[攝影器材選購] Xt3 相質差過RP?

引用:
原帖由 montejo 於 2019-4-29 07:07 PM 發表

我覺得無需要咁比較,你又不會幾部機去影?情況好似家中電視,係電器舖有得比,返屋企得一部,點分好壞??
Fujifilm整體幾好啦!機輕,色水好,鏡齊……常用的鏡…23,35,56,16-55,全部齊…頭兩支仲有 f2 平版
我用D80唔捨得手頭幾支鏡,無一下轉富士,好後悔!! ...
雙修無煩惱
好似我咁d500 + 18-35
Sony a6500就玩定焦

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-4-29 05:56 PM 發表

canxx
🧟‍♂️

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-4-29 07:07 PM 發表

我覺得無需要咁比較,你又不會幾部機去影?情況好似家中電視,係電器舖有得比,返屋企得一部,點分好壞??
Fujifilm整體幾好啦!機輕,色水好,鏡齊……常用的鏡…23,35,56,16-55,全部齊…頭兩支仲有 f2 平版
我用D80唔捨得手頭幾支鏡,無一下轉富士,好後悔!! ...
師兄,請問你用咩鏡係d80?
我就35 1.8D 好好反應但無VR所以、低光表現差。

引用:
原帖由 timechain 於 2019-4-29 08:26 PM 發表

師兄,請問你用咩鏡係d80?
我就35 1.8D 好好反應但無VR所以、低光表現差。
換咗D7500
Nikon FF 35.2D, 50.8G, 85.8D, 70-210D
Nikon DX 18-135
Tamron DX 17-50 2.8

其實後悔買 50.8G,應該買 D, 平靚正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siusiu010ming 於 2019-4-22 09:13 AM 發表

其實留錢想用得其所, 一部FF RP, 之後再慢慢投資唔同既鏡, 會係更好既選擇
你買機個陣加多支RF 35MM宜家都有平添

其實唔好唔記得買相機係成套系統咁買...
計畫質一定Full Frame既RP好少少
但係唔好唔記得其實另一樣好重要既係鏡頭 (其實最貴係鏡頭)
FF鏡頭貴好多, 尤其RP呢個新mount好貴, 一係用adapter用返舊鏡, 但係又重
比我揀寧願買X-T30, 淨返D錢買多D鏡啦
富士D定焦鏡唔貴又高質 (e.g. XF35 F1.4 / XF56 F1.2)
我諗整體效果仲好啦

引用:
原帖由 真。外圍的主角 於 2019-4-30 02:09 PM 發表

FF鏡頭貴好多, 尤其RP呢個新mount好貴, 一係用adapter用返舊鏡, 但係又重
富士D定焦鏡唔貴又高質 (e.g. XF35 F1.4 / XF56 F1.2)
我諗整體效果仲好啦 ...
係都CANON 鏡, 佢地既紅圈鏡有價有市

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-4-29 04:04 PM 發表

仲要計埋鏡頭,ff/mf鏡頭都貴啲&重啲
ff鏡頭始終質素好啲, 又唔可以忽視

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Georgege 於 2019-4-29 09:36 PM 發表

你買機個陣加多支RF 35MM宜家都有平添
35MM就SNAPSHOT 方便既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真。外圍的主角 於 2019-4-30 02:09 PM 發表

我諗整體效果仲好啦 ...
同意,Fujifilm 23mm f2 = FF 35mm, 都好平

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 timechain 於 2019-4-20 10:28 AM 發表

係,老🐯睇得緊
引隻虎用埋咪得 
D90 轉會 成本高喎。唔考慮Z6?

我隻虎話要畢囡囡畢業 但又要輕 結果買左RP

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-8-13 07:08 PM 發表

引隻虎用埋咪得 
D90 轉會 成本高喎。唔考慮Z6?

我隻虎話要畢囡囡畢業 但又要輕 結果買左RP
Z6都連鏡都過兩萬。
富士crop平太多

回覆 引用 TOP

73 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。