• 瀏覽: 2,987
  • 回覆: 24
引用:
原帖由 MoonRackers 於 2020-3-28 04:38 PM 發表

要咁高訊噪比,唔知CD數碼制式特登要加噪音落去做dithering,咁咪好離經叛道呢?
你又唔講屋企有乜架生,聽開邊首sacd歌,  淨係想同人討論 教科書D文字,圖片,姿勢,玩到一粒鐘,玩兩粒鐘,定幾分鐘,  

咁有乜野 實際作用呢..  

學你咁想討論幾行中文字就想令人高潮, 咪玩啦..

有時好多野要識 DIY , 摩改下架生, 先可以有滿足咖..

引用:
原帖由 kkzzst 於 2020-3-28 11:15 PM 發表

你又唔講屋企有乜架生,聽開邊首sacd歌,  淨係想同人討論 教科書D文字,圖片,姿勢,玩到一粒鐘,玩兩粒鐘,定幾分鐘,  

咁有乜野 實際作用呢..  

學你咁想討論幾行中文字就想令人高潮, 咪玩啦..

有時好多野要識 DIY , 摩改下架生, 先可以有滿足咖.. ...
咪顧左右而言他!

你講開高訊噪比的好處,咪陪你討論一下數碼器材要加噪音(dithering),喺咪有違高訊噪比原則,喺乜嘢解救呢?

話哂你係達人,應該有故仔講㗎?喺你表演、大發議論的時間,洗耳恭聽!

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2020-3-29 08:55 AM 發表

咪顧左右而言他!

你講開高訊噪比的好處,咪陪你討論一下數碼器材要加噪音(dithering),喺咪有違高訊噪比原則,喺乜嘢解救呢?

話哂你係達人,應該有故仔講㗎?喺你表演、大發議論的時間,洗耳恭聽! ...

url你自己搵..我搵左, 不過你做人唔好咁懶.. 下面改左 xxxxxx,  自己搵番..
https://www.astellnkern.com/eng/inc/down.asp?it=D00&key=xxxxxx&pos=1

情景故事
MxxxRackers 見到有條女, 22寸腰,  佢扮專家, 拎住全世界令女平均係24寸腰既權威報告.

MxxxRackers: 餵,令女, 唔好走, 快D講下你點樣 減肥到變22寸腰.. 我有份全世界令女平均係24寸腰既報告, 你一定係減左肥..

令女: 你都癡線, 我由細到大都未超過 22寸腰, 減乜野肥..

MxxxRackers: 餵,令女, 你講大話, 你一定係由24寸減到22寸, 全世界報告話係平均24寸就係24寸, 你係特登減左 2寸..

令女: 你都癡線 !! 我從未肥過22寸, 何來減肥減2寸 ?

......
Kann cube 都唔提 dither , 無源前級 得線圈, 搭棚膽又無 電子數碼控制版線路, z1r 得圈同鐵, 點揀 dither on / off

Kann cube 就係咁低 noise,  就算 default dither, 都係為左保持 best performance..

上面條令女, 可能父母由低到大, 都係俾佢食健康(肥婆就叫減肥)食品, 食健康(肥婆就叫減肥)餐單佢 keep 住食廿幾年..
如果夾硬減肥由22寸減到16寸腰, 可能釘左蓋..

dithering, 唔係大Q晒... best performance 先係重點..  

就好似令女天生唔駛減肥都fit到爆(但都會食野), 都好過人地肥婆博命(絕食)減肥..(人唔食野,一定會瘦,差在有無命行落床)

如果前級係 低noise kann cube , 後面駁著 D Hugo , 野雞大陸膽DAP, 一樣會變高noise,

就好似令女食足一年 麥當當 日日四餐, 唔肥至奇..  

令女(low noise dAP)一落係你手上,  俾埋D肥婆衫著住包住成隻粽咁, 最後聽出黎都係變肥婆 (高noise)下場.

最後, 唔該聽 D SACD, 至少都係提 24B 96K flac,

唔好再提 CD 16B 44.1k 咁既質素 , 就旨意 hi res 表現出成個銀河咁多星星 咁低 B..

CD 既資訊量只係得果幾粒星星,  點同 SACD 有銀河成萬七粒星星既資訊量比...

唉...係 hires友面前仲提 CD...兩個英文字母 就顯示左不自量力

回覆 引用 TOP

認識過一些人,聽力下降後,少少噪音在旁,都鬼剎咁嘈,話啲噪音搞到佢好煩躁!

樓主用膽後級輸出駁無源前級,去降低後級輸出接耳機;要咁大power去谷對耳機,當耳機做助聽器還是耳聾機呢?

樓主有日如果唔覺意,扭大咗,燒咗對耳機,記得上嚟香土報告 ... ...,讓有心人送上慰問呀!

