• 瀏覽: 3,479
  • 回覆: 8
  • 追帖: 2
想問一下 4千蚊預算 只做文書 Excel, Netflix.
Mon靚就OK
店員推介HP 14s dq-2020TU
這個預算 選擇這個是最好嗎?
Thanks all🙏🙏

Windows 10 Home
處理器
Intel Pentium Gold 7505 (with turbo boost up to 3.5GHz with 4MB Cache, 雙核)
儲存模式
SSD
固態硬碟容量
512GB PCIe SSD
記憶體
8GB RAM-DDR4 (1 x 8GB)
屏幕呎吋
14"
顯示卡
Intel UHD Graphics
重量 (千克/克)
1.47kg
屏幕
14" diagonal, FHD (1920 x 1080), IPS, micro-edge, BrightView, 250 nits, 45% NTSC
Intel® UHD Graphics 圖像控制卡

熱賣及精選
個人意見,見唔到 i3/i5/i7 或 Ryzen 依幾個字既機,不買為上

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-9-27 09:20 AM 發表

個人意見,見唔到 i3/i5/i7 或 Ryzen 依幾個字既機,不買為上
因為我嘅需求好簡單  都係做文書 同埋我想電量持久啲 所以如果我需求簡單但係配置咁勁 會唔會用唔着又浪費電?

引用:
原帖由 PriTommy 於 2021-9-27 10:04 AM 發表

因為我嘅需求好簡單  都係做文書 同埋我想電量持久啲 所以如果我需求簡單但係配置咁勁 會唔會用唔着又浪費電?
唔係配置勁唔勁既問題
而係部機能使用的能耐
CPU越弱你部機就越快追唔上將來軟硬件更新的要求

最佳例子係以前好流行既netbook
純粹只係價錢平而風行左一輪
但大多數人用完之後就嫌部機慢到頂唔順, 即使一樣只係普通上網的要求
而netbook既慢就係因為CPU既慢, 基本上除左換機係無方法改善
將來如果CPU頂唔順都一樣會係步netbook 後塵焗住換機。你唔會想買部機番黎用兩三年就算吓。
你既然係新買就最好都係以此為準則, 價錢能力內既, 搵最好既CPU及螢幕既機; RAM/碟等只要可以換就得

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-9-27 10:12 AM 發表

唔係配置勁唔勁既問題
而係部機能使用的能耐
CPU越弱你部機就越快追唔上將來軟硬件更新的要求

最佳例子係以前好流行既netbook
純粹只係價錢平而風行左一輪
但大多數人用完之後就嫌部機慢到頂唔順, 即使一樣只係普通上網的要求
而netbook既慢就係因為CPU既慢, 基本上除左換機係無方法改善
將來如果CPU頂唔順都一樣會係步netbook 後塵焗住換機。你唔會想買部機番黎 ...
同意

引用:
原帖由 PriTommy 於 2021-9-27 09:17 AM 發表

想問一下 4千蚊預算 只做文書 Excel, Netflix.
Mon靚就OK
店員推介HP 14s dq-2020TU
這個預算 選擇這個是最好嗎?
Thanks all🙏🙏

Windows 10 Home
處理器
Intel Pentium Gold 7505 (with turbo boost up to 3.5GHz with 4MB Cache, 雙核)
儲存模式
SSD
固態硬碟 ...
不如考慮下
Dell Vostro 14 3400, 起碼行I3

Intel i3/5/7 都唔係好選擇,制程落後左AMD Ryzen 什至Apple MacBook 新U個一世代咁.....

個sales 真係靠害,
宜家都2021 仲推推薦你買 p / m cpu既垃圾機,
呢d機可能開陣excel yt都好卡。

我係你直接上11代ryzen 5/ i5 以上
I3 係閹割貨 唔好買
Ryzen 有分 zen2/zen3 你個budget最多就買到 zen2
雖然差d但係基本有得同i5 11代u 對打 (皆因amd進步快intel仲固步自封緊)

Ryzen 5 5500u 係個好選擇 比11代i5稍好 又平少少

Hp 15s-eq2005au $4999
AMD Ryzen 5 5500u
Windows 10 Home 64 [1] - 免費升級至Windows 11
15.6" diagonal, FHD (1920 x 1080), IPS, micro-edge, anti-glare, 250 nits, 45% NTSC
8 GB DDR4-3200 SDRAM (1 x 8 GB)
512 GB PCIe® NVMe M.2 SSD
助您高效工作一整天
AMD Radeon 圖像控制卡
1 個 SuperSpeed USB Type-C® 連接埠,5Gbps 訊號傳輸速率;2 個 SuperSpeed USB Type-A 連接埠,5Gbps 訊號傳輸速率;1 個 HDMI 1.4b 連接埠;1 個 AC 智能引腳;1 個耳筒/咪高峰組合插孔
長達 9 小時及 30 分
1 年有限部件保養連人工

最好upgrade 多1條8gb ram

如果可以加大BUDGET就加啦,始終NOTEBOOK你都唔係年年換,一用就兩三年起跳

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]