標題: [攝影器材選購] 有無D比較輕既單反? [打印本頁]

作者: siukakit    時間: 2019-5-1 07:18 PM     標題: 有無D比較輕既單反?

入門級係唔係通常比中階機輕? 因為之前行山試過拎朋友部70D一陣, 拎得耐有D重
想搵D輕既單反, 影相之餘仲會拍片多, 謝謝
作者: montejo    時間: 2019-5-1 08:23 PM

建議可考慮 Olympus或 Panasonic M43,夠輕夠細

要較好就買 Fujifilm XT30,APSC 格式夠輕身,USB Type C 充電,影象好,色水靚,鏡群齊全。
如果夠錢就只買 body加一支 16-55 f2.8,夠晒用。平少少可買 18-135 天涯鏡
以後再買幾支定焦……23 f2 (wide), 35 f2 (標準人像), 56 F1.2 (人像)......
作者: tolo2036    時間: 2019-5-1 09:57 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-1 07:18 PM 發表

入門級係唔係通常比中階機輕? 因為之前行山試過拎朋友部70D一陣, 拎得耐有D重
想搵D輕既單反, 影相之餘仲會拍片多, 謝謝
如果計Canon單反(浄機身)
70d : 675g
200d : 438g
250d : 408g (今年4月出,香港唔知有得賣未?)
https://photoblog.hk/251643/canon-發佈入門級-aps-c-相機-eos-250d,強調機身輕巧及支援-4k-拍片/

以上是apsc機的重量,C記冇反FF機都係440g
作者: tonytse222    時間: 2019-5-2 11:04 AM

輕機身+ 普通kit鏡,會輕
but 換上高質,大光圈or long zoom 鏡頭 會好重
重會頭重尾輕失平衡

作者: loody    時間: 2019-5-2 02:03 PM

越平越輕
作者: ho343    時間: 2019-5-2 05:02 PM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-1 09:57 PM 發表

https://photoblog.hk/251643/canon-發佈入門級-aps-c-相機-eos-250d,強調機身輕巧及支援-4k-拍片/

以上是apsc機的重量,C記冇反FF機都係440g ...
250d? 香港好似叫200D II, 不過唔知出左未
作者: tomickwan    時間: 2019-5-2 06:24 PM

用定焦
作者: eve9879    時間: 2019-5-2 07:48 PM

單反機身太輕都是膠穀包機身,起動反光板時成部機震到要安全快門x2才影到相,但樓主拍片多不影響
作者: tolo2036    時間: 2019-5-4 03:13 AM

引用:
原帖由 ho343 於 2019-5-2 05:02 PM 發表

250d? 香港好似叫200D II, 不過唔知出左未
係呀! 唔同地區唔同名, 四個名係同一部機
The Rebel SL3 aka EOS 250D aka EOS 200D Mark II aka Kiss X10.
作者: siukakit    時間: 2019-5-4 04:26 PM

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-1 08:23 PM 發表

建議可考慮 Olympus或 Panasonic M43,夠輕夠細

要較好就買 Fujifilm XT30,APSC 格式夠輕身,USB Type C 充電,影象好,色水靚,鏡群齊全。
如果夠錢就只買 body加一支 16-55 f2.8,夠晒用。平少少可買 18-135 天涯鏡
以後再買幾支定焦……23 f2 (wide), 35 f2 (標準人像), 56 F1. ...
謝謝
M43好似唔係單反? 我考慮緊單反
作者: montejo    時間: 2019-5-4 04:29 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-4 04:26 PM 發表

謝謝
無反是大勢所趨
作者: siukakit    時間: 2019-5-4 04:31 PM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-1 09:57 PM 發表

以上是apsc機的重量,C記冇反FF機都係440g ...
200d同250d都比70d輕好多, 聽日去旺角睇下250d出左未先, ching 睇單反通常會考慮d咩岩唔岩自己?
作者: siukakit    時間: 2019-5-4 04:32 PM

