註冊 登入

[喇叭 Speaker] 新手想買套5.1 BOSE vs KEF

新手想買套5.1 BOSE vs KEF E-mail 此主題給朋友

各位CHING好,
小弟最近準備搬新屋,
接觸到家庭音響 (全新手, 連5.1係咩都係呢個星期睇左好多資訊先知係咩)
知道可以自己買SPEAKER + AMP咁,
睇左兩套, 一套係Acoustimass® 10 V, 另一套係 KEF E305兩套SPEAKER 既價差不多, 想問下有冇師兄可以俾一意見邊隻好?
另外配AMP有冇咩建議呢?
希望整套15000左右 (可以加2-3千筆直)
謝謝
廳大約300呎到

精選樓盤
引用:
原帖由 hkhk007hkhk 於 2018-12-7 02:01 AM 發表

各位CHING好,
小弟最近準備搬新屋,
接觸到家庭音響 (全新手, 連5.1係咩都係呢個星期睇左好多資訊先知係咩)
睇左兩套, 一套係Acoustimass® 10 V, 另一套係 KEF E305兩套SPEAKER 既價差不多, 想問下有冇師兄可以俾一意見邊隻好?
希望整套15000左右 (可以加2- ...

Wharfedale DX-2
https://post76.hk/thread-273359-1-1.html
+
Onkyo TX-RZ830/730
https://post76.hk/news/2018/07/onkyo-tx-rz830-review/

附件

2018-12-7 09:58 AM

2018-12-7 09:58 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkhk007hkhk 於 2018-12-7 02:01 AM 發表

各位CHING好,
小弟最近準備搬新屋,
希望整套15000左右 (可以加2-3千筆直 ...
師兄主要係睇戲??
如果預到20000內應該好好多
低音5000 前置5000 中置3000 後置2000 amp就5000
Kef係好 不過比較貴。師兄可留意下Klipsch 比較平一點 睇戲都好好

回覆 引用 TOP

係呀,
我都係睇戲為主,
多謝ching 既建議先, 但我真係完全NEW to呢個個領域, 覺得冇咩能力自己左執一隻, 右執一隻咁執齊6隻而又夾, 所以先睇緊bose 同kef 個2套speaker

如果kef既話用咩野AMP 會比較好呢?

引用:
原帖由 hkhk007hkhk 於 2018-12-8 01:31 AM 發表

係呀,
我都係睇戲為主,
多謝ching 既建議先, 但我真係完全NEW to呢個個領域, 覺得冇咩能力自己左執一隻, 右執一隻咁執齊6隻而又夾, 所以先睇緊bose 同kef 個2套speaker

如果kef既話用咩野AMP 會比較好呢? ...
你話kef配咩牌子amp比較好就真係答唔到你, 不過我覺得入門喇叭配咩amp既分別應該唔會好大 ,我認為你更應該留意個amp既功能。例如支援幾多聲道(你有升級的一日),有無支援DTS:X / ATMOS 模式,hdmi位有幾多個係hdcp2.2,夠唔夠你插?等等
一般較新款既入門amp都應該有同暫時夠你用,所以我覺得amp唔好貪平買舊款,樓上師兄條link onkyo 都唔錯 如果你無over 筆直的話

回覆 引用 TOP

呢兩套...,都係算吧啦,不過要睇閣下裝修同位置,始終位置好緊要
尤其如果你係拉好線只係係四邊牆角牆身出線預左掛牆。呢兩張又真係係價位裡面
兩套以前都幫過人裝,假設真係二選一,
我會買Bose,至於點解就唔多作解釋。
PS:我嘅非用家亦非sales,不用作參考。
至於
AV amp..馬蘭士/Denon/Yamaha會穩陣啲.....穩陣啲
其實成套萬頭拎來睇下戲基本野是okay的,
但係聽歌就另外買對書架或者座地吧(如果覺得套setting 唔夠)

多謝CHING 回覆

想請問如果 BUDGET 都係$15000 左右,係咪買一SET 5.1 SPEAKER+AMP ,會好過一隻隻SPEAKER 咁去搵?
- 因為我自己暫時都唔識點去一隻隻SPEAKER去執番黎,想問下如果升BUDGET到$20000, SPEAKER 有冇咩SUGGESTIONS?
- 假設買左KEF 5.1, 買部比較貴D既AMP,日後想升級一下D SPEAKER (可能一隻隻咁換),係咪都做到?

