[其他] 「檔案救亡軟件大全」適合還原:記憶卡、硬碟~格式化、誤刪檔案 (☆2013年1月更新)

本主題由 chairman_palm 於 2014-9-1 10:17 PM 提升
引用:
原帖由 dennis2441 於 2008-3-2 12:41 PM 發表

我的 sd card 連讀card機 Detect不到,曾到高登6688俢理,但最終修理不到,有沒有其他方法?
即管試試「SD 記憶卡修復程式」不過拎出街都救唔到...唔好期望咁高~SORRY。
引用:
原帖由 黃金牌 於 2005-12-18 02:54 AM 發表

2008-2-26 新增     
SD 記憶卡修復程式  

Download 1   Download 2

當 2GB 的 SD卡格式化後卻只剩下 1GB 時,可用此程式修復
或是不正常插拔而造成無法讀取時,也可以用它重新格式化。

【軟體名稱】︰SDFix2G_Release v1.0.4
【軟體性質】︰免費共享
【檔案格式】︰RAR
【檔案大小】︰94.3KB
【作業系統】:95/98/NT/2000/ME/XP/2003/Vista

引用:
原帖由 vicioussoul 於 2008-3-14 04:34 PM 發表

想問下 Digital Photo Recovery 如果用DEMO 版
會唔會有咩問題GA?
例如會唔會加D 字上張相度或者救D 唔救D 咁?
有關 Demo 版的限制...下載網頁內已清楚說明。(☆請參考以下紅字部份)
引用:
FILERECOVERY® Professional Demo Download

At LC Technology we provide full technical support for our evaluation products.  While our software is easy to use the circumstances surrounding the loss of your data should be carefully examined to ensure the highest rate of recovery success.  If we do not have your contact info we cannot provide you with technical support.  Our customer information is kept confidential.  LC Technology does not sell or provide it's lists to outside agencies.

(for Windows® 95/98/Me/NT/2000/XP/Vista)

The software is a full function demo. The only difference between the demo and purchased copy is that the demo will not allow you to save the recovered files.  

回覆 #185 HAROTAZ 的帖子

引用:
FinalData V2.0 軟體使用教學

若你的記憶卡因為糊塗的 FORMAT 或因相機、讀卡機問題而造成檔案損毀或者無法讀取,

這時候就趕緊插上你的記憶卡讀卡機,執行 FinalData 。記得,若發生上述狀況,

記憶卡請勿繼續使用拍攝,原有磁區一旦被新檔案覆蓋,那就『神仙難度無命客』。

回覆 #188 311906041 的帖子

先將記憶卡接上讀卡器, 執行各式還原軟件, 掃描並修復~卡內已遺失/損毀檔案。

引用:
原帖由 311906041 於 2008-3-28 12:34 PM 發表

會5會係我先前刪完相之後再影相,D新相覆蓋左D己刪相??
早響嘛...請參考#186

引用:
原帖由 takkimoon 於 2008-4-15 11:21 PM 發表

我有個.doc file 唔小心del左...
但用過final data都搵唔返....
想問問咁應該用邊個軟件....急要的

引用:
原帖由 黃金牌 於 2005-12-18 02:54 AM 發表

軟體名稱:[FREE] PC INSPECTOR File Recovery 4.x (格式化後的硬碟還原高手)                  
軟體簡介:PC INSPECTOR File Recovery...

引用:
原帖由 Yelung 於 2008-5-15 11:34 PM 發表
多謝丫...我用佢救左我個檔丫
唔洗客氣...得閒要多D上黎。

回覆 220、221# 的帖子

絕大部份 Recover 軟件均支援 Memory Stick
問題係「讀取檔案類型」未必支援 PSP Game
再者...Recover 軟件主要供「還原」刪除檔案
若檔案本身已損壞...即使還原出黎都係損壞。

引用:
原帖由 sylok 於 2008-7-2 10:05 PM 發表

我唔小心按左相機既重新設定,攪到d相片全部冇晒
請問用邊個軟件可以回復??
可以試試這款免費軟體。

搶救相片的免費軟體 Recuva - File Recovery

引用:
原帖由 MAVIS_2008 於 2008-7-1 07:04 PM 發表

我用CANON的相機
因為新買冇耐所以都唔太識用
用讀卡器讀取D相時
我就用ACDSEE黎旋轉一D打直既相(係直接SAVE番落張SD卡裡面)
之後佢冇端端話類似搵唔到路徑之類 ...
建議搵番 CANON 尋求解決方法。

引用:
原帖由 mw14347mw 於 2008-7-10 02:39 PM 發表

我唔小心format左部computer呀,冇哂d data,點做好呀????
試試這個...

軟體名稱:[FREE] PC INSPECTOR File Recovery 4.x (格式化後的硬碟還原高手)                  
軟體簡介:PC INSPECTOR File Recovery...

引用:
原帖由 abc_story2003 於 2008-7-16 12:55 PM 發表
謝謝你的分享. 不知道能不能救回我電腦的相片呢.
我一開電腦時, 按我要開的file> 便說要格式化.問題是相片我仍沒燒錄下來. 很重要的呢.
我不太清楚你所說的情況, 只能提供以下兩款免費軟件給你一試。

(★下載http://rapidshare.com/files/72847668/1028.rar.html ★)
FinalData V2.0.1.1028
【軟體名稱】FinalData 企業繁體中文免安裝版
【軟體分類】檔案救援

【檔案大小】8.4MB
【解壓密碼】無解壓密碼

軟體簡介:
PC INSPECTOR File Recovery...

引用:
原帖由 SIU華 於 2008-8-2 04:40 PM 發表

但係我 好耐之前唔小心del左既相都係recover唔到..
Recover 軟件唔係變魔術
有關成功還原o既關鍵...
FinalData 軟體使用教學有以下說明

引用:
若記憶卡因為糊塗的 FORMAT 或因相機、讀卡機問題而造成檔案損毀或者無法讀取,記憶卡請勿繼續使用,原有磁區一旦被新檔案覆蓋,那就『神仙難度無命客』。

引用:
原帖由 lauyu1314 於 2008-8-2 03:41 PM 發表
用Recuva 100%OK la
醒目

引用:
原帖由 kinleung1021 於 2008-7-31 01:42 AM 發表

RECUVA final data
☆完全同意☆

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。