引用:
原帖由 tonytse222 於 2019-5-2 11:04 AM 發表

輕機身+ 普通kit鏡,會輕
but 換上高質,大光圈or long zoom 鏡頭 會好重
重會頭重尾輕失平衡
但係重機身+重鏡我怕自己會辛苦而減少左興趣/動力, 其實雙手拎住應該平衡到吧? long zoom 鏡都唔會單手用?
作者: siukakit    時間: 2019-5-4 04:35 PM

引用:
原帖由 loody 於 2019-5-2 02:03 PM 發表

越平越輕
真係架?咁越重越貴?
作者: siukakit    時間: 2019-5-4 04:37 PM

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-2 06:24 PM 發表

用定焦
定焦應該係唔zoom 得個d? 見唔同定焦唔同距離, 咁咪要買定好多支??
作者: siukakit    時間: 2019-5-4 04:39 PM

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-4 04:29 PM 發表

無反是大勢所趨
但潮流呢個樣一期期, 呢排興呢樣, 又話個樣out, 可能幾年之後又話復古又興返........ 我平時都唔追
作者: montejo    時間: 2019-5-4 04:57 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-4 04:39 PM 發表

但潮流呢個樣一期期, 呢排興呢樣, 又話個樣out, 可能幾年之後又話復古又興返........ 我平時都唔追
老實,我用D80, 就係有幾支鏡,轉唔到去富士,焗上D7500, 但發現有啲鏡頭不再出,Nikon應該會集中出無反了
作者: tolo2036    時間: 2019-5-4 08:08 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-4 04:31 PM 發表

200d同250d都比70d輕好多, 聽日去旺角睇下250d出左未先, ching 睇單反通常會考慮d咩岩唔岩自己?
重量大小, 我對手細, 一般單反個GRIP和厚度會厚D, 大D, 而且單反會比無反重和大部, 所以我揀無反

以前影風景靜態多, 相機要求唔高, 主要睇操作, 鏡頭質素, 價錢, 色彩, 一直用開CANON, 各樣都OK,

去年開始影蝴蝶, 昆蟲, 叫做影半動態相, 要求多咗, 連拍快, 對焦要快D準D, 要有反MON可作多角度拍攝 (主要是高和低角度)
要有質素高, 有防震, 對焦相對其他MACRO快的微距鏡, 要相對輕細, 約FF焦距160-200的微距鏡, 支EF 100mm f/2.8 macro is至啱
微距有時要用手動對焦, 最好有埋放大5或10倍對焦, 有峰值對焦(peaking focus)輔助, 無反有電子觀景器(evf)就做到, 單反用光學觀景器(ovf)做不到, 雖然單反有lcd可能得, 但解像度無evf咁高, 無咁細緻
evf解像度有多過200萬像素, 更新率快至會睇得舒服, 影動態好d

我揀了eos-m50 / EF 100mm f/2.8 macro IS鏡
揀EOS-M系列除咗鏡平, 也因為輕便和鏡頭質高, 支11-22mm超廣角鏡影風景, 旅行一流, 22mm f/2餅鏡就超高質又細支, 平時帶出街都輕便, 支28mm macro IS影展品一流, 仲有支32mm f/1.4就攞咗2019 TIPA best APSC prime lens, 質素都不用懷疑
另外我還有加adapter用的EF 40mm f/2.8餅鏡, EF 100mm f/2.8 macro IS鏡

咁當然, 部機也又一定的缺點
靜音快門係無聲, 但就不能調節曝光參數, 如光圈, 快門, 影微距無用
4K VIDEO是裁剪的, 也不能用DUAL PIXEL AF
操作少了一些實體鍵, 要快速改變曝光參數就無EOS-M6, M5咁方便, 設定自定鍵就好少少
沒有C1, C2掣(預定常用曝光檔), 不能快速切換不同曝光環境

