標題: 什麼無線耳機值得買?Sony WF-1000XM3 VS Sennheiser True Wireless [打印本頁]

作者: szeto903    時間: 2019-7-13 10:31 PM     標題: 什麼無線耳機值得買?Sony WF-1000XM3 VS Sennheiser True Wireless

跟倒超級黑仔朋友旅遊過後,身邊嘅電子產品壞得嘅都壞咗,每天返放工用緊嘅Sennheiser Momentum Free出現連接後無聲音嘅情況,只好買新耳機代替。Fender我個人覺得性價比十分高但唔想再買重複,Momentum Free雖然好好但等唔到美亞寄過嚟。雖然說明知WF-1000XM3即將上市,可是忍唔住在收工時衝動買咗Sennheiser Momentum True Wireless,然後Sony有大量積分還沒用,即刻用接近半價入手,等我來揀一啲大家比較關心的問題來比較一下等大家參考一下。

充電盒外觀

Sennheiser Momentum True Wireless的盒子算一般的大小,以WF-1000X來比是大得多,布料的外皮令產品睇起嚟質感提升了一個檔次。

Sony WF-1000XM3的盒子係我見過最大嘅,應該比Bose大少少,大概係為了放更大的電池,外觀配色一脈相承1000XM3家族,都算幾好睇。

耳機外觀

Sennheiser 使用金屬面板帶同心圓花紋,簡單襟睇

Sony都係維持上代的傳統單邊迷你藍牙牙機設計,感覺上就有啲大但比起Bose就真係唔算係乜

舒適度穩定度

我唔做運動但係會追巴士,買真無線耳機時會考慮穩定性再考慮舒適度,WF-1000X淨係容易甩就已經唔及格。Sennheiser 即便換做Sony的耳膠都係穩定性高唔易甩,但戴得耐就有少少唔舒服但在可接受範圍內

Sony 今代換咗設計不再用耳翼,改用幾點磨擦所以令耳機亦能穩定戴上,今天戴咗成日無甩過,舒適度稍勝Sennheiser 但會一直令你感覺到耳機嘅存在

連接穩定性

兩款耳機都支援藍牙5.0,基本上外界干擾基乎唔會發生,前題係你唔係用Xperia 1

物理降噪/主動式降噪

Sennheiser 無主動降噪功能但物理降噪超出預期嘅好,也很貼心的提供環境聲功能

Sony由第一代就有主動式降噪但效果差強人意,第二代換上新嘅處理器有明顯提升,但因為沒法處理風聲所以開機後立即閂咗,令續航力有大提升,Sony真佛心

續航時間

Sennheiser 官方宣稱充滿電後最多提供4小時續航,平常使用亦同官方宣稱差不多,這點本來令我買唔落手

Sony官方宣稱6小時續航,因為我關掉NC功能所以基本上一定比Sennheiser 要好,跟一直用的Momentum Free差不多,這就讓我腦波變的很弱

聲音表現

Sennheiser 的低音會比較多調較也偏向百搭,整體會稍沉但會是一聽就喜歡的類型,這下子貴的值得

Sony的低音部份是足夠但比Sennheiser 少,聲音細節要比Sennheiser 清晰一點,比起家族裏的頭戴式耳機就不太用調EQ的部份

總結:兩款我都推但我更傾向於續航力更好嘅一款

我鐘意Sennheiser 嘅音色,亦喜歡Sony嘅續航力,小孩子先做選擇題,大人係全部都要,可是最使錢太多要慳啲,這個星期應該會將Sennheiser 賣返出去,留返Sony喺身邊

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-7-13 10:31 PM, 134.92 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: mobile_2.jpg (2019-7-13 10:31 PM, 134.98 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: mobile_3.jpg (2019-7-13 10:31 PM, 119.54 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: mobile_4.jpg (2019-7-13 10:31 PM, 126.75 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: mobile_5.jpg (2019-7-13 10:31 PM, 132.28 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: mobile_6.jpg (2019-7-13 10:31 PM, 147.01 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: tonyyip221    時間: 2019-7-14 09:43 AM

之前用iconx2018。
期間有好多產品出現,要音質,價錢偏高,
要價錢平,就要冇要求。

大法呢隻抗噪耳機,音質比iconx好,電量有不錯表現,耳機任何左或右可單獨使用。

圖片附件: 1563069262910.jpg (2019-7-14 09:54 AM, 422.18 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: szeto903    時間: 2019-7-14 09:46 AM

引用:
原帖由 tonyyip221 於 2019-7-14 09:43 發表
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=180&t=5844821
其實都係我開post
作者: 西部進擊的樓奴    時間: 2019-7-14 10:52 PM

