• 瀏覽: 1,863
  • 回覆: 13
本主題由 peterchan 於 2020-11-22 10:39 AM 移動
Notebook 壞左,停係開機面,想拎出去整,邊間信得過?thanks!

熱賣及精選
只係唔建議去屋村舖頭整
去番腦場附近既, *專整notebook*既舖頭問
一般都係要檢查費+零件費
而且零件唔一定係新野, 有可能係其他機拆出黎既舊件
但坊間整機既大多數都係咁

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-11-22 10:25 AM 發表

只係唔建議去屋村舖頭整
去番腦場附近既, *專整notebook*既舖頭問
一般都係要檢查費+零件費
而且零件唔一定係新野, 有可能係其他機拆出黎既舊件
但坊間整機既大多數都係咁
我係想拎去深水埗or旺角...但唔知邊間信得過...

同講黑店一樣, 間間舖都有機會有bad experience

而且執完用另一個名開過你一樣唔會知

所以無需計較信唔信得過

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-11-22 10:33 AM 發表

同講黑店一樣, 間間舖都有機會有bad experience

而且執完用另一個名開過你一樣唔會知

所以無需計較信唔信得過
噢...咁如果真係要換底板or hard Disk, 要幾多日左右?

引用:
原帖由 SY128 於 2020-11-22 10:37 AM 發表

噢...咁如果真係要換底板or hard Disk, 要幾多日左右?
壞HDD就唔好換咧, 直接買過SSD 換. 你叫佢幫你換又得, 自己換又得.  自己換就可以快, 舖換就佢同你傾時間.  換唔洗耐, 重要既係裝軟件/過資料等, 包唔包及佢要你幾耐.  無一定答案.  

底板亦是. 尤其是非主流牌子/型號等, 係唔可能即刻有貨換俾你.  我試過等過個幾兩個月添.  

最緊要係佢報完價同你傾既維修方法及時間你自己接唔接受.  覺得唔妥咪俾檢查費算數, 攞番部機去第二度整.

其實有冇諗過自己試吓整先?你係幾耐機?用乜版本Windows?

引用:
原帖由 kevinkywu 於 2020-11-22 11:18 AM 發表

其實有冇諗過自己試吓整先?你係幾耐機?用乜版本Windows?
我女人仔,唔識整呢d𠺢

引用:
原帖由 kevinkywu 於 2020-11-22 11:18 AM 發表

Notebook 係Lenovo X1 Carbon, 2017 年買,唔記得用咩windows 😂😅

引用:
原帖由 SY128 於 2020-11-22 11:35 AM 發表

Notebook 係Lenovo X1 Carbon, 2017 年買,唔記得用咩windows 😂😅
其實都唔算太舊既機, 而且又係輕薄商務款, 會唔會考慮都係番原廠整?
Lenovo 過保檢查費無記錯係一舊水美金(自行折回港幣計算)
如果依類貴價商務款, 可能貴D都俾番原廠整而有著數, 起碼信心係番度

平時既中低價IdeXXXXD 幾千銀一部果類機, 就真係出街俾人整算數

唔係難拆㗎 如果換吓M2 SSD都容易㗎https://zh.ifixit.com/Device/Lenovo_Thinkpad_X1_Carbon_4th_Gen ,不過你可以試自己整隻WIN10 USB手指試吓可唔可以救番嗰WINDOWS先https://www.microsoft.com/zh-hk/software-download/windows10

希望可以幫到你

引用:
原帖由 SY128 於 2020-11-22 11:35 AM 發表

咁咪拎反去lenovo 到整lor

咁又唔好咁睇自己,慢慢攪一定掂
你有冇試過RESET BUTTON https://kb.clearviewtech.net/knowledge-base/lenovo-x1-carbon-will-not-turn-on/

貴價機一定係番原廠維修啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]