• 瀏覽: 548,230
  • 回覆: 3,983
  • 追帖: 32
引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-15 02:37 PM 發表

G90有試過試影,質素是不錯。師兄仲有邊枝鏡值得推薦?
50mm相對有較多選擇

平靚正會推薦Leica R 50/2
價錢同G45差不多
但overall R50/2完全贏晒
用過你會好快放左支G45

熱賣及精選
引用:
原帖由 jeffreywong1983 於 2017-10-15 08:27 PM 發表

50mm相對有較多選擇

平靚正會推薦Leica R 50/2
價錢同G45差不多
但overall R50/2完全贏晒
用過你會好快放左支G45
咦我今日打風都有諗過吓R50/2, 50mm 街拍唔知夠唔夠wide 呢?

曾經有師兄提我如果有Leica R90 ,就應該買別的牌子, 如果唔係D相片會很相似,唔知大家點認為?

引用:
原帖由 inches100 於 2017-10-15 08:39 PM 發表

咦我今日打風都有諗過吓R50/2, 50mm 街拍唔知夠唔夠wide 呢?

曾經有師兄提我如果有Leica R90 ,就應該買別的牌子, 如果唔係D相片會很相似,唔知大家點認為?
我都認同若要玩老鏡不妨試多d不同的牌子鏡頭,話曬以前的人玩菲林機時代都無咁嘅條件和機會,可以好似家下咁可以枝枝鏡都可以插落去,尤其是你部Sony A7,基本上就是一部全幅的百搭機。
有人話Sony的鏡少,而且貴。但實際上可以是最多,而且平、靚、正。唔使3K都有枝Lecia、蔡司,仲想點呀?!鏡頭要名氣有名氣,要質素有質素,關鍵是要識得尋寶,問題是你喜不喜歡!

今晚奉家中CEO命要影牛排,話曬新手,影得唔好影響胃口唔好介意!

原先用手機影的,屋企個老闆話唔收貨👇

引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-15 10:41 PM 發表

我都認同若要玩老鏡不妨試多d不同的牌子鏡頭,話曬以前的人玩菲林機時代都無咁嘅條件和機會,可以好似家下咁可以枝枝鏡都可以插落去,尤其是你部Sony A7,基本上就是一部全幅的百搭機。
有人話Sony的鏡少,而 ...
同意師兄所言,不過要識得分辨出好鏡至得。雖然我擁有支63mm 電影鏡(未改鏡的),仍然想物色一支較細焦距的電影鏡,例如35mm , 45mm 街拍用

引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-15 11:00 PM 發表

今晚奉家中CEO命要影牛排,話曬新手,影得唔好影響胃口唔好介意!

求其用ip7 人像mode 俾D景深,應該都收貨

引用:
原帖由 老不解 於 2017-10-13 02:51 PM 發表

有無接觸過D konica m?現代感!新zeiss同確善能有幾大分別呢?  新舊相差咁遠,難做比較!
師兄,我搵緊,唔知乜價位?

引用:
原帖由 pass1001 於 2017-10-16 08:23 PM 發表

師兄,我搵緊,唔知乜價位?
Pass兄,你又唔係玩Mmount機種,祗係為個名氣而玩M腳鏡,我覺得好嘥錢囉! 有D唔係咁值l 講番柯尼卡M腳果幾支,601.2果支我地唔講,28,35,同50果幾支都唔錯,係支50 1.2貴咗D,我覺得28 2.8表現最好,5,6千應該買到手,要威要靚夠滑淨,就要儲夠子彈買支法國舊陳皮,堅無敵!

引用:
原帖由 老不解 於 2017-10-17 03:02 AM 發表

Pass兄,你又唔係玩Mmount機種,祗係為個名氣而玩M腳鏡,我覺得好嘥錢囉! 有D唔係咁值l 講番柯尼卡M腳果幾支,601.2果支我地唔講,28,35,同50果幾支都唔錯,係支50 1.2貴咗D,我覺得28 2.8表現最好, ...
有個理論說:牛鏡配狗機,玩玩下遲d可以牛鏡配牛機;但狗鏡配牛機,遲早便會變成狗鏡配狗機。因為相機只會越出越先進,但好的老鏡,壞一枝便小一枝

睇來枝Konica都唔野少!

支持老鏡!
老鏡最好配菲林先發揮極致,無敵組合!

支柯尼卡60,高峯時,俾D二手佬炒到七八萬,D茂利摸頂接貨,喱一兩年個價都回落三份一,  50 1.2好值得擁有,出來既影象,俾到你另類既感,雖然喱處係講老鏡',佢得果二三十年既歷使,未劃入舊既繫列,就係佢新,所以味度唔同

引用:
原帖由 老不解 於 2017-10-17 11:35 AM 發表

支柯尼卡60,高峯時,俾D二手佬炒到七八萬,D茂利摸頂接貨,喱一兩年個價都回落三份一,  50 1.2好值得擁有,出來既影象,俾到你另類既感,雖然喱處係講老鏡',佢得果二三十年既歷使,未劃入舊既繫列,就係佢新,所以 ...
老兄真係經驗豐富

今晚又來試鏡,仲係玩緊枝G45,我想知依枝鏡可以去得幾盡,來個暗黑夜攝
(所有相片皆是原相,手持拍攝無腳架)

下面相是用手機拉大,再crop出來
睇下個萍果清唔清楚先👇

暗黑位的表現又如何呢?從原相看,基本上連幾駕車的車牌都看到。但因upload相後像素與原相有別,這相只可見897這個車牌

來多個測試,這次影個唔知會幾時開得的摩天輪
這次分別用不同的光圈去看看效果

三張相的暗黑線條基本上均是清晰的👇連中間圓型的LED mon的線條都可見到

同場加映!三座大山
知道不是影得好,純粹貼下圖!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]