• 瀏覽: 3,962
  • 回覆: 15
零經驗 想買部相機學下影風景 影人 影物件
本身好鐘意影相 咩都影一餐既人黎
之前都係用啲普普通通既數碼相機影下生活照
但覺得普普通通既數碼相機已經滿足吾到自己!
想影到啲更加有質素既相既相機 但吾想要啲最基本入門版
皆因怕到時好快又滿足吾到自己
所以想要啲中等既 預算大概係萬二三左右!謝謝

引用:
原帖由 SinYing617 於 2019-1-22 02:17 AM 發表

所以想要啲中等既 預算大概係萬二三左右!謝謝 ...
Canon 6D2 加 24-70 f4 IS, 大約13000-14000

D850 + 大光圈 定焦! 

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-1-22 10:24 AM 發表

too Simple 🤭

回覆 引用 TOP

若果聽樓上條友講,妳可能電腦+Mon都要換埋。。。

1 . 反正冇鏡頭袍服,半幅全幅都試吓先。
2 . 是否接受全幅+鏡嘅重量
3 . 對曝光鐵三角有冇基本認識 ? (Auto走天涯?)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SinYing617 於 2019-1-22 02:17 AM 發表 [img][/img]
所以想要啲中等既 預算大概係萬二三左右!謝謝 ...
其實如果係零經驗新手, 一開始最好係買部 APS-C 無反練下先, 熟悉點樣操控相機先至換部高階機. 一開始就買高階機但只用 Auto 模式拍攝, 影極都係矇又唔知點解, 咁就會好無癮.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宇宙懷舊的榴槤 於 2019-1-22 07:51 AM 發表

Canon 6D2 加 24-70 f4 IS, 大約13000-14000
同意, 想要有質素, 又唔想基本野, 直接用FF最好

回覆 引用 TOP

Canon 6D2 淨BODY 唔駛1萬仲有卡有電送, 記得問下

現在全球最抵外國還要原價
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=24162

附件

Screenshot_20190122-210552_Price.jpg(82.61 KB)

2019-1-22 09:14 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宇宙懷舊的榴槤 於 2019-1-22 07:51 AM 發表

想問下呢個價係邊買?謝謝你🙏🏻🙏🏻

引用:
原帖由 TEEMODUTY 於 2019-1-22 06:11 PM 發表

Canon 6D2 淨BODY 唔駛1萬仲有卡有電送, 記得問下
可以係邊買?🙈謝謝🙏🏻

要有要求, 機都係其次, 鏡才是主菜?
新手 就無必要用到 中幅了, 6*4.5 CM!
鏡 一般都係 8/2.8 FE, 12/2.8, 14/1.8, 16/2.8 FE, 18/1.4?, 20/1.4, ... .... .... ......!
引用:
原帖由 mflyer 於 2019-1-22 10:24 AM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SinYing617 於 2019-1-22 11:16 PM 發表

想問下呢個價係邊買?謝謝你🙏🏻🙏🏻
可以睇睇呢度, 有時鋪頭傾下可以實價CASH PRICE會平D
https://www.price.com.hk/product.php?p=270057

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SinYing617 於 2019-1-22 11:17 PM 發表

可以係邊買?🙈謝謝🙏🏻
官網網頁有寫, 各大鋪應該都買到
https://store.canon.com.hk/osp/full-of-joy-cny-special/online

回覆 引用 TOP

推薦你follow這位韓國攝影師的IG: instagram.com/jm.h22
佢影o既旅行相超靚, 全部都係用Canxx影, 很有觀賞價值, 值得收藏

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]