標題: 有無師兄知道 WM1Z 現在幾錢? [打印本頁]

作者: crack    時間: 2019-7-28 02:16 AM     標題: 有無師兄知道 WM1Z 現在幾錢?

好想買金磚,但又驚推力唔夠!
更加擔心年尾出新機!

墨菊係幾好聲,但有心理關口過唔到!

萬一買金磚之後想加 amp, 有咩 amp 有 4.4mm in and out ?
作者: kkzzst    時間: 2019-7-28 09:50 AM

引用:
原帖由 crack 於 2019-7-28 02:16 AM 發表

更加擔心年尾出新機!

萬一買金磚之後想加 amp, 有咩 amp 有 4.4mm in and out ? ...
大法已經將金磚告一段落,  會用巨磚做代表.  金磚想買就去買二手,執人放出黎既貨尾算..

墨菊都係一樣 out 左. 佢都要出肥仔版..

想要推力有信心, 呢期係用

死肥Kann ,
或巨磚 ...

唔好做左買舊貨, 拎出街又威唔出樣 既白老鼠..

仲有, 唔好買 Fiio , ibasso 果加加埋埋 D 模塊, AM9, AMP9 果 D  牌子  ..
或者用個例子黎講, mod cap, 改大電容..  你要夠位俾佢放粒大電容, 無位放, 就只用細電容.. 如果係細電容係好勁既, 咁 D 燒友改大size 電容唔通一個二個係青山傻仔.. ?
有D 野, 係要用大容間黎裝大size 零件既.. 呢個位物理科學黎..  
跟住物理上用大零件, 大耗電零件, 又帶出要大舊電池, 唔係靜聲到識飛, 聽得半粒鐘一隻CD都播唔晒, 俾你實會炒左個工程C ...

現實係用貨櫃車去拖貨, 拖你馬拉松段路咁長唔駛加油,   唔會有人發明2020林寶 走出街話拖力同 貨櫃車一樣.. 但行得果一條街..

仲有玩蟻俠縮到細一細, 識得插來插去模塊識變身, 廠家只會收你 "縮少十倍既費用", 佢就有錢落袋,
對於你既 聽感 來講係唔知為乜.. 但有播得過一陣, 你返工聽完, 地鐵被人阻一阻, 到收工已經無電聽..

日本仔用大黑,小黑,金磚, D 日本仔返工放工, 係可以玩你幾粒鐘 , 邊鬼度有得坐車好似坐巴士有電充, ...
所以先出到至少 玩你播四,五粒鐘全推力

大陸廠 D fiio , ibasso, 唔通電池續航能力,  會睇 日本仔打工仔上落班加陪大佬食埋夜宵夜happy hour 要幾耐既時間咩..

作者: spy12    時間: 2019-7-28 11:12 AM

引用:
原帖由 crack 於 2019-7-28 02:16 AM 發表

更加擔心年尾出新機!

萬一買金磚之後想加 amp, 有咩 amp 有 4.4mm in and out ? ...
等Ak Sp2000,一步到位,唔怕重既可以考慮sp1000+amp或kann cube 
作者: hohehai    時間: 2019-7-28 01:05 PM

金磚真心係唔掂,有要求嘅,當然係墨菊啦!論音質聽感,國產嘅N8,R2R2000都好聲過佢
作者: f1kon    時間: 2019-7-28 04:59 PM

引用:
原帖由 hohehai 於 2019-7-28 01:05 PM 發表

金磚真心係唔掂,有要求嘅,當然係墨菊啦!論音質聽感,國產嘅N8,R2R2000都好聲過佢
事實通常都係難聽啲!
作者: 滴滴流彈    時間: 2019-7-28 05:33 PM

引用:
原帖由 f1kon 於 2019-7-28 04:59 PM 發表

事實通常都係難聽啲!
墨菊音質系統冇得黑
作者: @@@139    時間: 2019-7-28 06:53 PM

我仲用緊 Fiio X7 加 2.5mm 平衡, 雖然有 DX200 加 AMP8, 但係都係覺得 X7 的音色好啲, X7 除了行 Android 反應勁遲頓之外, 基本上冇乜嘢投訴.
作者: james@zeta    時間: 2019-7-28 08:15 PM

好out date , 唔知Sony今年冇新機 ? 明年我估都冇。 。。

要推咩? 等我學吓嘢 🤭
作者: leung234hk    時間: 2019-7-28 09:59 PM

一部 AK Kann cube 已經收金磚皮
作者: crack    時間: 2019-7-28 11:06 PM

乜原來呢到係 AK 專屬版面?

我想用 4.4mm 所以考慮金磚!

我唔會出街聽,只係想夜深聽唔影響家人!

