註冊 登入

晨光HIFIKIWI 雲雀(入耳式耳機)純開箱

晨光HIFIKIWI 雲雀(入耳式耳機)純開箱 E-mail 此主題給朋友

我諗聽過HIFIKIWI呢個牌子嘅CHing唔多,呢個係晨光喺幾年前推出嘅耳機品牌,

賣點係全部耳機都係豐達代工生產,

佢地仲出過sennheiser MX500同埋AKG K14P嘅復刻版,分別叫“琴鳥”&“蜂鷹”。

由於都係同一間廠生產,所以HIFIKIWI復刻版同原版啲聲真係差唔多(得到好多內地嘅耳機發燒友肯定)。

我當時都買咗一副琴鳥同一副蜂鷹,仲得到一副贈品蜂鷹,總共三副。

由於當時見晨光嗰邊貨源充足,我都冇考慮過囤貨,凈係收藏咗一副蜂鷹。

點知早排諗住再買多幾副琴鳥同蜂鷹嗰時,先發現晨光官方直營店已經全面下架HIFIKIWI產品(即係停產),

然後一眾淘佬商家早就囤好貨,宜家已經炒到原價2-3倍......我始終都係遲咗一步......

既然買唔到琴鳥&蜂鷹,咁就睇下HIFIKIWI仲有咩型號嘅耳機可以正價買到啦。

於是就買咗雲雀。

不過,雲雀啲聲真係好普通......難怪冇人炒.......

btw,都出個開箱紀念下啦。

紀念已經全線停產嘅HIFIKIWI耳機產品。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你呢隻可能係某人杯茶~
因為隻色,某人話係初音綠~

[img][/img]
引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-5-29 12:22 PM 發表

你呢隻可能係某人杯茶~
呢隻耳機得17Ω,唔啱佢,起碼要配返一個150Ω嘅阻抗棒俾佢先得XD

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-5-29 12:22 PM 發表

你呢隻可能係某人杯茶~
某人話:要剪線改0.78母頭去配金寶線……無矖下文
應該唔捨得用v99去改、呢隻耳機合明曬佢要求

你個帖!點解沉?因我今早檢舉。
( 2007注會員!)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 133hk 於 2019-5-29 03:03 PM 發表

呢隻耳機得17Ω,唔啱佢,起碼要配返一個150Ω嘅阻抗棒俾佢先得XD
阻抗棒~三十人仔…佢玩金寶線…呢D小錢、佢唔介意洗

( 2007注會員!)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 133hk 於 2019-5-29 03:03 PM 發表

discuss 往事只能只能回味.
150Ω絕版初音綠+K2HD手機+4.4插頭 全球最大EI35火牛無源1:1放大+8芯金寶線轉駁

https://tinyurl.com/y2ktobpq

你舊帖!全部比封無圖無真相
出張新圖!順便AIWA V99剪線改頭…剩配金寶線以成一絶
剪吧、等你新圖。

( 2007注會員!)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-5-29 05:50 PM 發表

discuss 往事只能只能回味.
150Ω絕版初音綠+K2HD手機+4.4插頭 全球最大EI35火牛無源1:1放大+8芯金寶線轉駁

https://tinyurl.com/y2ktobpq
KZ兄~
樓主介紹呢隻顏色係唔係好似初音綠??
改條8芯金寶線可唔可以秒野??

[img][/img]
引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-5-29 07:33 PM 發表

KZ兄~
樓主介紹呢隻顏色係唔係好似初音綠??
改條8芯金寶線可唔可以秒野??
9mm 動圈  17Ω
vs
314平耳 15.4mm 動圈 300 Ω

第一隻睇見咁既 spec 都唔駛試啦..  

都係勸下小朋友一句, 先聽番一年兩年高阻300Ω 以上既動圈後, 就知乜叫低阻睇spec 倒錢落海..

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-5-29 10:17 PM 發表

9mm 動圈  17Ω
vs
314平耳 15.4mm 動圈 300 Ω

第一隻睇見咁既 spec 都唔駛試啦..  

都係勸下小朋友一句, 先聽番一年兩年高阻300Ω 以上既動圈後, 就知乜叫低阻睇spec 倒錢落海.. ...
你無錢倒落海
用v99剪線改吧

( 2007注會員!)
引用:
原帖由 抽水皇 於 2019-5-30 07:05 AM 發表

你無錢倒落海
用v99剪線改吧
廢物利用?循環再造?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。