• 瀏覽: 548,225
  • 回覆: 3,983
  • 追帖: 32
這個帖原先的標題名稱為:「請教:Lecia M鏡如何接上Sony無反機」,現改為「無反+老鏡 好玩分享/交流/討論」

開這個帖的目的,是希望各位喜歡玩老鏡+新機(可以是不同牌子、型號)的網友可有平台互相交流、分享、討論。

自己自從落了坑開始玩「無反+老鏡」後,發覺真是樂趣無窮!由過去唔識,到現在知多小小,在短短的學習日子裡,發現原來有不少師兄都深諳此道,而且深藏不露。

無反相機自面世後,確實正在挑戰單反的王者地位。而更重要一點,就是讓菲林鏡頭重生,發揮鏡頭的更大效能。

老鏡有什麼吸引的地方?
很多前輩說:老鏡枝枝都嗒落有味,不是現在的數碼化鏡頭可相比!
與其說玩老鏡可有助提升個人攝影技巧,不如說是可提煉自己對攝影興趣的修養。近兩年開始,老鏡配無反已成為玩家喜愛的新興潮流,亦有助加深拍友對全球各國的相機及鏡頭發展歷史認識。實是樂而不倦,其趣無窮!

什麼是無反相機?
無反相機有別於單反相機,可以說是與DC傻瓜機size較接近,但不同之處是可以換鏡頭。用無反相機拍攝,影像經過鏡頭後直入相機sensor,不經折射鏡片。因此無反相的法蘭距可以做得最短,亦因爲法蘭距短,基本上過去所有牌子出產的菲林鏡頭,均可經加上合適的接環,套用在現代的數碼無反相機身上。

現時較受玩家歡迎使用的無反相機,包括有:
Sony的A7系、NEX系、及A5XXX/A6XXX
Canon的M系⋯
Fujifim的EA系及EX系⋯
Olympics的EM系⋯
⋯⋯等等
牌子及產品眾多,不能盡錄。

👇查看Lecia鏡頭的生產年份,請參閱樓層
# 183

7/10/2017張貼的原文:
標題:''請教:Lecia M鏡如何接上Sony無反機''
聽說Lecia鏡可接Sony機,請問是點玩?要置什麼器材?有否推介是用什麼接環和鏡頭?
若師兄們有成像照,能否分享一下?

熱賣及精選
引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-7 02:39 PM 發表

聽說Lecia鏡可接Sony機,請問是點玩?要置什麼器材?有否推介是用什麼接環和鏡頭?
若師兄們有成像照,能否分享一下?
用徠卡M鏡,加接環就得,💲幾百至二千。

引用:
原帖由 床下進擊的裙 於 2017-10-7 10:16 PM 發表

用徠卡M鏡,加接環就得,💲幾百至二千。
謝謝師兄

引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-8 01:09 AM 發表

謝謝師兄
購買心德,如果平價果D可能感覺鬆,上次店員提意我用幾點膠紙貼住個接觸位,就會緊了。

引用:
原帖由 inches100 於 2017-10-8 01:38 AM 發表

購買心德,如果平價果D可能感覺鬆,上次店員提意我用幾點膠紙貼住個接觸位,就會緊了。
多謝師兄意見。我今日已忍唔住已入左手枝Lecia鏡啦!玩得好滿意😊😊

引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-8 01:42 AM 發表

多謝師兄意見。我今日已忍唔住已入左手枝Lecia鏡啦!玩得好滿意😊😊
咩鏡?
我有支Leica R 90mm F2

今日終於按耐不住,走了去星仔睇鏡,並入左枝Lecia M鏡,50mmF2依枝老餅鏡。
返來緊係同屋企對御用嫩模囝仔同囡女試鏡啦!

引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-8 01:47 AM 發表

今日終於按耐不住,走了去星仔睇鏡,並入左枝Lecia M鏡,50mmF2依枝老餅鏡。
返來緊係同屋企對御用嫩模囝仔同囡女試鏡啦!

我全部都是手動鏡

我用了枝Sigma定焦35F1.4與這枝Lecia老野做比較
以下兩相,頭一張用Sigma, 第二張用老野鏡
註:兩相都是原相,有經剪裁但沒有任何調較執色

引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-8 01:52 AM 發表

我用了枝Sigma定焦35F1.4與這枝Lecia老野做比較
以下兩相,頭一張用Sigma, 第二張用老野鏡
註:兩相都是原相,有經剪裁但沒有任何調較執色

色溫好似唔同咁嘅,不過我鍾情老鏡

引用:
原帖由 inches100 於 2017-10-8 01:48 AM 發表

我全部都是手動鏡
師兄,人手對焦真是考功夫,你有無試過用天工的emount環?

引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-8 01:57 AM 發表

師兄,人手對焦真是考功夫,你有無試過用天工的emount環?
咦,係點架?

Techart 天工 LM-EA7 Leica M 鏡頭Sony E-Mount 相機自動轉接環,聽說可自動追焦,支援逐張拍及連拍。
我現在買的只是二百蚊平野,都係要自己手動對焦

引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-8 02:03 AM 發表

Techart 天工 LM-EA7 Leica M 鏡頭Sony E-Mount 相機自動轉接環,聽說可自動追焦,支援逐張拍及連拍。
我現在買的只是二百蚊平野,都係要自己手動對焦
我係Leica R 所以唔洗諗,但聽說表現不太好

我之前用現代鏡,最後全部賣光,個人覺得老鏡D色靚D

引用:
原帖由 inches100 於 2017-10-8 01:55 AM 發表

色溫好似唔同咁嘅,不過我鍾情老鏡
色溫好似真是有不同,不過Lecia鏡的色水真是順眼好多。另方面,我留意到Lecia鏡影出來的相無咁生硬,線條柔和一點,而且層次感也高了好多,不再是扁平的一張相。apsc機比起全片幅機的缺點除了會crop相外,還有就是層次不足景深不夠,似乎用上阿爺時代的鏡頭,配現今的數碼化相機,可提昇效果為相片加分。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]