不過三千幾蚊相機, 唔要求得太多

EF-M 11-22影的旅行相

https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/albums/72157635367790738
https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/albums/72157655852988894
https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/albums/72157670595008157

EF-M 22mm f/2

EF-M 28mm macro IS

EF 40mm f/2.8

EF 100mm f/2.8 macro IS

圖片附件: IMG_6350F.JPG (2019-5-4 08:08 PM, 149.61 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: img_5891_12928457374_o.jpg (2019-5-4 08:08 PM, 317.03 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: img_6440_22803843867_o.jpg (2019-5-4 08:08 PM, 142.53 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: img_8538_40635485941_o.jpg (2019-5-4 08:08 PM, 197.39 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: img_2721_35198659793_o.jpg (2019-5-4 08:08 PM, 117.8 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: img_1130_36878304555_o.jpg (2019-5-4 08:08 PM, 229.98 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: img_7828_13718295103_o.jpg (2019-5-4 08:08 PM, 142.8 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: kenleelun000    時間: 2019-5-4 09:24 PM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-4 08:08 PM 發表

重量大小, 我對手細, 一般單反個GRIP和厚度會厚D, 大D, 而且單反會比無反重和大部, 所以我揀無反

以前影風景靜態多, 相機要求唔高, 主要睇操作, 鏡頭質素, 價錢, 色彩, 一直用開CANON, 各樣都OK,

去年開始影蝴蝶, 昆蟲, 叫做影半動態相, 要求多咗, 連拍快, 對焦要快D準D, 要有反MON可作多角度拍攝 (主要是高和低角度)
要有質素高, 有防震 ...
師兄好專業,剛買了m6 同餅鏡 efm 22 請問點可以影到景深呢。謝謝
作者: tonytse222    時間: 2019-5-4 10:19 PM

景深=目標中左蕉,
目標前後段距離,都清楚範圍
超出範圍就吾清
利用清+不清,玩景深.
作者: tolo2036    時間: 2019-5-5 03:05 AM

引用:
原帖由 kenleelun000 於 2019-5-4 09:24 PM 發表

師兄好專業,剛買了m6 同餅鏡 efm 22 請問點可以影到景深呢。謝謝
要出景深效果
1.  物件與相機越近越明顯
2.  物件與背景越遠越明顯
3.  光圈越大越明顯 (f/2.8. f/2, f/1.4...)
4.  焦距越長越明顯
5.  FF機比較明顯, 之後是APSC, M43,一吋....

如用EF-M 22mm焦距較短的鏡頭, 影細物件, 較接近物件, 用大光圈, 就會明顯
以下是用EF-M 22mm, f/2光圈影的

用f/3.5-4影食物都出到d

如果用EF-M 22mm影人像, 一般要影半身 (膊頭位)或大頭至會較明顯, 大光圈和背景較遠就易出d, 不過如之前在你的post已經講過, 用支EF 50mm f/1.8 STM就容易做到
這張網上圖片是用EF-M 22mm, 用f/2.5影的, 背景很遠, 影半身
https://www.flickr.com/photos/leonarka/22833413940/in/pool-efm22f2/

圖片附件: img_1059_16501868865_o.jpg (2019-5-5 03:05 AM, 185.16 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: img_1615p_16500888472_o.jpg (2019-5-5 03:05 AM, 69.39 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: F2_22A.JPG (2019-5-5 03:05 AM, 1.61 MB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: IMG_6519F.JPG (2019-5-5 03:05 AM, 157.76 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: img_1414_17902463515_o.jpg (2019-5-5 03:05 AM, 91.38 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: img_6443_23183979225_o.jpg (2019-5-5 03:05 AM, 165.19 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: img_8070_16315606409_o.jpg (2019-5-5 03:05 AM, 161.64 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: img_6440_22803843867_o.jpg (2019-5-5 03:05 AM, 142.53 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: andonlyu    時間: 2019-5-5 06:23 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-4 04:39 PM 發表

