註冊 登入

[其他] 香討生態同學吹水會

引用:
原帖由 cpc949 於 2017-1-12 02:55 PM 發表

師兄,選購器材時,要預計埋自己手持定上腳影
但喺手持及上腳之間,兩者嘅基本要求,都應該後係睇重量、光圈、防震,對嗎?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-12 02:34 PM 發表

謝謝意見。

我估我能用15k-20k黎去買野。

希望係玩耐啲(我另外有支24-70 2.8)

Sigma有睇過資料,有考慮支500定焦(二手),但怕用唔到增倍鏡……

也有睇過原廠300 4f、300 2.8f、200-400 4f(全部都係 ...
如果新果枝Sigma500定焦F4,二手鏡唔洗諗咁快有人放,舊果枝545成像一般,太陽鏡,要收到F8先至ok,全開光圈用唔到仲渣過枝同廠150-600S,15k-20k筆值建議諗S150-600s或N200-500+腳架油壓頭或千秋架,腳架油壓頭或千秋架都用左你起碼$4000。4;5;6;8佰定焦全支援增倍鏡

Canon 70D,6D,1D Mark IV
Ext EF 1.4X III,2X III
EF 85mm F1.2L ll USM
EF 100mm F2.8L Macro IS USM
EF 70-200mm F4L USM
EF 24-105mm F4.0L IS USM
EF 400mm F5.6L USM
EF 300mm f/2.8L
Sigma 35mm F1.4 Art,50mm F1.4 Art
Sigma APO 50-500mm F4.5-6.3 DG OS

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-12 06:27 PM 發表

但喺手持及上腳之間,兩者嘅基本要求,都應該後係睇重量、光圈、防震,對嗎?
仲要睇埋個人習慣喜好,有人上腳搵位守株待兔,亦有人喜歡手持周圍行主動出擊搵雀,咁自己喜歡邊種影法,就向邊方面入器材

編輯
]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cpc949 於 2017-1-12 06:06 PM 發表

過咗二,三月,季候鳥開始飛翻北方,係買就快手
明白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-12 08:07 PM 發表

明白
師兄如果買增倍鏡,要買用果支鏡同廠喎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cpc949 於 2017-1-12 08:50 PM 發表

師兄如果買增倍鏡,要買用果支鏡同廠喎!

即係最好就用原廠,對嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-12 09:05 PM 發表

即係最好就用原廠,對嗎?
要睇翻你用咩牌子鏡,如果原廠鏡咪配翻原廠囉!假如死馬咪配翻死馬

回覆 引用 TOP

差不多全部雀相,出張蝶相調劑吓

毛眼灰蝶

附件

DSC03224.jpg(122.54 KB)

2017-1-13 10:02 PM

回覆 引用 TOP

我估計我只能買支2858玩下先,日後再玩上去先再諗。

(行過星際見到支2848 f4,希望日後有機會用下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-13 11:48 PM 發表

我估計我只能買支2858玩下先,日後再玩上去先再諗。

(行過星際見到支2848 f4,希望日後有機會用下
睇啱就去馬喇!喂!
再升級就大炮定蕉

回覆 引用 TOP

第一次放相上黎,請指導
D7200 / 728

編輯
]

回覆 引用 TOP

請指導
D7200 / 728

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-15 04:25 PM 發表

請指導
D7200 / 728

唔錯, 構圖幾好

回覆 引用 TOP

雞!全部都係雞之黑水雞🐔

附件

DSC04781.jpg(357.85 KB)

2017-1-15 09:21 PM

DSC04779.jpg(339.79 KB)

DSC04789.jpg(297.98 KB)

回覆 引用 TOP

入冬到依家先野生捕獲到北女,失敗

附件

DSC_6405_00004.jpg(325.26 KB)

2017-1-16 05:05 PM

DSC_6442_00003.jpg(284.12 KB)

DSC_6456_00002.jpg(337.58 KB)

DSC_6466_00001.jpg(351.12 KB)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。