註冊 登入

新手入坑 想買有4.4mm DAP

新手入坑 想買有4.4mm DAP E-mail 此主題給朋友

以前冇玩開音響,近期入手IE80S,之後都會買線玩4.4mm
聽開jpop多,偏愛中低音
Budget約5000
見小黑磚好似唔錯,各位ching有冇好介紹?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
R6PRO
ZX300

回覆 引用 TOP

如果師兄唔介意二手的話,大黑磚係👍

回覆 引用 TOP

新力Walkman

回覆 引用 TOP

有4.4mm嘅機好似唔算多,嚟嚟去去都係嗰幾個牌子,鍾意$ony咪買$ony囉,不過最好買之前試一試啱唔啱聽。

大陸宜家廠家D 貴機, 唔會出2.5, 會轉晒4.4

4.4個 sony母插, 散賣都要舊幾水..    當然要將呢D 錢轉嫁俾大陸L 身上..  

仲有4.4 會令到部機 奉旨厚左, 更加易做..

又易做, 又厚, 又賣得貴,  你當大陸佬傻咩.. 仲搵鬼出2.5咩..

大陸在隻 Lotoo, 成兩皮野咖.. 行巨磚果隻 4497EQ..

以前一出小黑就話左, 大法做左 大陸機仔既殺手.. 宜家仲搞到個個都要跟大法出4.4  ...

.......
Lotoo PAW Gold Touch 重點規格
♦DAC芯片:AKM AK4497EQ
♦解碼:768kHz PCM、DSD512
♦輸出功率:每聲道500mW (32 Ohm 負載)
♦輸出端子:3.5mm耳機、4.4mm平衡耳機
♦儲存:支援高達2TB SDXC
♦屏幕:3.77吋IPS觸控屏幕
♦續航時間:10小時
♦其他功能:藍牙4.2(支援LDAC)、USB DAC
♦體積:68.6 x 119 x 21mm
♦重量:293g
♦售價:HKD $2X,XXX
CONCLUSION:「好聽過金菊,操作仲要掂!」  <-- 唔係我講..

Fiio X7ii + am3b都係一個選擇,5000人民幣左右

回覆 引用 TOP

平衡頭制式,我都覺得4.4會贏。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 133hk 於 2019-3-3 09:32 PM 發表

有4.4mm嘅機好似唔算多,嚟嚟去去都係嗰幾個牌子,鍾意$ony咪買$ony囉,不過最好買之前試一試啱唔啱聽。
相反,4.4mm係中高階DAP已經成爲主流。
最近一年旗艦級嘅DAP唔計Sony - Lotoo PAW Touch, Cayan N8, Cowon Plenue L, HiFiman R2R2000, LUXURY&PRECISION LP6 Ti都係行4.4mm.主流牌子旗艦級依家係得AK死守2.5mm.
中階機可以換amp嘅例如Fiio同iBasso都一定出用靚料嘅4.4mm amp模組,Acoustic Research M200同Hiby R6 Pro都係天生行4.4mm. 依家差唔多只有大路嘅低階入門機(山靈, Fiio, iBasso入門)或者你聽都未聽過嘅國磚俄磚貧平先會行2.5mm。基本上係業界4.4mm已經成爲咗高質嘅定義,如果買近期出嘅新機又唔係揀AK嘅話4.4mm機選擇比2.5mm更多, 甚至已經可以掉轉話除非你好鍾意AK如果唔係依家真係唔係買2.5mm嘅時機,因爲個轉移期已經開始清晰。

引用:
原帖由 nanaholic 於 2019-3-6 01:11 PM 發表

最近一年旗艦級嘅DAP唔計Sony - Lotoo PAW Touch, Cayan N8, Cowon Plenue L, HiFiman R2R2000, LUXURY&PRECISION LP6 Ti都係行4.4mm.主流牌子旗艦級依家係得AK死守2.5mm.
中階機可以換amp嘅例如Fiio同iBasso都一定出用靚料嘅4.4mm  ...
認同
我相信今年AK會跟大趨勢出埋4.4旗艦機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nanaholic 於 2019-3-6 01:11 PM 發表

最近一年旗艦級嘅DAP唔計Sony - Lotoo PAW Touch, Cayan N8, Cowon Plenue L, HiFiman R2R2000, LUXURY&RECISION LP6 Ti都係行4.4mm.主流牌子旗艦級依家係得AK死守2.5mm.
中階機可以換amp嘅例如Fiio同iBasso都一定出用靚料嘅4.4mm  ...
我啲資訊原來已經過時……估唔到4.4頭普及得咁快_(:з」∠)_

引用:
原帖由 133hk 於 2019-3-6 11:16 PM 發表

我啲資訊原來已經過時……估唔到4.4頭普及得咁快_(:з」∠)_
因爲音響業界本來就唔鍾意2.5mm, 2.5mm插本來就唔係靚嘢,而係Nokia傻瓜手機殘留落嚟嘅廢棄品規格,如果當初唔係因爲AK賣到拋離對手幾條街嘅話其實根本冇人想跟AK用2.5mm。
而4.4mm完全針對2.5mm所有嘅弱點而設計製造,係真真正正專門爲音響設計嘅公開規格(重係好多人誤會4.4mm係Sony嘢,其實事實上根本唔係,只係Sony最早買嚟用),而因爲Sony一砲成功翻身嘅黑金磚幫4.4mm開咗條大路,所以當部件供應量唔再緊張嘅時候大家都争住跳船,普及得當然快。

引用:
原帖由 nanaholic 於 2019-3-7 01:05 AM 發表

因爲音響業界本來就唔鍾意2.5mm, 2.5mm插本來就唔係靚嘢,而係Nokia傻瓜手機殘留落嚟嘅廢棄品規格,如果當初唔係因爲AK賣到拋離對手幾條街嘅話其實根本冇人想跟AK用2.5mm。
而4.4mm完全針對2.5mm所有嘅弱點而設計製造,係真真正正專門爲音響設計嘅公開規格(重係好多人誤會4.4mm係Sony嘢,其實事實上根本唔係,只係Sony最早買嚟用),而因爲Sony一砲成功翻身嘅黑 ...
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/walkman/dmp-z1

宜家D貴機, 就算大陸DIY, 都話係用 日本ver Sony 4.4頭, 仲話至少 100蚊人仔一個插頭, 跟住羊毛出在羊身上....  

N年前都話左, 小黑係大陸D 2.5頭磚既殺手..

附件

25a8005cee946a024e0d751b5e47806a.jpg(14.87 KB)

2019-3-7 05:20 PM

用緊zx300
有次去衛x 見到有r6pro 機試
一聽完勝zx300

回覆 引用 TOP

zx300唔錯,

回覆 引用 TOP

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。