[其他] 香討生態同學吹水會

引用:
原帖由 PeterPeer 於 2017-1-10 08:36 AM 發表

日日有雀出沒
引死人咩

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 laoweng99 於 2017-1-8 08:52 PM 發表

呢隻成日飛出嚟趕藍波
但佢又成日比D鶺鴒趕走

回覆 引用 TOP

黑臉琵鷺

附件

DSC03646.jpg(323.97 KB)

2017-1-10 03:21 PM

DSC03647.jpg(323.98 KB)

DSC03648.jpg(350.95 KB)

DSC03649.jpg(348.31 KB)

回覆 引用 TOP

又黎啦!

附件

NIK_1631.JPG(292.56 KB)

2017-1-11 03:25 PM

NIK_1407.JPG(118.96 KB)

2017-1-11 03:25 PM

Canon, Nikon, Sony
貪花好色,喜歡鏡色;
玩弄身款,難忘舊款。
左擁右抱,不捨前抱,
千金散落,高潮起落。

回覆 引用 TOP

鴝姬鶲,影得一張就比北女趕走

附件

DSC_6086_00001.jpg(306.42 KB)

2017-1-11 05:35 PM

回覆 引用 TOP

金額葉鵯

附件

DSC05520.jpg(110.21 KB)

2017-1-11 08:09 PM

DSC05517.jpg(137.57 KB)

2017-1-11 08:09 PM

回覆 引用 TOP

各位朋友,我對影雀突然有興趣,現只有D7200及70-200 2.8,如只能用有限資源(錢)去加添裝備,大家有什麼意見?或購買二手鏡有乜野建議呢?

(我不知道在此發問是否適合。)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-12 12:50 AM 發表

各位朋友,我對影雀突然有興趣,現只有D7200及70-200 2.8,如只能用有限資源(錢)去加添裝備,大家有什麼意見?或購買二手鏡有乜野建議呢?

有限資源即幾有限法?都要有筆值先有得建議
突然有興趣會有幾耐興趣?
其實看筆值及出泥要咩畫質要求去作出取捨,還要以考慮不手持時須另購腳架,現時泥坑機打雀大多數以下幾款鏡頭較大路
Sigma 150-600c
Sigma 150-600s
Tamron 150-600(1:2代)
原廠200-500
70-200都可打雀,只不過距離要近
當然亦有貪輕便的300mm F4+增倍鏡,如果錢唔係問題就多選擇,400定,584,684,856

Canon 70D,1D Mark IV
Sony A7ll,A6400,FE16-50mm
Ext EF 1.4X III,2X III
EF 85mm F1.2L ll USM
EF 100mm F2.8L Macro IS USM
EF 70-200mm F4L USM
EF 24-105mm F4.0L IS USM
EF 300mm f/2.8L
Sigma APO 50-500mm F4.5-6.3 DG OS,50mm F1.4 Art
Samyang 10mm F2.8

回覆 引用 TOP

Canon 70D,1D Mark IV
Sony A7ll,A6400,FE16-50mm
Ext EF 1.4X III,2X III
EF 85mm F1.2L ll USM
EF 100mm F2.8L Macro IS USM
EF 70-200mm F4L USM
EF 24-105mm F4.0L IS USM
EF 300mm f/2.8L
Sigma APO 50-500mm F4.5-6.3 DG OS,50mm F1.4 Art
Samyang 10mm F2.8

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-12 12:50 AM 發表

買個原廠2x增倍鏡,即有相對蕉距600mm+2400萬像,要求唔高都可玩下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thompson168 於 2017-1-12 02:41 AM 發表

有限資源即幾有限法?都要有筆值先有得建議
突然有興趣會有幾耐興趣?
其實看筆值及出泥要咩畫質要求去作出取捨,還要以考慮不手持時須另購腳架,現時泥坑機打雀大多數以下幾款鏡頭較大路
Sigma 150-600c
Sigma ...
謝謝意見。

我估我能用15k-20k黎去買野。

希望係玩耐啲(我另外有支24-70 2.8)

Sigma有睇過資料,有考慮支500定焦(二手),但怕用唔到增倍鏡……

也有睇過原廠300 4f、300 2.8f、200-400 4f(全部都係二手)資料,不過都係睇

如400以上定焦,我知質素當然會更好,但價錢也繼續上……

見大家啲相都好靚,所以就睇下大家係用緊乜野鏡,又去平衡下價錢同畫質。

編輯
]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cpc949 於 2017-1-12 11:37 AM 發表

買個原廠2x增倍鏡,即有相對蕉距600mm+2400萬像,要求唔高都可玩下
都有考慮過,也方便日後用落去其他鏡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-12 02:38 PM 發表

都有考慮過,也方便日後用落去其他鏡。
師兄,選購器材時,要預計埋自己手持定上腳影

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cpc949 於 2017-1-12 02:55 PM 發表

師兄,選購器材時,要預計埋自己手持定上腳影
明白。

我估兩樣都可以/會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclben 於 2017-1-12 02:58 PM 發表

明白。

我估兩樣都可以/會。
過咗二,三月,季候鳥開始飛翻北方,係買就快手

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。