• 瀏覽: 2,678
  • 回覆: 8
+11
呢牌又冇搵緊laptop,但係竟然俾我撞到架極筍嘅Thinkpad, 呢架ThinkPad E14 Gen4,有粒i5-1235u,雖然得8gb RAM同256ssd,但係果D可以換, 先$3000,再加集運費,原價要$7000喎, 買咗佢先,費事蘇州過後就後悔,橫掂我未有12代U嘅機

附件

Screenshot_20221123-001027_Firefox.jpg(260.3 KB)

師兄, 諗板 E 系唔太值錢而且出事率比較高。雖然型號較新, 但計落價錢唔算特別抵, 更何況講明有 noticeable wear 即係個樣會殘殘地。

我個人依期會揀上面既 諗板 S2 AMD 5000 系 2021版 (即係外國既 L 系, 比 E 系略高半級),人仔三千出頭未計運費但 *新機*。

我仲考慮緊出唔出手(我無你咁多玩具, 要買都係食自己, 但我自己已經有4~5部notebook 雖然舊款), 如果真係出手既到貨可以分享下

引用:
原帖由 朱投炳 於 2022-11-24 11:32 發表
師兄, 諗板 E 系唔太值錢而且出事率比較高。雖然型號較新, 但計落價錢唔算特別抵, 更何況講明有 noticeable wear 即係個樣會殘殘地。

我個人依期會揀上面既 諗板 S2 AMD 5000 系 2021版 (即係外國既 L 系, 比 E 系略高半級),人仔三千出頭未計運費但 *新機*。

我仲考慮緊出唔出手(我無你咁多玩具, 要買都係食自己, 但我自己已經有4~5部notebook ...
感激炳師兄提醒我真係大把玩具喺手,決定慳返。我手上仲有幾架11代i7 未玩晒,只係見到12代手痕。

呢間公司嘅noticable wear 我唔太擔心,因為我做嘢嘅公司以前同佢攞開貨嘅,我知道呢D退貨嘅狀況,佢咁寫只係避免有奄尖客同佢拗啫。
上星期我介紹我朋友喺呢間公司買架HP zbook 15 G8, 都係寫“noticeable wear", 結果收到嘅只有機殼有條咁嘅花痕,
原價2皮嘢架機,佢買$7000, 粒U 係11850H,32gb ,佢開心到不得了。

附件

Screenshot_20221125-122147_Drive.jpg(267.76 KB)

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2022-11-26 01:29 發表

感激炳師兄提醒我真係大把玩具喺手,決定慳返。我手上仲有幾架11代i7 未玩晒,只係見到12代手痕。

呢間公司嘅noticable wear 我唔太擔心,因為我做嘢嘅公司以前同佢攞開貨嘅,我知道呢D退貨嘅狀況,佢咁寫只係避免有奄尖客同佢拗啫。
上星期我介紹我朋友喺呢間公司買架HP zbook 15 G8, 都係寫“noticeable wear", 結果收到嘅只有機殼有條咁嘅花痕,
原 ...
點同呢

Zbook 係貴機, 少少花但部機本質靚, 小瑕疵可以忍左佢

E 系係cheap 機, 部機已經唔係咩靚野, 仲要有花痕又唔知點花法, 我就絕對pass 除非勁平; 但依個價我唔覺得夠平

死人我都買 T 系列嘅機
之但係 Thinkpad T14 WinPro 版
新機要萬九幾銀,我寧可等五年後
先買。
不過新機閑閑地可用十年,但五年後可用四份
之一價錢就可以買倒。我買電腦係攞嚟用,唔係要嚟鬭快。
舉我自身實例 :
( 1 ) i 77OOT 搏 共長 38分鐘 4K 片 要 75分鐘
我已心滿意足
( 2 ) i 67OOT 裝 PowerDirector 2O 同 21 都得
( 3 ) 但 i 77OOT 裝 PowerDirector 21 反而唔得,
我條氣唔順,想將部二手 m91Oq 掟落地吓。
後來目訓佐一晩,今早起身,冷靜番,試裝 PowerDirector 20,
又好順,無問題。
......................................................................
所以買手提電腦,唔係愈新愈好,都要睇自己用乜軟件同用作
乜用途。唔攞出街,屋企插住濕電用,就唔洗考慮太新同省電
嘅新一代 ∪ o

引用:
原帖由 RV356484 於 2022-12-7 06:00 發表

死人我都買 T 系列嘅機
之但係 Thinkpad T14 WinPro 版
新機要萬九幾銀,我寧可等五年後
先買。
不過新機閑閑地可用十年,但五年後可用四份
之一價錢就可以買倒。我買電腦係攞嚟用,唔係要嚟鬭快。
舉我自身實 ...
好彩炳師兄點醒我,無買果架E14.
兩日後搵到呢架T14 Gen 2, 仲筍。
等到手先再分享。
我講過呢間公司標示嘅"used-noticeable wear"可以當佢發噏瘋, 因為我有係呢間公司購物/入貨嘅多年經驗。

附件

Screenshot_20221206_212707_Firefox.jpg(65.19 KB)

師兄 :
你時時都執倒筍 ロ野 !
我〇n九九就真係無呢D運 o

引用:
原帖由 RV356484 於 2022-12-7 10:40 發表

師兄 :
你時時都執倒筍 ロ野 !
我〇n九九就真係無呢D運 o
到貨開箱。
佢呢架機所謂嘅“Used-noticeable wear”原來係個touchpad 右下角有個啤口有少少披口。
呢架仲有28個月全球上門保。。
32GB Ram, 256 SSD(自己換大既唔使幾多錢).
$3250 抵到飛起

附件

Snag_3e893c4.png(74.06 KB)

Snag_3e92df0.png(181.84 KB)

Screenshot_20221208_123228_Photos.jpg(124.75 KB)

Screenshot_20221208_124448_Gallery.jpg(155.16 KB)

Screenshot_20221208_124146_Gallery.jpg(192.95 KB)

Screenshot_20221208_123908_Photos.jpg(157.41 KB)

Screenshot_20221208_123100_Gallery.jpg(203.39 KB)

正啦 !
呢D機唔使諗,一定買。
起碼可以用十年八年。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]