7,8年前無反剛起, 你仲可以話潮流.
到而家黎睇, 無反已經唔係話潮流, 而真係大勢所趨. 情況就似由菲林機去數碼機.
睇Nikon/canon單反銷量就知. 頂到而家, N/C記都要出全片幅無反.
作者: tolo2036    時間: 2019-5-5 09:42 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-5 06:23 PM 發表

到而家黎睇, 無反已經唔係話潮流, 而真係大勢所趨. 情況就似由菲林機去數碼機.
睇Nikon/canon單反銷量就知. 頂到而家, N/C記都要出全片幅無反. ...
影相最緊要都係滿足到自己要求, 用無反單反, 用什麼牌子, 都無所謂, 最後都係睇張相, 有些人滿足於畫質, 有些人滿足於相機SPEC, 總之啱自己用就得
作者: fbd51e3396c762    時間: 2019-5-6 09:51 AM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-4 08:08 PM 發表

M系列鏡吾多, 但22同32質量不錯,價錢合理。
我有kit鏡, 22, 11-22。

鏡好幾支就夠,吾使多。
作者: andonlyu    時間: 2019-5-6 11:02 AM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-5 09:42 PM 發表

影相最緊要都係滿足到自己要求, 用無反單反, 用什麼牌子, 都無所謂, 最後都係睇張相, 有些人滿足於畫質, 有些人滿足於相機SPEC, 總之啱自己用就得
大勢所趨(市場需求)係包括埋, 廠商對產品既資源投放.廠商都開始減少單反投資, 轉去無反.
sony 對上一部單反係2016年A99II (!?), 好似之後無再有新單反. C/N記單反出都萎縮梗.
呢一刻你覺得單反啱用, 你投放金錢買單反器材, 但可能幾年後out date, 要轉去無反, 又要使一筆錢換器材. 都唔係無所謂.
作者: siukakit    時間: 2019-5-6 11:44 AM

引用:

CHING 影得好好呀, 我好鍾意你影D相
你咁講起, 有反MON真係好重要, 而且有D角度都未考慮過, 咁要試一試實機先, 百XX係唔係都可以試?
作者: siukakit    時間: 2019-5-6 11:45 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-5 06:23 PM 發表

睇Nikon/canon單反銷量就知. 頂到而家, N/C記都要出全片幅無反. ...
菲林機同數碼機好似兩樣完全唔同?連入野儲存都唔同, 單反無反無咁大分別吧?
作者: siukakit    時間: 2019-5-6 11:46 AM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-5 09:42 PM 發表

CHING 影既相我好鍾意, 其實要唔要自己執相執色先可以去到咁靚?
作者: siukakit    時間: 2019-5-6 11:48 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-6 11:02 AM 發表

大勢所趨(市場需求)係包括埋, 廠商對產品既資源投放.廠商都開始減少單反投資, 轉去無反.
sony 對上一部單反係2016年A99II (!?), 好似之後無再有新單反. C/N記單反出都萎縮梗.
呢一刻你覺得單反啱用, 你投放金錢買單反器材, 但可能幾年後out date, 要轉去無反, 又要使一筆錢換器材. 都唔係無所謂. ...
無反同單反鏡頭係咪2碼事用唔返?
作者: andonlyu    時間: 2019-5-6 12:20 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:45 AM 發表

菲林機同數碼機好似兩樣完全唔同?連入野儲存都唔同, 單反無反無咁大分別吧?
係,單反無反類似. 而單反系統都完整, 單反應該仲有一段時間玩. 單反唔會似菲林機淘汰得咁快.
同時, 正因為單反無反類似, 廠商都講成本同埋要賺錢, 會唔會"長期"同時Keep 兩個類似既系統?