咁其實金磚有咩唔好?
作者: hawker    時間: 2019-7-28 11:26 PM

玩大法係玩信仰……
有信仰就晤會受他人說三道四
個人音響又怎需要他人左右呢
最緊要自己喜歡
如果要追求至top就冇計

圖片附件: _DSC0941 1.jpg (2019-7-28 11:26 PM, 423.87 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: crack    時間: 2019-7-28 11:55 PM

其實有無師兄(或用家),知道而家咩價位?

Thx !
作者: ip_csl    時間: 2019-7-29 12:11 AM

引用:
原帖由 crack 於 2019-7-28 11:06 PM 發表

咁其實金磚有咩唔好?
高音分析力不足(前用家個人意見)
作者: Lobo1717    時間: 2019-7-29 12:36 AM

N8B 分析力, 分離度, 控制力都比墨菊好好多. 聽快歌就墨菊係爽D
作者: leung234hk    時間: 2019-7-29 01:24 AM

引用:
原帖由 crack 於 2019-7-28 11:55 PM 發表

其實有無師兄(或用家),知道而家咩價位?

Thx !
去百記問下應該萬七左右
作者: leung234hk    時間: 2019-7-29 01:26 AM

引用:
原帖由 crack 於 2019-7-28 11:06 PM 發表

咁其實金磚有咩唔好?
4.4 金磚以前係最好
經過呢兩年既發展
4.4 其他廠都發光發亮
如果要做死忠無討論空間
請直上百記 索店 課金
作者: crack    時間: 2019-7-29 02:12 AM

謝謝師兄們!

另外, 如果 4.4 in/ out portable amp 可以有咩選擇?
作者: 123es    時間: 2019-7-29 07:36 AM

引用:
原帖由 crack 於 2019-7-29 02:12 AM 發表

謝謝師兄們!

另外, 如果 4.4 in/ out portable amp 可以有咩選擇?
你係#10都講到咁仲會有咩推介比你
(乜原來呢到係 AK 專屬版面?
咁其實金磚有咩唔好?)

金磚非常好見意你快D去買金磚
作者: Lobo1717    時間: 2019-7-29 08:42 AM

引用:
原帖由 leung234hk 於 2019-7-29 01:24 AM 發表

去百記問下應該萬七左右
呢個價又話要加amp. 加埋可以買N8B . 仲有唔使咁重, 聲音完勝金磚. 咁為乜去買金磚
作者: edenfovwin    時間: 2019-7-29 10:44 AM

引用:
原帖由 crack 於 2019-7-29 02:12 AM 發表

謝謝師兄們!

如耳擴可試下A100
作者: kkzzst    時間: 2019-7-29 11:22 AM

引用:

謝謝師兄們!

巨磚,

死肥Kann ..

都係呢個答案..
作者: leung234hk    時間: 2019-7-29 12:07 PM

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2019-7-29 08:42 AM 發表

呢個價又話要加amp. 加埋可以買N8B . 仲有唔使咁重, 聲音完勝金磚. 咁為乜去買金磚
今時今日要我呢個價位買金磚!絕對不會
市面上呢個價位太多選擇
作者: 123es    時間: 2019-7-29 12:20 PM

引用:
原帖由 leung234hk 於 2019-7-29 12:07 PM 發表

今時今日要我呢個價位買金磚!絕對不會
市面上呢個價位太多選擇
呢位樓主問野都咁嘅態度~佢鍾意金磚就支持佢買囉,加部hugo2帶出街仲好
作者: blueape    時間: 2019-7-29 12:24 PM

引用:
原帖由 f1kon 於 2019-7-28 04:59 PM 發表

事實通常都係難聽啲!
真係想知道邊一個垃圾咁得閒逐個comment留豬, 所以我一向覺得呢一個牌子啲fans都係啲過份自大嘅人

翻番正題, 樓主你講咁多, 不出都係想玩4.4同非國產姐, 咁我只會答你買wm1z啦, 咪理人講咩喇                              
利申 : 唔會考慮呢一個brand啲野

作者: Lobo1717    時間: 2019-7-29 02:22 PM

其實又唔使分牌子嘅. 有好野咪玩下囉. 比如近期隻Z1r . 正
作者: 輻射燭光秒    時間: 2019-7-29 02:31 PM

咁咪自己出去聽吓囉,試吓囉!!
試過AK,唔記咩 model。兩萬靚蚊到。最後我就買咗金磚啦。
作者: spy12    時間: 2019-7-29 03:19 PM

引用:

謝謝師兄們!

