• 瀏覽: 4,024
  • 回覆: 12
唔識講邊支好, 各位自己參考細節。三支鏡 (中間係24-105) , 深綠最高分, 白色最低分。

回覆 引用 TOP

24比28wide好多wor

回覆 引用 TOP

24-70大轆好多又貴一倍.

小弟D鏡頭 (FF計) 由8MM魚至600MM 全部接續; 無 1 個 MM 中斷。24-70 反為會跟支19-35 做成資源重疊; 構成浪費。

回覆 引用 TOP

其實 24-70 係大多數專業攝影師同業餘大師既指定鏡頭, 貴D都要一支黎用。

按照細佬愚見, 24-70GM 係贏個馬頭位。 一分錢貨, 如果輸俾28-75, 新記就會俾人拆招牌。

回覆 引用 TOP

原廠點都令

回覆 引用 TOP

鏡頭靚唔靚唔只係比較解像力, 仲有其他野要比較

只能講原廠同副廠鏡既實力接近左好多

$$$$ 的問題! 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 allgoals 於 2018-11-7 09:47 AM 發表

鏡頭靚唔靚唔只係比較解像力, 仲有其他野要比較

只能講原廠同副廠鏡既實力接近左好多
師兄可否舉幾個例子教一下細佬我?

我只知女人不可以睇三圍數字; 最好能多D了解一下才下定義

回覆 引用 TOP

悠然師兄有心買枝標準zoom,比較一下係好的

我就睇性價比行先,既然A mount/E mount我都有,但係兩枝24-70蔡都唔平,我就唯有選擇敗枝慢豬

引用:
原帖由 laoweng99 於 2018-11-7 08:53 PM 發表

悠然師兄有心買枝標準zoom,比較一下係好的
轉載個比較都係想供諸同好而已。 其實我一早就買左支2875。而家買埋支老娃1018 都貴唔過支24-70GM。 個D原廠旗艦鏡 唔係我呢種窮風流玩既。
引用:
我就睇性價比行先,既然A mount/E mount我都有,但係兩枝24-70蔡都唔平,我就唯有選擇敗枝慢豬
如果我知世上有支慢猪, 我買佢啦。 支慢猪仲正呀, 不過係A mount 乍。

引用:
原帖由 悠然自得 於 2018-11-7 09:50 PM 發表

轉載個比較都係想供諸同好而已。 其實我一早就買左支2875。而家買埋支老娃1018 都貴唔過支24-70GM。 個D原廠旗艦鏡 唔係我呢種窮風流玩既。

如果我知世上有支慢猪, 我買佢啦。 支慢猪仲正呀, 不過係A mount 乍。 ...
我除了A3000果枝Kit鏡(18-55),一枝E mount鏡都冇買過,太貴了,而且我主要都係用來玩手動舊鏡啫

引用:
原帖由 laoweng99 於 2018-11-7 10:01 PM 發表

我除了A3000果枝Kit鏡(18-55),一枝E mount鏡都冇買過,太貴了,而且我主要都係用來玩手動舊鏡啫
又試舊事重提: 既然師兄你有老鏡, 細佬亦有老鏡, 不如大佬你開個老鏡 post , 細佬定當支持力撑。

引用:
原帖由 悠然自得 於 2018-11-9 07:33 AM 發表

又試舊事重提: 既然師兄你有老鏡, 細佬亦有老鏡, 不如大佬你開個老鏡 post , 細佬定當支持力撑。
話說部A7m2都好久沒動過,A3000更甚,看來要趁好天氣拿出來曬曬太陽,至於開post,我從來都沒諗過

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]