咁大家覺得今次依對sony值得入手嗎?
作者: szeto903    時間: 2019-7-15 02:53 PM

引用:
原帖由 西部進擊的樓奴 於 2019-7-14 22:52 發表

咁大家覺得今次依對sony值得入手嗎?
$1890呢個價差唔多,各方面都有所提升,值得考慮
作者: 西部進擊的樓奴    時間: 2019-7-15 03:32 PM

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-7-15 02:53 PM 發表

$1890呢個價差唔多,各方面都有所提升,值得考慮
如果$16xx買得過嗎?自己用緊Jabra elite sport 2同Sony wh1000xm3,自己手上有依兩對,所以我仲諗緊買唔買好🤦🏻‍♂️
作者: 西部進擊的樓奴    時間: 2019-7-15 03:40 PM

加上佢今次嘅配色,係同Sony wh1000xm3一樣,好似一套咁,顏色好吸引,令我有點想買 ,再加上今次有降噪效果,更加吸引
作者: szeto903    時間: 2019-7-15 04:56 PM

引用:
原帖由 西部進擊的樓奴 於 2019-7-15 15:32 發表

如果$16xx買得過嗎?自己用緊Jabra elite sport 2同Sony wh1000xm3,自己手上有依兩對,所以我仲諗緊買唔買好🤦🏻‍♂️
啱價就去聽下先,啱聽先好買
作者: kyolori    時間: 2019-7-15 05:49 PM

SONY我記得係唔SUPPORT APTX, 仲有樓主係用咩SOURCE 去做測試? 除左聽音樂,好多用家都會用黎睇片.
仲有SENNHEISER Momentum True Wireless 好多用家都知道有個問題,就係走電嚴重....
希望樓主可以深入D去測試~ 
作者: szeto903    時間: 2019-7-15 06:25 PM

引用:
原帖由 kyolori 於 2019-7-15 17:49 發表

SONY我記得係唔SUPPORT APTX, 仲有樓主係用咩SOURCE 去做測試? 除左聽音樂,好多用家都會用黎睇片.
仲有SENNHEISER Momentum True Wireless 好多用家都知道有個問題,就係走電嚴重....
希望樓主可以深入D去測試~  ...
深海走電問題test緊等多幾日
試機除胡琳“被窩” WAV外
其餘一律係串流音樂源
作者: kyolori    時間: 2019-7-15 06:53 PM

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-7-15 06:25 PM 發表

深海走電問題test緊等多幾日
試機除胡琳“被窩” WAV外
其餘一律係串流音樂源
麻煩哂, 因為我都留意緊SENNHEISER 同其他幾款用緊新高通晶片既真無線入耳, SONY 就未必諗住,始終呢代未支援APTX....
作者: 西部進擊的樓奴    時間: 2019-7-15 10:05 PM

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-7-15 04:56 PM 發表

啱價就去聽下先,啱聽先好買
我想問點睇充電盒有冇電或者仲有幾多電?
作者: HenryLKL    時間: 2019-7-16 03:51 AM

引用:
原帖由 西部進擊的樓奴 於 2019-7-15 10:05 PM 發表

走電問題應該改善左
我升左1.2.6
未升之前都冇發現走電問題
不過試過有一兩日冇拎出黎
想聽歌就要去忘記裝置再配對
1.2.6唔知有冇改善
作者: 西部進擊的樓奴    時間: 2019-7-16 09:44 PM

引用:
原帖由 西部進擊的樓奴 於 2019-7-15 10:05 PM 發表

我意指係Sony wf1000xm3
作者: szeto903    時間: 2019-7-16 10:09 PM

引用:
原帖由 西部進擊的樓奴 於 2019-7-16 21:44 發表

我意指係Sony wf1000xm3
官方無講得好清楚https://helpguide.sony.net/mdr/wf1000xm3/v1/zh-tw/contents/TP0002393685.html
作者: 西部進擊的樓奴    時間: 2019-7-16 10:32 PM

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-7-16 10:09 PM 發表

官方無講得好清楚https://helpguide.sony.net/mdr/wf1000xm3/v1/zh-tw/contents/TP0002393685.html
今日我上左去旺角sony試,啲職員話已發送電郵俾日本嗰邊,反映咗充電盒睇唔到仲有幾多電嘅問題,佢話有機會下次更新係app睇到充電盒電量
作者: 西部進擊的樓奴    時間: 2019-7-16 10:46 PM

講番我今日試嘅感覺,音質俾我想像中好,同我手上嘅Jabra elite sport2比較之下,可能係Sony wf1000xm3嘅降噪效果同隔音好嘅關係,Sony 俾到我一種好寧靜嘅環境,音質我已經收貨,我手上亦有Sonywh1000xm3,同wf1000xm3比較之下,我接受到wf1000xm3嘅音色,我覺得今次出wf1000xm3,係wh1000xm3嘅福音。