以sony黎講, 過去三年, 出左幾多枝A mount 鏡? 舊閃燈在新機上, 亦要轉插先用到. sony 似係放棄單反市場了.
至於, C/N記, 要繼續留意佢地點做.
作者: andonlyu    時間: 2019-5-6 12:58 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:48 AM 發表

單反鏡頭要用adapter,先可以用返落無反機.
但單反鏡頭本身按單反機設計, 用adapter駁去無反機, 對焦速度同防震效果等, 係咪完全銜接?

另外, 若果廠商主力出無反系統, 新技術都會放落無反機/鏡頭, 單反可能變得"落後"/支援力度小. 當然, 呢個只係講器材性能, 同影靚相無直接關係. 另外,講到拍片的話, 仲有好多進步空間, 舊有單反不及新出的無反. 當然, 唔拍片的話, 可以無視呢點.
作者: fbd51e3396c762    時間: 2019-5-6 01:00 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-4 04:26 PM 發表

謝謝
N記, D3500, 415g
作者: chuchai66    時間: 2019-5-6 04:18 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:48 AM 發表

要視乎牌子同機型
作者: chuchai66    時間: 2019-5-6 04:19 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-6 12:20 PM 發表

係,單反無反類似. 而單反系統都完整, 單反應該仲有一段時間玩. 單反唔會似菲林機淘汰得咁快.
同時, 正因為單反無反類似, 廠商都講成本同埋要賺錢, 會唔會"長期"同時Keep 兩個類似既系統?

以sony黎講, 過去三年, 出左幾多枝A mount 鏡? 舊閃燈在新機上, 亦要轉插先用到. sony 似係放棄單反市場了.
至於, C/N記, 要繼續留意佢地點做. ...
c記出左2部都可以用接環用返EF/EFS鏡, 可能都係想繼續走呢D路線
作者: 宇宙懷舊的榴槤    時間: 2019-5-6 05:08 PM

似乎N/C記係2020奧運前出埋D6同1DX Mark III 之後都唔會出旗艦單反,宜家佢地都將資源放哂落無反系統,單反未來應該只會攞上代中級機功能放在低級機上當新機,然後不再出新鏡,我仲揸住部D7200加sigma 1750, 都不知道應唔應該繼續投資單反系統
作者: tolo2036    時間: 2019-5-6 07:36 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:44 AM 發表

你咁講起, 有反MON真係好重要, 而且有D角度都未考慮過, 咁要試一試實機先, 百XX係唔係都可以試?
謝謝! 帶張SD CARD上陳列室一次過試, 除咗唔同型號相機, 無反單反, 仲可以試心怡的鏡頭, 閃光燈, 有問題/唔識SET/換鏡, 就搵職員幫忙, 好過去鋪, 俾人老點 (佢哋無話一定要識影相), 之後睇番滿唔滿意
作者: tolo2036    時間: 2019-5-6 07:47 PM

引用:
原帖由 chuchai66 於 2019-5-6 04:19 PM 發表

c記出左2部都可以用接環用返EF/EFS鏡, 可能都係想繼續走呢D路線
都要照顧現有單反用家, 無理由要人買過曬D鏡, 而且RF鏡唔多, 慢慢過渡, 過幾年RF鏡如口埤好, 睇到無反/新MOUNT上在設計鏡頭的好處, 用家都自動換鏡
作者: tolo2036    時間: 2019-5-6 08:49 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:46 AM 發表

CHING 影既相我好鍾意, 其實要唔要自己執相執色先可以去到咁靚?
我習慣影RAW格式, 直接上傳上手機就轉了JPG相, 不過檔案得約1MB

就好似這些相

https://www.flickr.com/photos/10 ... s/72157655852988894

我和太太是跟團去旅行, 也要照顧兩個小朋友, 影相時間唔多, 用Av光圈先決模式, Standard picture Style, Contrast +1, Saturation +1,
見到靚位就影, 影RAW就係有問題之後再處理, 一般環境都不用執相, 直接用CANON免費修圖軟件DIGITAL PHOTO PROFESSIONAL (DPP)轉JPG, 有時間想靚D, 要裁, 背光, 加減光暗(影時懶理), 白平衡(黃昏時), 就會執下