回覆 引用 TOP

只有癡線先可將樓主個後級駁落去細Z1R聽

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2020-4-12 09:22 PM 發表

只有癡線先可將樓主個後級駁落去細Z1R聽
老陳, 絕版 耳放模塊

底板全部起綠油, 全部溶錫,  直焊線接去 電阻 , in 係四條 西電草繩線,  out 係 4線油浸喇叭硬線,5pin mini xlr 公

細z1r 係 5pin mini xlr 母, 4線油浸喇叭硬線

唔知乜叫 西電線, 睇下國仁  , 不過我用草繩線 唔係佢果款..比佢仲舊仲梅..
https://www.youtube.com/watch?v=HZwVA8vXXo0

當然, 駁得膽機spk out 去耳機, 梗係 拔左耳機 個5pin mini xlr , 先至走去 熄膽機...   
開機就係最後似 run in 左, 先至插 耳機耳牛..

其實只有人一世,物一世, 有試過,同無試過既分別..  幾十蚊, 幾百蚊既事,  一D 都唔係算乜好大工程, 好大洗費.. 就好似緣份咁上下, 搵番初戀咁.. 好心自然有好報..  遇唔到既人, 就要自己做多D 善事.. 善事既野,我都幫你唔到..

ps. 地盒呢家野, 我都未玩到.. 又唔係聽平衡, 當做有樣未做野,牽掛一下..

有時期望講發燒野, 就唔望好似mp3果邊咁, 擺到明成班小白 乜都未用過, 又乜都唔知, 唔知又走黎做keyboard fighter 插 有用緊既人..

引用:
原帖由 kkzzst 於 2020-4-13 03:07 PM 發表

老陳, 絕版 耳放模塊

底板全部起綠油, 全部溶錫,  直焊線接去 電阻 , in 係四條 西電草繩線,  out 係 4線油浸喇叭硬線,5pin mini xlr 公

細z1r 係 5pin mini xlr 母, 4線油浸喇叭硬線

唔知乜叫 西電線, 睇下國仁  , 不過我用草繩線 唔係佢果款..比佢仲舊仲梅..
https://www.youtube.com ...
〉〉〉ps. 地盒呢家野, 我都未玩到.. 又唔係聽平衡, 當做有樣未做野,牽掛一下..

哈哈!樓主你諗嘢咁離地,點使用地盒呢?

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2020-4-15 11:21 PM 發表

〉〉〉ps. 地盒呢家野, 我都未玩到.. 又唔係聽平衡, 當做有樣未做野,牽掛一下..

哈哈!樓主你諗嘢咁離地,點使用地盒呢?
300B 7膽4牛, 正路梗係駁公認難推既 鋼琴7仔..   

SPK out 插去 底板溶晒鍚 既串流電阻去聽 DT990 600 ohm , 細 z1r 係副業..

你睇完條片都唔知 地盒點駁 ? 用係邊 ?
oh no, 去返mp3版 玩下DAP算啦.. 用手機跟機送既耳筒仔,可以滿足到你.

另外條片有提 西電線.. 你又知唔知係乜黎..

.........
去 mp3版, 睇下乜叫
*(無法超越)由我教你 Sony ier-z1r 退燒終極使用方法 *

期望有人 開聲講句,  

"等我黎,完秒佢..我先至係識得退燒終極"

引用:
原帖由 kkzzst 於 2020-4-16 01:14 AM 發表

300B 7膽4牛, 正路梗係駁公認難推既 鋼琴7仔..   

SPK out 插去 底板溶晒鍚 既串流電阻去聽 DT990 600 ohm , 細 z1r 係副業..

你睇完條片都唔知 地盒點駁 ? 用係邊 ?
oh no, 去返mp3版 玩下DAP算啦.. 用手機跟機送既耳筒仔,可以滿足到你.

另外條片有提 西電線.. 你又知唔知係乜黎..
...
樓主乜你咁坦白得咁趣緻呀!喺《發燒/高級音響》版話「唔地台」地盒、依家又話「唔地台」西電線?

好彩你有講「蛋機」,都叫做有啲扯上發燒音響元素;容乜易又好似MP3版,俾版主唔授你玩,又少咗個地方發表你嘅「偉論」呢?

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2020-4-16 01:40 PM 發表

樓主乜你咁坦白得咁趣緻呀!喺《發燒/高級音響》版話「唔地台」地盒、依家又話「唔地台」西電線?

好彩你有講「蛋機」,都叫做有啲扯上發燒音響元素;容乜易又好似MP3版,俾版主唔授你玩,又少咗個地方發表你嘅「偉論」呢? ...
仲諗住你都去 mp3 版果邊 係'無法超越'個po 回下文添, 果邊就倒番轉, 無圖係果邊嘈,又唔識係發燒版呢邊搵圖。

唔駁蛋機,就用z1r 睇銀河。  駁蛋機,就變流星殞石撞落地表, 一下一下拍子都力量十足,聽 日出機場 唱到就死 既tone, 都好似食左大補丸咁。

蛋機未run in,  人聲係眉心正中位,  一run in 後, 人聲就升到上頭頂。  係單端聲 唔夠 平衡聲 化得左右開 咁解。

高級版都無人明,更加唔駛講 mp3 小學版會有人明

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]