註冊 登入

如果可以改平衡線路輸出.......

引用:
原帖由 明日世界終結時 於 2019-2-10 10:15 AM 發表

解決了電問題,才有真平衡嘅產品,現在除了大機外,手提dap,擴(講緊可以在市場買到的),未有真平衡產品供選擇,至於供電較理想,我暫時覺得361及金磚此兩部,以上純個人意見,喜不喜歡隨君所欲 ...
我吾系好識分真同假平衡,師兄可否教下路? 謝謝你

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 十九八 於 2019-2-10 09:20 PM 發表

我其實完全唔明
我只想問你係邊一個位
由數碼轉做電流音頻
你用小黑唔行line out的話
姐係第一重失真

咁一杯可樂
已經倒左半杯
點樣可以出返一杯可樂的味道
加水 加冰 加糖 定奲味精?

連大法出部公認好的zh1es
的re master 技術
都做唔到cd重組dsd的功力好過dsd
你粒opamp可以將第一重失真重組好過金磚直出
咁日本head fi 可以請你啦 ...
我唸唔明都係唔明、我用由海貝設計界面dsd直出、dac 飛走曬線再直接由lpf 直接搭橋去amp、amp叫做四分出都未敢話同金磚有得比。話可以自己焊野可以秒到金磚一係高人、一係膠人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2019-2-10 09:41 PM 發表

反而呢樣我接受到
因為原理上係會好左
改野一定係唔好改走本來風格、除非自問係調音大師,否則只能在大方向上改一d低風險而又肯定原廠留左一手既地方

回覆 引用 TOP

我新手想法比較簡單,請教AK Kann 2.5mm LO 是否可接入耳放的XLR 作為平衡輸出到大耳牛?

引用:
原帖由 小霖大大 於 2019-2-11 11:18 AM 發表

我新手想法比較簡單,請教AK Kann 2.5mm LO 是否可接入耳放的XLR 作為平衡輸出到大耳牛?
一定有聲出、不過兩次放大,失真多,老人家果部無vol 嘅amp、你講甘玩就無甘失真,其實呢部amp對於無平衡lineout 黎講、算係唯一選擇,可惜亦唔見有人提

回覆 引用 TOP

謝謝分享

回覆 引用 TOP

最懶模式,
三星A9 usb 去 nx4dsd 3.5出 去 單端平衡出 經運放,  , 直出rca 單端300B 膽機 8 ohm 出 西電30年代草繩線 轉6.5 headphone 插盒仔 駁3M 長   8芯金寶線 聽K701 ..
聽 my heart will go on 幾隻 version,   播1/3 時訓著左 一半時間, 跟住又醒番聽埋剩番果d.  
聽 小肥 , 吳雨霏 寵物 逼得太緊 之類, 又係聽到有 一半時係訓左。

以前更誇時聽 jam 24bit版 用炸機8 成音量 都會照訓著一半。

所以,有時 唔駛追求聽得太保真。   

你地d 架生做到 聽 jam 都可訓得著先算啦。

........
或者鄉土根本無人睇得明上段文字講乜..
咁精簡 D 講..

播同一首flac / dsf , 但器材可以聽到人舒服到訓得著就係掂.  

就算用到巨磚 加乜仙女,  但聽極都訓唔著既, 同志們就要還需努力..

你訓唔訓得著, 把口吹到呃到人地又點, 但呃唔到自己, 都係無用..

你今日聽歌聽到訓得著未..

同一部膽機用英國喇叭既, 要係夜晚凌晨播歌先有六成到會聽到訓著,  但一轉用大耳聽就好快訓得著..跟住一轉歌又醒番.. 令人回味既就係.. 唔知幾時聽到訓, 又唔知聽到邊段又會醒番..

回覆 引用 TOP

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。