註冊 登入

[喇叭 Speaker] 新手想買套5.1 BOSE vs KEF

引用:
原帖由 kzzstzst 於 2018-12-12 06:32 PM 發表

查實樓主經歷裝修一役之後,好多野,家私,擺位, 有要左度右度先放得落,裝得好,  5.1 好多時真係裝完唔多會用。
15000 野未必玩得好。  真係要諗清楚先。

但如果用 15000 買 木殼有牌speaker 左右一對,加埋後級, 就會見得人好多。 你唔熟5.1,  真心又搞埋中置, sub base,  有時擺左又唔用, 又好似好怪。

純講夠唔夠殺, 掂既木殼speaker ...
論音質一定比較好。但如要5.1,你無中置同後置,甘就唔會有5.1音效,亦都無得比較,我覺得睇戲會差好遠, 當然人人要求唔同既野,無話邊樣肯定好d

精選樓盤
引用:
原帖由 cy1288 於 2018-12-13 11:11 PM 發表

論音質一定比較好。但如要5.1,你無中置同後置,甘就唔會有5.1音效,亦都無得比較,我覺得睇戲會差好遠, 當然人人要求唔同既野,無話邊樣肯定好d ...
講出黎有d 搞笑。 每朝早上未出門時,有半粒鐘係 廚房煮早餐,同行出行入既時間, 多數果段時間 炸機。 但如果只聽口水歌, 好似靠兩喇叭 由廳反射入廚房聽會好d   

其餘時間,要專心唔斷咁睇粒幾鐘戲有時都忙到做唔到。

引用:
原帖由 kzzstzst 於 2018-12-14 07:08 PM 發表

講出黎有d 搞笑。 每朝早上未出門時,有半粒鐘係 廚房煮早餐,同行出行入既時間, 多數果段時間 炸機。 但如果只聽口水歌, 好似靠兩喇叭 由廳反射入廚房聽會好d   

其餘時間,要專心唔斷咁睇粒幾鐘戲有時都忙到做唔到。 ...
香港人生活係甘⋯⋯享受既時間係佔好少
我都係早出晚歸,炸機時間好少,夜晚都怕嘈到屋企人

引用:
原帖由 cy1288 於 2018-12-15 09:11 AM 發表

香港人生活係甘⋯⋯享受既時間係佔好少
我都係早出晚歸,炸機時間好少,夜晚都怕嘈到屋企人
夜晚 凌晨 照用炸機 70% 音量去聽..

回覆 引用 TOP

甘都無比人投訴😂

引用:
原帖由 cy1288 於 2018-12-15 10:20 AM 發表

甘都無比人投訴😂
樓層上下隔音好。 想被人投訴除非鑽牆

回覆 引用 TOP

$15,000夠買klipsch兩對書架喇叭,中置,超低.  klipsch非常易推.買部合價錢的入門onkyo/denon/yahama av amp其實效果已很好.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hk94135354 於 2018-12-7 09:58 AM 發表

Wharfedale DX-2
https://post76.hk/thread-273359-1-1.html
+
Onkyo TX-RZ830/730
https://post76.hk/news/2018/07/onkyo-tx-rz830-review/
請問師兄,如果聽戲70% 聽歌30%,
Denon 2500 同 Onkyo TX-RZ730 邊部好D???

引用:
原帖由 hkhk007hkhk 於 2018-12-7 02:01 AM 發表
各位CHING好,
小弟最近準備搬新屋,
接觸到家庭音響 (全新手, 連5.1係咩都係呢個星期睇左好多資訊先知係咩)
知道可以自己買SPEAKER + AMP咁,
睇左兩套, 一套係Acoustimass® 10 V, 另一套係 KEF E305兩套SPEAKER 既價差不多, 想問下有冇師兄可以俾一意見邊隻好?
另外配AMP有冇咩建議呢?
希望整套15000左右 (可以加2- ...
師兄,如果預算15000左右 (可以加2-3千筆直)可以去試下呢兩套,
性價比幾高,一定好過同價既套裝機(我就係用緊7千蚊套裝機升級上去)
我都係岩岩入左wharfedale D300加大地震P10呢套(成套野唔打得都嚇得下)
Mission LX系列都好正,只係wharfedale細隻D同反射孔係下面岩我擺位,
未計AMP大約12000左右,而家只係差AMP未諗到換邊部,
遲D會再攪兩隻天空喇叭。
始終各人口味唔同,建議去多幾間試多D先決定!

前置 Mission LX-2 / wharfedale d320
中置 Mission LX-C / wharfedale d300C
後置 Mission LX-1 / wharfedale d310
Subwoofer 大地震 P10
AMP Onkyo 686/730 或 Denon 2500

引用:
原帖由 hiro2004 於 2018-12-29 12:26 AM 發表

請問師兄,如果聽戲70% 聽歌30%,
Denon 2500 同 Onkyo TX-RZ730 邊部好D???

Onkyo TX-RZ730
Onkyo TX-RZ730:至抵 9.2 合併機 11.2 聲道 Pre-out 玩法靈活實用
THX 認證、11.2 聲道處理
由於支援交叉 up-mixing 及具備 THX 認證,所以在播放 Dolby 音效、以 THX Neural:X 做 up-mixing 並且選擇 THX Cinema 模式時,Dolby、DTS 同 THX 的 3 個「燈」都會同時亮起。
https://www.spill.hk/audiovisual/onkyo-tx-rz730-review/

附件

2018-12-29 12:44 PM

引用:
原帖由 hk94135354 於 2018-12-29 12:44 PM 發表

Onkyo TX-RZ730
Onkyo TX-RZ730:至抵 9.2 合併機 11.2 聲道 Pre-out 玩法靈活實用
THX 認證、11.2 聲道處理
由於支援交叉 up-mixing 及具備 THX 認證,所以在播放 Dolby 音效、以 THX Neural:X 做 up-mixing 並且選擇 THX Cinema 模式時,Dolby、DTS 同 ...
呢兩日去睇睇先,thanks 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hiro2004 於 2018-12-29 12:57 AM 發表

師兄,如果預算15000左右 (可以加2-3千筆直)可以去試下呢兩套,
性價比幾高,一定好過同價既套裝機(我就係用緊7千蚊套裝機升級上去)
我都係岩岩入左wharfedale D300加大地震P10呢套(成套野唔打得都嚇得下)
Mission LX系列都好正,只係wharfedale細隻D同反射孔係下面岩我擺位,
未計AMP大約12000左右,而家只係差AMP未諗到換邊部,
遲D ...
師兄你個 P10 效果ok嗎?
我正考慮緊喇叭 b&w 6系, 諗緊用唔用埋 b&w 特音, 定係用 P10

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。