好似以下那些相
1. 背光 (建築物好黑)

2. 糾正水平線

3. 光差太大

4. 裁相

5. 偏色糾正 (相偏黃, 白平衡糾正)

其他相 (大部份都係剪裁)

https://www.flickr.com/photos/10 ... 7/with/30422656898/
作者: SukiHoma    時間: 2019-5-7 11:16 AM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:44 AM 發表

CANON SHOWROOM 差唔多日日有開, 官網有地址同時間
提提你, 仲可以帶卡上去添
作者: montejo    時間: 2019-5-7 08:31 PM

引用:
原帖由 宇宙懷舊的榴槤 於 2019-5-6 05:08 PM 發表

似乎N/C記係2020奧運前出埋D6同1DX Mark III 之後都唔會出旗艦單反,宜家佢地都將資源放哂落無反系統,單反未來應該只會攞上代中級機功能放在低級機上當新機,然後不再出新鏡,我仲揸住部D7200加sigma 1750, 都不知道應唔應該繼續投資單反系統 ...
如果我係你只得一機一鏡,我會放咗佢,轉會去富士……起碼夠輕,鏡群齊
作者: siukakit    時間: 2019-5-8 03:01 PM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-6 07:36 PM 發表

謝謝! 帶張SD CARD上陳列室一次過試, 除咗唔同型號相機, 無反單反, 仲可以試心怡的鏡頭, 閃光燈, 有問題/唔識SET/換鏡, 就搵職員幫忙, 好過去鋪, 俾人老點 (佢哋無話一定要識影相), 之後睇番滿唔滿意 ...
感謝ching, 咁你之前提過既250D/200D II 係咪都會有?
作者: siukakit    時間: 2019-5-8 03:03 PM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-6 08:49 PM 發表

我習慣影RAW格式, 直接上傳上手機就轉了JPG相, 不過檔案得約1MB

就好似這些相

https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/albums/72157655852988894

我和太太是跟團 ...
唔駛執都已經好靚呀, 多謝CHING 無私既分享, flickr 係咪up 相係幾好?方便直接up?
作者: siukakit    時間: 2019-5-8 03:05 PM

引用:
原帖由 SukiHoma 於 2019-5-7 11:16 AM 發表

CANON SHOWROOM 差唔多日日有開, 官網有地址同時間
提提你, 仲可以帶卡上去添
見到了, 尖沙咀呀
作者: tolo2036    時間: 2019-5-8 04:10 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-8 03:03 PM 發表

唔駛執都已經好靚呀, 多謝CHING 無私既分享, flickr 係咪up 相係幾好?方便直接up?
Flickr都算方便, 抄bbcode就可分享到網頁, 以前係免費, 而家擺相唔可以多過1000張, 想多d就要俾幾十蚊年費
作者: tolo2036    時間: 2019-5-8 04:15 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-8 03:01 PM 發表

感謝ching, 咁你之前提過既250D/200D II 係咪都會有?
啱啱問過, 都有得試, 試下單反和無反, apsc和ff格式相機, 睇下邊樣啱你
作者: wone123    時間: 2019-5-8 05:26 PM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-6 12:20 PM 發表

至於, C/N記, 要繼續留意佢地點做. ...
canon我覺得無咁快。
近期仲有好多新EF鏡賣。
例如70-200 4L 2代小白。
作者: eBAY0617    時間: 2019-5-8 09:34 PM

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-8 03:01 PM 發表

香港稱為200D II, 即係呢部
https://hk.canon/zh_HK/consumer/ ... -5-6-is-stm/product
作者: cmyau    時間: 2019-5-12 09:02 PM

