標題: [請教] WM1Z 金磚煲機時間 [打印本頁]

作者: CY_Alex    時間: 2019-6-21 01:47 PM     標題: [請教] WM1Z 金磚煲機時間

小弟部金磚已經煲機超過3000小時

想請教吓再煲落去會唔會有得改善?

定係得冇乜改善空間?
作者: ShunNitta    時間: 2019-6-21 02:14 PM

煲3000小時…
有必要煲咁耐咩…
作者: kkzzst    時間: 2019-6-21 05:14 PM

引用:
原帖由 CY_Alex 於 2019-6-21 01:47 PM 發表

定係得冇乜改善空間?
被一眾無知既煲機手 教壞 左..

有得既, 煲一兩首歌咁上下時間就夠..
作者: fb9236392    時間: 2019-6-21 08:15 PM

1000小時後,正常用夠啦!!
作者: cincileung    時間: 2019-6-21 08:26 PM

引用:
原帖由 CY_Alex 於 2019-6-21 01:47 PM 發表

定係得冇乜改善空間?
賣左佢。利申,煲左1000小時,聽到悶賣左。用緊lotoo touch, 另一個世界。後悔咁遲先買。
作者: ip_csl    時間: 2019-6-21 10:09 PM

引用:
原帖由 cincileung 於 2019-6-21 08:26 PM 發表

賣左佢。利申,煲左1000小時,聽到悶賣左。用緊lotoo touch, 另一個世界。後悔咁遲先買。
高音段好大分野(先前個人部金磚晚晚煲過夜,接近3千小時後都放了)
作者: hfkkd    時間: 2019-6-22 01:23 AM

引用:
原帖由 ip_csl 於 2019-6-21 10:09 PM 發表

高音段好大分野(先前個人部金磚晚晚煲過夜,接近3千小時後都放了)
俾我係樓主會去改機, 換機入面D線材換埋D焊料。
作者: kkzzst    時間: 2019-6-22 07:55 AM

引用:
原帖由 hfkkd 於 2019-6-22 01:23 AM 發表

咪玩啦, 不如搵D換到運放既機, 有2.5 or 4.4出 ..

前題係有力能秒到 索十萬既..
作者: ShunNitta    時間: 2019-6-22 11:27 AM

引用:
原帖由 hfkkd 於 2019-6-22 01:23 AM 發表

唔好意思, 我真係忍唔住笑
作者: CY_Alex    時間: 2019-6-22 12:18 PM

睇咗好多forum嘅post
似乎金磚3000個鐘之後嘅進步空間有限
可以唔使再煲了

至於改機就唔考慮啦
一來改機都好貴  二來冇咗保養
作者: f1kon    時間: 2019-6-22 01:00 PM

煲 DAP 同耳塞,真係笑咗!
作者: CY_Alex    時間: 2019-6-22 01:26 PM

引用:
原帖由 f1kon 於 2019-6-22 01:00 PM 發表

你冇金磚我唔怪你

作者: ShunNitta    時間: 2019-6-22 01:38 PM

引用:
原帖由 f1kon 於 2019-6-22 01:00 PM 發表

煲呢樣野, 信則有不信則無~
如果耳塞/入耳係動圈, 我信煲/聽一段時間會有變化, 我覺得唔一定變好;
而DAP內有電子零件, 我信煲/聽一段時間會有變化, 由其是電容~
不過, 我係唔會煲, 我只會慢慢聽, 我覺得聽住變化幾過癮~
另外...樓主煲3000小時我係覺得有D誇張...
作者: f1kon    時間: 2019-6-22 01:50 PM

引用:
原帖由 CY_Alex 於 2019-6-22 01:26 PM 發表

你冇金磚我唔怪你
我唔會買金磚(應該話更高階 DAP),因為我已有呢部!不過玩唔夠一排已覺得麻麻所以冇性趣將佢封塵!始終我都係屬意玩 Hi-end HiFi!

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-6-22 01:50 PM, 188.17 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: f1kon    時間: 2019-6-22 01:57 PM

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-6-22 01:38 PM 發表

如果耳塞/入耳係動圈, 我信煲/聽一段時間會有變化, 我覺得唔一定變好;
而DAP內有電子零件, 我信煲/聽一段時間會有變化, 由其是電容~
不過, 我係唔會煲, 我只會慢慢聽, 我覺得聽住變化幾過癮~
另外...樓主煲3000小時我係覺得有D誇張... ...
笑嘅原因只係 head-if 用 run in 呢個 definition 啫!反正肯立定決心用過萬蚊嚟買呢類嘢嘅人一定係日聽夜聽,自自然然就會令佢哋有工作狀態,咁使乜特登用之前 Hi-end Hifi 用開嘅名詞嚟抬高呢類玩意?可笑嘅係真係有人特登咁做!一下唔識嘅話開大 vol 加重 base 仲會「煲」爛自己嘅命根!
作者: hfkkd    時間: 2019-6-22 02:20 PM

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-6-22 11:27 AM 發表

唔好意思, 我真係忍唔住笑
近排係要講笑放鬆下壓力
作者: cyrusp    時間: 2019-6-22 07:38 PM

引用:
原帖由 cincileung 於 2019-6-21 08:26 PM 發表

墨菊好機,不過已離唔開大法個小搖控,太方便,墨菊有無app手機轉歌之類功能?唔計dac mode
作者: kkzzst    時間: 2019-6-22 10:16 PM

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-6-22 01:38 PM 發表

另外...樓主煲3000小時我係覺得有D誇張... ...
如果講線圈, 650 ohm 平耳既線圈, 係0.04g  重

兩舊無源前級火牛, 每一舊 線圈 重過平耳既線圈 幾百倍以上...  