佩戴感覺亦好舒服,唔會覺得隻耳仔好重或好痛,感覺戴得舒服過Jabra ,唔會好似jabra咁,戴得唔舒服,塞住耳仔,1個鐘多啲就會開始耳仔痛

通話方面
我試過打電話俾屋企人,佢哋話聽得幾清楚,可能係環境靜嘅關係
作者: concorde    時間: 2019-7-16 10:51 PM

引用:
原帖由 HenryLKL 於 2019-7-16 03:51 AM 發表

走電問題應該改善左
我升左1.2.6
未升之前都冇發現走電問題
不過試過有一兩日冇拎出黎
想聽歌就要去忘記裝置再配對
1.2.6唔知有冇改善

冇在 left right 電池 level? 已經up 咗1.26, 最新嘅app

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-7-16 10:51 PM, 317.92 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: HenryLKL    時間: 2019-7-16 11:53 PM

引用:
原帖由 concorde 於 2019-7-16 10:51 PM 發表

冇在 left right 電池 level? 已經up 咗1.26, 最新嘅app
應該係
但電量唔係我擔心既事
而係10個鐘冇用就要再重新配對
呢樣先煩,係要係藍芽設定個到
忘記左,再重新配對
個App係認到隻耳機
但耳機不停講No Connection
作者: 末日男    時間: 2019-7-17 12:33 AM

引用:
原帖由 HenryLKL 於 2019-7-16 11:53 PM 發表

應該係
但電量唔係我擔心既事
而係10個鐘冇用就要再重新配對
呢樣先煩,係要係藍芽設定個到
忘記左,再重新配對
個App係認到隻耳機
但耳機不停講No Connection ...
我只係試過第一日買返嚟,喺商場配對唔到,可能多干擾,之後每次都配對到完全冇問題,師兄有冇試下用另一個電話配對?
作者: concorde    時間: 2019-7-17 09:43 AM

又發現新問題,用個app嘅default setting, 即係開咗transparent hearing 時,音樂應該會自動暫停。而實際上,音樂會自動play, 不會暫停。係bug? Firmware 1.26.
作者: szeto903    時間: 2019-7-17 10:15 AM

引用:
原帖由 concorde 於 2019-7-17 09:43 發表

又發現新問題,用個app嘅default setting, 即係開咗transparent hearing 時,音樂應該會自動暫停。而實際上,音樂會自動play, 不會暫停。係bug? Firmware 1.26.
咁就奇怪,上星期用深海呢個功能係work嘅
作者: concorde    時間: 2019-7-17 11:25 AM

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-7-17 10:15 AM 發表

咁就奇怪,上星期用深海呢個功能係work嘅
可以試下咁,首先Play 1 首歌先,跟著暫停,之後開transparent hearing, 睇下佢會唔會auto play music?
作者: szeto903    時間: 2019-7-17 11:36 PM

回應返部份Sennheiser MTW嘅問題:
1.走電~放置咗4-5日左右已經完全無曬電,升咗Ver. 1.26再講

2.10小時後無用要重新配對~不存在,未更新Ver 1.26

3.環境聲開啟,放下耳機暫停播放音樂,戴上耳機無繼續播放~存在,解決方法係先開環境聲再播歌,之後就無事
作者: concorde    時間: 2019-7-20 03:12 PM

有冇發覺MTW 用Apple music 好聲過Spotify Premium?
作者: szeto903    時間: 2019-7-20 08:06 PM

引用:
原帖由 concorde 於 2019-7-20 15:12 發表

有冇發覺MTW 用Apple music 好聲過Spotify Premium?
無用Spotify就答唔到,但數據上就Apple Music 256Kbps AAC差過Spotify 320Kbps
作者: concorde    時間: 2019-7-20 09:14 PM

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-7-20 08:06 PM 發表

無用Spotify就答唔到,但數據上就Apple Music 256Kbps AAC差過Spotify 320Kbps
師兄有咩可以推介? Spotify 聽起上來唔係好清,小濛
作者: szeto903    時間: 2019-7-20 10:10 PM

引用:
原帖由 concorde 於 2019-7-20 21:14 發表

師兄有咩可以推介? Spotify 聽起上來唔係好清,小濛
你試下Moov或kkbox
作者: pda_pda    時間: 2019-8-2 05:28 PM

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-7-16 10:09 PM 發表

官方無講得好清楚
https://helpguide.sony.net/mdr/w ... s/TP0002393685.html
请問是否没有音量調大小功能在sony的触控部分上
一定要通过手机調教?

作者: szeto903    時間: 2019-8-2 07:14 PM

引用:
原帖由 pda_pda 於 2019-8-2 17:28 發表

请問是否没有音量調大小功能在sony的触控部分上
一定要通过手机調教?
只能通過手機調較
作者: pda_pda    時間: 2019-8-2 10:40 PM

引用:
原帖由 szeto903 於 2019-8-2 07:14 PM 發表

只能通過手機調較
Thanks.