買番SONY AMP,要做死忠就做到底。
作者: spy12    時間: 2019-7-29 03:25 PM

引用:

咁其實金磚有咩唔好?
唔出街直接買台擴,貴既就索六萬,平既就teac ud-505(覺得太cheap既可加鐘)

作者: kaleong1981    時間: 2019-7-29 03:27 PM

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2019-7-29 02:22 PM 發表

其實又唔使分牌子嘅. 有好野咪玩下囉. 比如近期隻Z1r . 正
z1r係正,但配金磚都係出垃圾聲!大法粉一定好期待有新旗艦
作者: Lobo1717    時間: 2019-7-29 05:47 PM

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2019-7-29 03:27 PM 發表

z1r係正,但配金磚都係出垃圾聲!大法粉一定好期待有新旗艦
千祈唔好試我部N8B , 怕佢即刻中毒
作者: kaleong1981    時間: 2019-7-29 06:30 PM

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2019-7-29 05:47 PM 發表

千祈唔好試我部N8B , 怕佢即刻中毒
大法粉眼中金磚先係皇者,係神機一部根本冇對手,今時今日如果全新貨定價一皮或者仲有市場

作者: Lobo1717    時間: 2019-7-29 07:18 PM

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2019-7-29 06:30 PM 發表

大法粉眼中金磚先係皇者,係神機一部根本冇對手,今時今日如果全新貨定價一皮或者仲有市場
盲目追捧任何一隻牌子只會做水魚. 無進步的
作者: kkzzst    時間: 2019-7-30 12:35 AM

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2019-7-29 07:18 PM 發表

盲目追捧任何一隻牌子只會做水魚. 無進步的
不斷吸收下大陸D 改機架生 資訊,  不斷將D 架生強化,  先係益自己之道..

大牌子至少有兩大死穴,  係會企係度俾 大陸D 小店機秒既..

1. 可以換運放

2. 接無源前級 將數碼聲消除,同令到D 聲無咁乾 ...

識玩既, 幾百蚊就可以玩到 巨磚 一棟都無.. 更加唔好講 金磚..

作者: crack    時間: 2019-7-30 03:49 AM

N8BB , LPT 甚至 LP6 都幾好.......

不過覺得唔太值呢個價!

好多時只用全部上等的材料唔等於好聲!調音經驗往往不及大品牌!

無論如何,謝謝師兄們意見!

有時間再去試下比較先
作者: Lobo1717    時間: 2019-7-30 05:31 AM

引用:
原帖由 crack 於 2019-7-30 03:49 AM 發表

不過覺得唔太值呢個價!

好多時只用全部上等的材料唔等於好聲!調音經驗往往不及大品牌!

有時間再去試下比較先 ...
邊隻大品牌係咩調音? 麻煩 Ching 講黎聽下. 學下野都好. 感激不盡
作者: kkzzst    時間: 2019-7-30 07:56 AM

引用:
原帖由 crack 於 2019-7-30 03:49 AM 發表

不過覺得唔太值呢個價!

有時間再去試下比較先 ...
level 1 係比較 bass 重唔重,有無回彈, 人聲密度高唔高,  高音清唔清晰之類..

level 2 係十幾秒內要聽得出 D 聲係 乾 定 潤..
    想要 D 聲潤, 對大牌子黎講, 可以係超大工程.. 但又唔可以用燒友方法去醫治...

聽歌可以好多野玩 .. 甚至有時睇人鐘意用開乜耳機叫好, 就知佢玩到乜野 level .. 因為有 D 聲講左出黎 佢地係未聽過...   

作者: blueape    時間: 2019-7-30 02:43 PM

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2019-7-30 05:31 AM 發表

邊隻大品牌係咩調音? 麻煩 Ching 講黎聽下. 學下野都好. 感激不盡
師兄, 你睇真佢啲回應, 其實佢所謂嘅大廠阿前提選擇只有sony
作者: wadeejp    時間: 2019-7-30 02:49 PM

越玩越開心,最緊要自己鐘意😂😂😂
玩過一輪墨菊都係行番轉頭~

玩過一輪墨菊都係行番轉頭,越玩越開心,最緊要自己enjoy😂😂😂

圖片附件: 3AC05590-048E-4364-8936-6C40C772B710.jpeg (2019-7-30 02:49 PM, 279.37 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: wadeejp    時間: 2019-7-30 02:53 PM

引用:
原帖由 wadeejp 於 2019-7-30 02:49 PM 發表

越玩越開心,最緊要自己鐘意😂😂😂
玩過一輪墨菊都係行番轉頭~

玩過一輪墨菊都係行番轉頭,越玩越開心,最緊要自己enjoy😂😂😂
打多左一段但冇得edit嘅。。。?
作者: blueape    時間: 2019-7-30 03:24 PM

