• 瀏覽: 667
  • 回覆: 8
我係新手,有爬過文,對呢方面幾好奇,好多野一知半解,希望各師兄指教下,謝謝

親戚搬咗去新界唐樓,發覺原本冇電視線入屋,而隔離左右都係自己拉條魚骨天線上天台(層樓向發射站方向有30層高樓遮擋)

就搵人照做啦,魚骨天線係圖中型號,另外有個放大器就係"高田35A"

結果追台只追到模擬訊號,非常花,眨眨下,聲音就正常

高清數碼台就完全追唔到

部電視雖然係雜牌(VDIGI),但部機本身響第度用開都得的

小弟有以下問題:

1.會唔會係部電視同魚骨/放大器唔夾?

2.以上魚骨同放大器夠唔夠用/有無咩問題?須要買過嗎?

3.各位有冇咩辦法建議?(既然天台都收唔到,屋內小天線個D我估應該唔work,咁諗有冇錯?)

4.市面上而家好多機頂盒,有無D係可以作替代品,可以收到曬所有免費電視台?如果有,係咪插上寬頻線(或者連上wifi)長開住,就直接好似傳統插天線一打開電視就可以睇?因為老人家唔識用android開apps個D

THANKS!!

引用:
原帖由 vgdman 於 2020-9-16 07:51 PM 發表

我係新手,有爬過文,對呢方面幾好奇,好多野一知半解,希望各師兄指教下,謝謝

親戚搬咗去新界唐樓,發覺原本冇電視線入屋,而隔離左右都係自己拉條魚骨天線上天台(層樓向發射站方向有30層高樓遮擋)

就搵人照做啦,魚骨天線係圖中型號,另外有個放大器就係"高田35A"

高清數碼台就完全追唔到

部電視雖然 ...
假東洋鬼子生產

回覆 引用 TOP

老人家就俾月費大台賺啦 用大台盒啦 第二D盒除時冇得睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vgdman 於 2020-9-16 07:51 PM 發表

高清數碼台就完全追唔到

部電視雖然係雜牌(VDIG ...
仲有人睇電視架咩

引用:
原帖由 Aimaeda 於 2020-9-16 09:10 PM 發表

仲有人睇電視架咩
點解冇 ??

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-9-16 10:06 PM 發表

點解冇 ??
有咁多野睇,無時間睇電視啦

回覆 引用 TOP

引用:

高清數碼台就完全追唔到

部電視雖然 ...
有冇睇過高田35A說明書、有個A字尾、係專收反射訊號嘅天線唔係放大器、無A字先係放大器

回覆 引用 TOP

俾錢搵人做,唔係要包收到嘅咩!

回覆 引用 TOP

我都住過九龍城唐樓,連天線又係好煩。用寬頻睇Mytv好過。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]