• 瀏覽: 1,029
  • 回覆: 9
原來攝影可以咁樣玩,原理非常簡單,只要有恆心,就可以輕鬆做到!編輯嘅世界五顏六色,無限可能性!示範作品:
https://we.tl/b-CussJqM5SN
Instagram: nesjoy_8

附件

IMG_20210424_163613~40_copy_4160x3120.jpg(574.93 KB)

2021-9-10 09:46 PM

IMG_20210419_114638~35_copy_3120x4160.jpg(428.05 KB)

IMG_20210408_192639~16_copy_3120x4160.jpg(902.02 KB)

IMG_20210419_180751~25_copy_4160x3120.jpg(691.31 KB)

IMG_20210501_100122~23_copy_3120x4160.jpg(545.62 KB)

熱賣及精選
好凸別

引用:
原帖由 後生族 於 2021-9-12 04:45 PM 發表

好凸別
算啦,唔識欣賞。冇辦法啦,可能我未夠班。

太過極端,另類, 
非一般人可接受.

引用:
原帖由 後生族 於 2021-9-15 10:22 AM 發表

太過極端,另類, 
非一般人可接受.
但你唔覺得好有意思咩?呢種藝術唔需要有抽象創作天份,一般人就可以做到,每個人都有審美觀,只需要慢慢篩選,剷淨一張,然後再加入其他效果,剷淨一張,如此類推不斷重複,直到夠為止,我只係用一部智能手機,然後用google相簿編輯,過程非常簡單易用。
咁你識唔識欣賞啲藝術家嘅抽象高難度嘅作品先,一般人都唔識欣賞,但係我呢種你一定可以理解!
一般攝影作品已經滿足唔到我,咁點解唔可以豐富佢嘅色彩同效果呢?

自由社會,
各有不同選擇,喜好.
冇沖突喎.

引用:
原帖由 後生族 於 2021-9-15 04:06 PM 發表

自由社會,
各有不同選擇,喜好.
冇沖突喎.
咁又係喎,啱啱做完民主鬥士,第二日正常生活,返工返學睇戲食飯,篤波打麻雀,馬照跑,舞照跳,口罩照帶…………
咁都幾好呀,所有生活體驗嘅願望都幾乎滿足曬。香港人扮傻,精神分裂咁濟。

引用:
原帖由 Nesjoy 於 2021-9-15 04:24 PM 發表

咁又係喎,啱啱做完民主鬥士,第二日正常生活,返工返學睇戲食飯,篤波打麻雀,馬照跑,舞照跳,口罩照帶…………
咁都幾好呀,所有生活體驗嘅願望都幾乎滿足曬。香港人扮傻,精神分裂咁濟。
角色扮演,志在參與,完。

大家口味唔同,各有所好

首先,google相簿課金好似係15蚊,解鎖功能。

我只會用動態、修飾、飽和度、銳利化同色調。

早期沒有經驗,我以為飽和度最重要,所以首先加咗好多飽和度,不斷重複整幾廿張出嚟,儲存副本,慢慢篩選剩一張。最終效果係:比較粗糙同重口味。

後期,飽和度只會用一至四次,然後不斷重複動態或者修飾幾廿張》再用飽和度幾次》再用動態或者修飾幾次,有需要嘅再整多幾次飽和度,之後再整多幾次動態或者修飾。

同一個版本:動態之後可以修飾 / 修飾之後可以動態。一般可以整到五個版本,有陣時四個或者六個。我嘅玩法係好有耐心咁整幾廿張,偶然兩張相既重複量兩至三倍。

我建議最好……唔好用色調,因為唔用都得,差別唔大。因為顏色已經好誇張,但唔可以影響太大,所以只需要每次-50。

其他全部每次都係100。

銳利化只係突出粗糙嘅質感,有需要就用,一至四次。一開波就整銳利化,顏色比較冇咁鮮艷,效果唔同啲。我習慣最後先整。

我係絕對唔會製作黑白作品,因為真係好無聊~

黑白攝影作品係好靚嘅,但係我要玩創意,絕對不能接受黑白。

正常攝影同我……係冇得比較㗎,各有各好。專業攝影知識我唔識,我只係識得玩~

謝謝大家~生活愉快😂🙇🤣😑🙏🏼🙌

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]