引用:
原帖由 wadeejp 於 2019-7-30 02:53 PM 發表

打多左一段但冇得edit嘅。。。?
師兄連LiSA版justear都買埋, 歌手,dap,耳機都係sony,魔性盡現阿
作者: wadeejp    時間: 2019-7-30 04:26 PM

引用:
原帖由 blueape 於 2019-7-30 03:24 PM 發表

師兄連LiSA版justear都買埋, 歌手,dap,耳機都係sony,魔性盡現阿
都係啱聲就買姐,而且LiSA粉的冇可能唔買呢隻JE,用金磚推完全冇問題😍
作者: blueape    時間: 2019-7-30 06:22 PM

引用:
原帖由 wadeejp 於 2019-7-30 04:26 PM 發表

都係啱聲就買姐,而且LiSA粉的冇可能唔買呢隻JE,用金磚推完全冇問題😍
我都有聽開佢, 不過無聽過你圖中果首,一直覺得佢唱片公司啲歌手用翻sony野聽應該幾match同震撼, 不過一直冇機會
作者: wadeejp    時間: 2019-7-30 07:39 PM

引用:
原帖由 blueape 於 2019-7-30 06:22 PM 發表

我都有聽開佢, 不過無聽過你圖中果首,一直覺得佢唱片公司啲歌手用翻sony野聽應該幾match同震撼, 不過一直冇機會
唔買都去試下啦,話晒係LiSA鐘意嘅調音方向,去了解下歌手嘅喜好都好👍🏻👍🏻👍🏻
作者: lauchar    時間: 2019-7-30 08:20 PM

信仰

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-7-30 08:20 PM, 216.58 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: kkzzst    時間: 2019-7-30 11:05 PM

巨磚粉呢?
作者: 50154691    時間: 2019-7-31 07:04 PM

不如買黑磚玩,好處如下:
1. 黑磚經煲機300至400小時候,有接近金磚的表現
2. 黑磚二手賣出價跌2千左右,金磚二手賣出價跌5千(等如買一部二手黑磚)
3. 金磚過度煲機後,聲音變得過度朦朧沙啞(個人感受)
4. 黑磚比金磚輕,經戴套後,外表同金磚無分別
5. 如用無線藍牙5.0耳機,感覺黑磚比金磚表現好,主要是分析力方面(個人意見,請自行到SONY專門店比較)
我用左黑磚幾年,而家都係黑磚。

作者: audia    時間: 2019-8-1 08:51 AM

引用:
原帖由 50154691 於 2019-7-31 07:04 PM 發表

2. 黑磚二手賣出價跌2千左右,金磚二手賣出價跌5千(等如買一部二手黑磚)
5. 如用無線藍牙5.0耳機,感覺黑磚比金磚表現好,主要是分析力方面(個人意見,請自行到SONY專門店比較)
我用左黑磚幾年, ...
以上都好似幾啱。除咗藍芽5.0………

D/A+放大都嚮隻耳機做晒 ~ 你再諗清楚原理 ……
作者: CY_Alex    時間: 2019-8-1 10:36 AM

引用:
原帖由 50154691 於 2019-7-31 07:04 PM 發表

我用左黑磚幾年, ...
1. 兩部機嘅聲音取向有明顯差異,就好似橙同蘋果咁,我試過朋友煲咗6000個鐘嘅黑磚,同我部金磚都係唔同
2. 其實玩得音響、相機呢D,都係越貴嘅跌得越多,最緊要買返嚟唔係拎嚟擺
3. 我部金磚幾千個鐘,唔覺有呢個問題

其實金磚唔一定好過黑磚,真係兩種聲嚟,自己鍾意就得
作者: 123es    時間: 2019-8-1 11:06 AM

引用:
原帖由 CY_Alex 於 2019-8-1 10:36 AM 發表

1. 兩部機嘅聲音取向有明顯差異,就好似橙同蘋果咁,我試過朋友煲咗6000個鐘嘅黑磚,同我部金磚都係唔同
2. 其實玩得音響、相機呢D,都係越貴嘅跌得越多,最緊要買返嚟唔係拎嚟擺
3. 我部金磚幾千個鐘,唔覺有呢個問題

其實金磚唔一定好過黑磚,真係兩種聲嚟,自己鍾意就得 ...
#46睇左1都已經可以同佢轉話題,師兄仲咁好心機同佢討論
作者: Lobo1717    時間: 2019-8-1 01:09 PM

真係一蟹不如一 蟹
作者: hfkkd    時間: 2019-8-2 09:54 AM

有錢人的煩惱。
問價變左推介文, 算唔算離題?
作者: sleepday    時間: 2019-8-2 07:27 PM

黑傳基本唔會買錯
金磚就睇個人能力和喜好