多謝CHING幫忙

引用:
原帖由 hkhk007hkhk 於 2018-12-10 01:21 AM 發表

多謝CHING 回覆

想請問如果 BUDGET 都係$15000 左右,係咪買一SET 5.1 SPEAKER+AMP ,會好過一隻隻SPEAKER 咁去搵?
- 因為我自己暫時都唔識點去一隻隻SPEAKER去執番黎,想問下如果升BUDGET到$20000, SPEAKER 有冇咩SUGGESTIONS?
- 假設買左KEF 5.1, 買部比較貴D既AMP,日後想升級 ...
套裝機係平囉 通常性價比都唔太差,不過如果你有要求既,好快會想升級。
其實一隻隻喇叭買都唔會太難,因為買同一牌子同一系列比較穩陣,聲音比較夾,同埋睇你屋企有幾多位。(有d音響鋪都好有良心,會真心比專業意見而又唔會太hard sell,呢類鋪頭就算貴少少我都願意幫襯)
當然做得到,除非你個amp太入門,而喇叭太高級,會推唔起

回覆 引用 TOP

引用:

各位CHING好,
小弟最近準備搬新屋,
https://digital.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27900073

我都係新屋裝係廳度.. 老虎會收貨..   教識老虎用 Sony 小黑播歌, 佢係廚房聽歌...

可以話, 接近有生之年, 都唔會換機... 亦無乜機可以夠位 質得晒落去而又可以好得過佢..

女人黎拜年, 睇到唔會失禮.. 男人黎拜年, 直頭眼都凸埋..

回覆 引用 TOP

引用:

各位CHING好,
小弟最近準備搬新屋,
我以前都係玩5.1,好多年前用KEF加安橋好似一萬左右,效果可以啦,看看你是否身痕友會換嘢,如果不是先買套裝機,因為又買又賣係好煩,而且入門機冇乜巿場,另外小弟我因為退哂燒,最近都睇緊Soundbar, 考慮緊Bose soundbar 700 及Sony ST5000

引用:
原帖由 forbi 於 2018-12-11 10:24 AM 發表

我以前都係玩5.1,好多年前用KEF加安橋好似一萬左右,效果可以啦,看看你是否身痕友會換嘢,如果不是先買套裝機,因為又買又賣係好煩,而且入門機冇乜巿場,另外小弟我因為退哂燒,最近都睇緊Soundbar, 考慮緊Bose soundbar 700 及Sony ST5000 ...
想買就梗係買 又新又平又好. 因為唔係成日換.. 至少三五七年都可能唔換..

引用:
原帖由 kzzstzst 於 2018-12-11 10:49 AM 發表

想買就梗係買 又新又平又好. 因為唔係成日換.. 至少三五七年都可能唔換..
過來人,玩音響發燒個陣係會不停換,好巔架

引用:
原帖由 forbi 於 2018-12-11 11:36 AM 發表

過來人,玩音響發燒個陣係會不停換,好巔架
以前經歷 creative 膠玩具喇叭既年代。 當然今時今日果d 膠喇叭已經通通滅亡。  人old 左,唔再買膠喇叭係一種態度, 已經唔理就算膠叭變到幾好聽。 因為俾人見到我會驚俾人笑仲用膠喇叭。

聽歌,買架生,要有風格,態度。

膠喇叭只可以去人地樹聽, 但唔可以買。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 S'IVEL 於 2018-12-8 02:01 PM 發表

呢兩套...,都係算吧啦,不過要睇閣下裝修同位置,始終位置好緊要
尤其如果你係拉好線只係係四邊牆角牆身出線預左掛牆。呢兩張又真係係價位裡面
兩套以前都幫過人裝,假設真係二選一,
我會買Bose,至於點解就唔多作解釋。
PS:我嘅非用家亦非sales,不用作參考。
至於
AV amp..馬蘭士/Denon/Yamaha會穩陣啲.....穩陣啲
其實成套萬頭拎來睇下戲基本野是okay的, ...
同意馬蘭士穩陣啲, 5.1 又得, 聽cd兩聲道音樂感又好。Onkxx好易壞,避開好D。speaker 套裝吸引(靚、平),但聽唔到cd,純睇movie,好快會後悔,寧願比多少少一次過選好D,speaker 用得十年八年的。如要二選一,你親身試聽實際,音樂感覺真是人人唔同,自已喜歡最緊要。

回覆 引用 TOP

查實樓主經歷裝修一役之後,好多野,家私,擺位, 有要左度右度先放得落,裝得好,  5.1 好多時真係裝完唔多會用。
15000 野未必玩得好。  真係要諗清楚先。

但如果用 15000 買 木殼有牌speaker 左右一對,加埋後級, 就會見得人好多。 你唔熟5.1,  真心又搞埋中置, sub base,  有時擺左又唔用, 又好似好怪。

純講夠唔夠殺, 掂既木殼speaker 一對,  會殺得起差唔多價錢既 5.1 有凸

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。