200D宜家幾錢?
作者: 宇宙懷舊的榴槤    時間: 2019-5-12 09:44 PM

作者: dinoho92    時間: 2019-5-13 08:01 PM

200D I I及D5600 邊部好?
作者: montejo    時間: 2019-5-14 06:52 PM

引用:
原帖由 dinoho92 於 2019-5-13 08:01 PM 發表

200D I I及D5600 邊部好?
我覺得你應考慮無反
Fujifilm XT30 夠輕,亦可看看仲有無xt20 清貨價
作者: lesteroot_2006    時間: 2019-5-15 10:03 PM

機輕鏡重驚你唔平衡喎
作者: tolo2036    時間: 2019-5-15 11:53 PM

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2019-5-15 10:03 PM 發表

機輕鏡重驚你唔平衡喎
唔識揸機就會
作者: aussieman    時間: 2019-5-16 07:10 PM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-6 07:36 PM 發表

謝謝! 帶張SD CARD上陳列室一次過試, 除咗唔同型號相機, 無反單反, 仲可以試心怡的鏡頭, 閃光燈, 有問題/唔識SET/換鏡, 就搵職員幫忙, 好過去鋪, 俾人老點 (佢哋無話一定要識影相), 之後睇番滿唔滿意 ...
想請問師兄,如果係showroom試啱機, 有無邊間街外細鋪可以入手買機又可靠呢?因為見到師兄都入咗幾枝鏡, 應該有足夠經驗,可否指點一吓!? 謝!
作者: tolo2036    時間: 2019-5-16 08:52 PM

引用:
原帖由 aussieman 於 2019-5-16 07:10 PM 發表

想請問師兄,如果係showroom試啱機, 有無邊間街外細鋪可以入手買機又可靠呢?因為見到師兄都入咗幾枝鏡, 應該有足夠經驗,可否指點一吓!? 謝!
相機都係PRICE.COM上五星級的店鋪, 可以睇下買家的評論, 四X, 三X兩間鋪都OK, 最緊要CHECK清楚, 如買行貨, 要對產品記錄卡上SERIAL NUMBER和有CANON HONG KONG(香港錦囊)保用, 唔熟就搵熟識相機朋友幫手
另外, 如果買配件(FILTER, 電...), 唔知價錢就不在那裡買

作者: aussieman    時間: 2019-5-17 07:19 PM

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-16 08:52 PM 發表

相機都係PRICE.COM上五星級的店鋪, 可以睇下買家的評論, 四X, 三X兩間鋪都OK, 最緊要CHECK清楚, 如買行貨, 要對產品記錄卡上SERIAL NUMBER和有CANON HONG KONG(香港錦囊)保用, 唔熟就搵熟識相機朋友幫手
另外, 如果買配件(FILTER, 電...), 唔知價錢就不在那裡買 ...
如果無朋友熟相機, C hing可否指點幾個要點係check 機(買新機)時要注意呢…!?新機未經設定,有乜嘢可試到呢?
謝!
作者: tolo2036    時間: 2019-5-17 08:03 PM

引用:
原帖由 aussieman 於 2019-5-17 07:19 PM 發表

如果無朋友熟相機, C hing可否指點幾個要點係check 機(買新機)時要注意呢…!?新機未經設定,有乜嘢可試到呢?
謝!
https://www.google.com.hk/amp/s/hojenjen.com/check-the-brand-new-camera/amp/
作者: likulikuhk    時間: 2019-5-26 04:28 PM

引用:
原帖由 eBAY0617 於 2019-5-8 09:34 PM 發表

香港稱為200D II, 即係呢部
https://hk.canon/zh_HK/consumer/eos-200d-ii-ef-s-18-55mm-f-4-5-6-is-stm/product
請問師兄, 此200D II 能配sigma 18-300 (canon mount)嗎 ?
此sigma為手上有的鏡頭, 之前配canon650D, 請指教, thanks~~