我次次煲兩隻歌既時間先算 叫開下聲..

同我講煲線圈,  真係笑而不語..

淨係講我拎出街既"線圈"重量,  拋上去天花板, 再自由落體打中人個頭,  條友已經over 一半黑箱車埋單 ...

圖片附件: 2787099093 650.jpg (2019-6-22 10:16 PM, 221.83 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 抽水皇    時間: 2019-6-22 10:28 PM

我出了問題考你!如你不比我再你話題留言!你也同推手一樣水平。
作者: esprithk    時間: 2019-6-23 04:20 AM

其實唔需要煲。

正常應該是自己慢慢聽,慢慢享受變化。
作者: Lobo1717    時間: 2019-6-23 09:20 AM

引用:

定係得冇乜改善空間?
想請教Ching 係點樣煲法?
作者: CY_Alex    時間: 2019-6-23 12:06 PM

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2019-6-23 09:20 AM 發表

想請教Ching 係點樣煲法?
咪插住耳筒就咁播歌
作者: Lobo1717    時間: 2019-6-24 12:05 AM

其實就咁插耳機聽歌又點算煲耳機呢. 記得當年玩AKG K3003 中版, 隻野新買煲左三個月不停咁煲(每天大約煲14-16小時). Player 用 360+6.8, 用637開vol 3-5 度(vol 12 度滿計). 耳機係無變化咁濟. 過多個幾月開到6-7 度煲第一鼓呀. 已經好狼死喇. 一樣個低潛唔到落去. 後來轉627. 至得左. 後來又收左對奧版 AKG K3003, 上手話玩左三年, 試聽時聲都好林, 返去發覺個低都未潛. 咁後來梗係比我搞掂返喇. 當時我地成班人大大話廿隻AKG K3003 無走雞, 我自己都有三對, 有D朋友有兩, 三, 四對都有. 所以對K3003 嘅聲好熟喇. 耳機就咁聽到見底真係不知聽到何年何月至得. 唔識未聽過無認知當然唔會知. 揾多D朋友交流下先至有進步的.

作者: CY_Alex    時間: 2019-6-25 02:33 AM

引用:
原帖由 Lobo1717 於 2019-6-24 12:05 AM 發表

其實就咁插耳機聽歌又點算煲耳機呢. 記得當年玩AKG K3003 中版, 隻野新買煲左三個月不停咁煲(每天大約煲14-16小時). Player 用 360+6.8, 用637開vol 3-5 度(vol 12 度滿計). 耳機係無變化咁濟. 過多個幾月開到6-7 度煲第一鼓呀. 已經好狼死喇. 一樣個低潛唔到落去. 後來轉627. 至得左. 後來又收左對奧版 AKG K3003, 上手話玩左三年 ...
喂阿哥,我係煲金磚喎,唔係耳機喎,你回錯嘢?
作者: kkzzst    時間: 2019-6-25 05:11 AM

引用:
原帖由 CY_Alex 於 2019-6-25 02:33 AM 發表

記得 po 圖只po 用4.4,  

3.5頭記得係要封印既就得..

如果俾我做店員, 一見到小朋友用金磚巨磚,只用3.5頭 fing 住個頭 大搖大擺行入鋪, 一定當佢水魚咁劏到佢底褲都除埋 先出到門口.  

好多小朋友係鋪頭受到 萬千擁戴 , 就以為係forum 都一樣大把人俾like 佢..

作者: Lobo1717    時間: 2019-6-25 02:25 PM

引用:
原帖由 CY_Alex 於 2019-6-25 02:33 AM 發表

機一樣要煲。
作者: edenfovwin    時間: 2019-6-25 04:41 PM

引用:

我用交響樂煲金機
只開vol 20
作者: Lobo1717    時間: 2019-6-25 07:59 PM

其實有煲機頭插著3.5, 或4.4 煲會好好多. 有煲線頭插埋條線順便煲埋條線仲好
作者: tommy3422    時間: 2019-6-25 08:11 PM

Ching 你試下將你部機入邊啲歌全部轉晒做96/24bit 或 192/24bit 最好就DSD  就有改善 ,我係新手咩都唔識一轉哂做DSD D聲即刻改善哂 😊
作者: fb9236392    時間: 2019-6-25 08:20 PM

用自己聽开D歌好煲,正常你聽开嘅volume,去煲部磚。
作者: CY_Alex    時間: 2019-6-25 11:41 PM

3000小時煲好啦
一定要連住耳筒一齊煲架喇
即係我對耳機同條線都有3000小時

似乎再耐都冇咩用
金磚力水就唔夠大
但聲音好細緻
作者: fb9236392    時間: 2019-6-26 08:09 AM

煲player一定要接耳機,否则冇load, 煲乜!!😊