註冊 登入



打印

SONY IER M7 IER M9

[隱藏]
引用:
原帖由 Lobo1717 於 2018-9-15 06:44 PM 發表


玩埋電影, 唱片, 相機.....蝕到PK
相機直情勁吖



哇哇哇

回覆 引用 TOP


最初用開PHA3 推Z7, 後來用了XBA-Z5 (因為 Z7 用了一對 Oyaide HPSC-63 6.3mm to 3.5mm 插入去 UD-503的平衡輸出之後, 掹唔返出來).
前日心痕了, 入左IER-M9, 煲左兩日, OK, Good, 遲多個零月一定會仲正.
相比Z5, 整體而言, M9聲底無咁重、無咁厚, 但唔係話佢唔重、唔厚, 係相對比較之下的聽感。M9發出的每個音源交待得好清晰, 稍為清淡得來好有一種很 rhythmical 的感覺, 有好多detail在melody裡走左出來;相對之下, Z5來得有點一舊舊似的。
M9的人聲是近距離的, 舒服, 整體表現確比煲得爛熟的Z5好。硬係要雞蛋裡挑的話, 人聲就是有一點點 "搶"的感覺。

[ 本帖最後由 fwjlxh 於 2018-9-21 09:11 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

今日出去試左金磚4.4出M9,高音比以往係xba系有所提升但低音冇左拳拳到肉嘅感覺,樂感不錯依然一貫sony味精,分析力普通(全動鐵黎講)但唔知係咪未煲開感覺聲音有點焗唔夠開揚,整體黎講比xba系高出一班
感覺sony野買番佢個圈好似穩陣d,期待隻ier z1r

[ 本帖最後由 sam48cf 於 2018-9-20 07:17 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

 48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]



重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。