• 瀏覽: 2,477
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
有冇ching試過晒呢兩條線呢
其實兩條最大分別係咩
我見前者7000後者15000
料又好似一樣

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
點解你會覺得D料好似一樣??
Monile feat 1960s係純銅+純銀
1960s係單晶銅
唔明點樣好似一樣......

[img][/img]
引用:
原帖由 ShunNitta 於 2020-5-23 12:22 AM 發表

點解你會覺得D料好似一樣??
Monile feat 1960s係純銅+純銀
1960s係單晶銅
唔明點樣好似一樣......
Ching我都有睇spec嘅
所以先問有冇ching兩條都試過囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FXA9 於 2020-5-23 12:44 AM 發表

Ching我都有睇spec嘅
所以先問有冇ching兩條都試過囉
既然你講得出睇過spec,咁你句「料又好似一樣」既結論又點得出黎人少少柒左就認左佢啦

回覆 引用 TOP

所以咪「好似一樣」唔係「一樣」囉
我就係唔知唔明唔識所以問 好虛心嘅
有啲人就唔知佢咩心態 中意上網挑骨頭
咁而家我宣布你啱你醒你最正字正確喇得未

btw希望有ching話我知聽感有咩分別

引用:
原帖由 FXA9 於 2020-5-25 04:38 PM 發表

所以咪「好似一樣」唔係「一樣」囉
我就係唔知唔明唔識所以問 好虛心嘅
有啲人就唔知佢咩心態 中意上網挑骨頭
咁而家我宣布你啱你醒你最正字正確喇得未

btw希望有ching話我知聽感有咩分別 ...
你出去試吓啦,反正大把地方有。
如果spec係咁,正路有銀既,高頻會有一定影響。
係咁架喇,好多人講埋啲野又唔係幫到手,你問佢有無試隨時都無。
1960s我試過,用N8試,彭到我頭都暈,64啲圈夾唔到佢,谷個低頻谷得勁過頭,如果純動鐵既可能會夾啲

引用:
原帖由 Cybray 於 2020-5-25 06:36 PM 發表

你出去試吓啦,反正大把地方有。
如果spec係咁,正路有銀既,高頻會有一定影響。
係咁架喇,好多人講埋啲野又唔係幫到手,你問佢有無試隨時都無。
1960s我試過,用N8試,彭到我頭都暈,64啲圈夾唔到佢,谷個低頻谷得勁過頭,如果純動鐵既可能會夾啲 ...
Thx ching
我試過拎隻ue live夾1960係好暖聲 聽吓慢歌幾耐聽
不過我聽啲歌好雜 聽rock好似有種矇矇地嘅feel
之後一直冇時間去試埋條1960銀銅

引用:
原帖由 FXA9 於 2020-5-25 06:53 PM 發表

Thx ching
我試過拎隻ue live夾1960係好暖聲 聽吓慢歌幾耐聽
不過我聽啲歌好雜 聽rock好似有種矇矇地嘅feel
之後一直冇時間去試埋條1960銀銅
聽rock一定要係唔立,咁你真係要搵啲混編,或銀多喇,你預幾多budget,我用緊條Effect audio leonidas II OCTA,夾N8同Elysium都ok,而家條線長插Elysium,都諗住入多條妖后比N8,妖后唔立,動能都唔錯,係比Leonidas II乾少少,都唔錯的。

引用:
原帖由 Cybray 於 2020-5-25 06:58 PM 發表

聽rock一定要係唔立,咁你真係要搵啲混編,或銀多喇,你預幾多budget,我用緊條Effect audio leonidas II OCTA,夾N8同Elysium都ok,而家條線長插Elysium,都諗住入多條妖后比N8,妖后唔立,動能都唔錯,係比Leonidas II乾少少,都唔錯的。 ...
一開始我諗住2000零蚊買條plussound銀線啦
不過比原廠線其實差唔多
另外我本身有條PS金銀混線試過用粒豆插live試
啲rock啲爵士鼓聲又冇咁明亮
冇咗吓吓好醒神個feel
最好5000左右得啦 當然愈平愈好 我絕對唔介意用平線 最緊要啱聽

引用:
原帖由 FXA9 於 2020-5-25 07:11 PM 發表

一開始我諗住2000零蚊買條plussound銀線啦
不過比原廠線其實差唔多
另外我本身有條PS金銀混線試過用粒豆插live試
啲rock啲爵士鼓聲又冇咁明亮
冇咗吓吓好醒神個feel
最好5000左右得啦 當然愈平愈好 我絕對唔介意用平線 最緊要啱聽 ...
我初初都有你咁既諗法,你都係以你既budget去試啦,真係太多選擇。

回覆 引用 TOP

我用1960夾對64audio 嘅u18t就覺得好正,可以令高分析力嘅u18t多番啲暖感。但今次想講最近入左對fender 13.6, 夾1960就令到低頻又肥,人聲都立立地,於是暫時用條lakable pandora 夾。 早兩日去搵線夾,心目中係plussound tri silver, 去到買開間鋪,冇呢隻牌子,試左條pw gold24 pe 同條monile 都係覺得同條pandora 冇太大分別,店主介紹左條新加坡製造嘅純銀線,牌子係SYMPHONYM, 雖然唔知乜黎嘅,不過耳聼為實,一試之下,低頻收實左,人聲都高音都清爽左,睇埋價錢唔駛3仟,即買。

引用:
原帖由 ilikemusic 於 2020-7-2 01:38 PM 發表

我用1960夾對64audio 嘅u18t就覺得好正,可以令高分析力嘅u18t多番啲暖感。但今次想講最近入左對fender 13.6, 夾1960就令到低頻又肥,人聲都立立地,於是暫時用條lakable pandora 夾。 早兩日去搵線夾,心目中係plussound tri silver, 去到買開間鋪,冇呢隻牌子,試左條pw gold24 pe 同條monile 都係覺得同條pandora 冇 ...
又一証明,線材唔係貴就好,有些新牌子性價比高又夾到自己用緊嘅耳機,有時間慢慢試就尋到寶。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ilikemusic 於 2020-7-2 01:38 PM 發表

我用1960夾對64audio 嘅u18t就覺得好正,可以令高分析力嘅u18t多番啲暖感。但今次想講最近入左對fender 13.6, 夾1960就令到低頻又肥,人聲都立立地,於是暫時用條lakable pandora 夾。 早兩日去搵線夾,心目中係plussound tri silver, 去到買開間鋪,冇呢隻牌子,試左條pw gold24 pe 同條monile 都係覺得同條pandora 冇 ...
師兄可PM 我你買的這一條線的店鋪地址嗎?
因為我也是用13.6 的, 現在是用觀廣那間耳機店買的三千左右的線
看能不再有時間試一些線材

感謝

回覆 引用 TOP

引用:

牌子不是Null Audio嗎?

附件

Screenshot_20200702_211307_com.android.chrome.jpg(157.31 KB)

2020-7-2 09:16 PM

回覆 引用 TOP

yes, 係呢條,唔好意思,我寫錯左啦。SYMPHONYM 應該系形號。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]