註冊 登入

[攝影器材選購] 入門 FF機?

引用:
原帖由 七個真空的希望 於 2018-12-5 10:23 AM 發表

不如留意下年3月份果部R仲好啦
到時價錢可能又無咁吸引呢

精選樓盤
引用:
原帖由 lee512H 於 2018-12-6 09:33 PM 發表

到時價錢可能又無咁吸引呢
官方預售價4牛美元

回覆 引用 TOP

Sony ff無反出了多年咁多部都話係入門機種,見C字N字頭都出ff無反,尤其N記Z机殺到S字頭片甲不留,明年各廠將會爭高級機種,市場戰況好睇咯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hk169 於 2018-11-26 06:39 PM 發表

有新買新
ching 買左玩具用落覺得點? 有咩評價?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 !仁者無敵! 於 2018-11-26 11:57 AM 發表

我唔知講得是否對,我覺得,有鏡頭包袱,無反應該仲好,加上接環就可以,而且機身防震,手動鏡都用到,如果我今年先入手買機,我第一選擇會是Z6😁 ...
eosr有機身防震?

引用:
原帖由 hksword 於 2018-12-7 08:45 AM 發表

eosr有機身防震?
睇片話無IBIS,即無機身防振

Canon 70D,6D,1D Mark IV
Ext EF 1.4X III,2X III
EF 85mm F1.2L ll USM
EF 100mm F2.8L Macro IS USM
EF 70-200mm F4L USM
EF 24-105mm F4.0L IS USM
EF 400mm F5.6L USM
EF 300mm f/2.8L
Sigma 35mm F1.4 Art,50mm F1.4 Art
Sigma APO 50-500mm F4.5-6.3 DG OS
引用:
原帖由 thompson168 於 2018-12-7 01:50 PM 發表

睇片話無IBIS,即無機身防振
我只是奇怪啫

引用:
原帖由 hksword 於 2018-12-7 03:35 PM 發表

我只是奇怪啫
呢條片不可信,咁高像素單靠鏡頭is好難解決,機身防振係必然,只不過係用五軸防振或新防振技術

Canon 70D,6D,1D Mark IV
Ext EF 1.4X III,2X III
EF 85mm F1.2L ll USM
EF 100mm F2.8L Macro IS USM
EF 70-200mm F4L USM
EF 24-105mm F4.0L IS USM
EF 400mm F5.6L USM
EF 300mm f/2.8L
Sigma 35mm F1.4 Art,50mm F1.4 Art
Sigma APO 50-500mm F4.5-6.3 DG OS

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hksword 於 2018-12-7 08:45 AM 發表

eosr有機身防震?
C記系統唔係一向大部份都係行鏡頭防震?

回覆 引用 TOP

一般 高ISO 已經唔係問題? 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七個真空的希望 於 2018-12-7 01:17 AM 發表

官方預售價4牛美元
相機同手機差唔多都係年年有新機, 等到2代出又話有3代, 有心用/換就唔等

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。