註冊 登入

[兩選一] 究竟邊一條RAM先岩我部Notebook?

本主題由 peterchan 於 2018-6-14 09:24 AM 移動

[兩選一] 究竟邊一條RAM先岩我部Notebook? E-mail 此主題給朋友

我上網爬文查左自己部ASUS X555UB型號notebook, 諗住買條kingston 4 gb ram 加落我部機到, 本身內置4gb

但係佢個官網得X555UA同X555UJ呢個兩型號揀, 我應該揀邊條先岩, 定還是兩條都唔岩, 一定要跟番自己部機既型號

我拆開左機背個細蓋黎睇, 發覺條RAM上面冇貼LABEL, 可能起另一面, 不過要開晒成個蓋先睇到, 有D難度

希望巴打打救

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

牙石機有D好衰, 爆開左要拆晒成塊主板出來反轉反見到RAM SLOT, 機底又冇獨立開口

附件

2018-6-12 12:04 PM

回覆 引用 TOP

我對電腦唔係好熟, 姐係SEARCH呢個型號(DDR3L 1600 MHz SDRAM, 1 x DIMM)黎搵?

回覆 引用 TOP

我建議先用程式讀一下現時Notebook RAM槽的構造才決定。
可以試用CPU-Z來讀~~

其他可以讀DMI(SMBIOS)或WMI的也可以
例如我有一部電腦的RAM槽是(Z87-A):
ChannelA-DIMM0
ChannelA-DIMM1
ChannelB-DIMM0
ChannelB-DIMM1

另一部電腦的RAM槽是(ZBOX CI325-NANO):
A1_DIMM0
A1_DIMM1

回覆 引用 TOP

冇錯 加條4g掂曬  加埋ssd會覺得好似換左台電腦

實在吾識比多地錢老闆賺下 叫區幫手換埋

回覆 引用 TOP

看了二樓師兄的鏈結,上網看了一下,你部腦應該是4GB Ram 焊死,你另外可以加多一條ram,最多8GB,一共最多12GB.

附件

2018-6-13 01:26 AM

回覆 引用 TOP

上網見好多款MODEL, 所以都驚驚地

回覆 引用 TOP

show左出黎, 我都係一頭霧水, 細佬對電腦砌機真係麻麻, 爬完文都要一大段時間先消化到

師兄搵過官網, 我個ram model係 "ddr3 1600Mhz DIMM"

但kingston官網冇我部NB既型號, samsung官網又搵唔到, 去pricehk又唔識搵匹配既型號

師兄可唔可以俾幾個心水推介, 慳番D時間教, 4gb ram, 有8gb ram揀就最好

thank you sooooooo much

ASUS 官方網站資料顯示
你部機可加多一條Notebook 用的 DDR3L 1600 4GB RAM 或 8GB RAM (1.35V)
當中的L是指低電壓版

***千萬不要買DDR3 1600 RAM 冇L是指1.5V

引用:
原帖由 -IAN- 於 2018-6-13 02:31 AM 發表

show左出黎, 我都係一頭霧水, 細佬對電腦砌機真係麻麻, 爬完文都要一大段時間先消化到

師兄搵過官網, 我個ram model係 "ddr3 1600Mhz DIMM"

但kingston官網冇我部NB既型號, samsung官網又搵唔到, 去pricehk又唔識搵匹配既型號

師兄可唔可以俾幾個心水推介, 慳番D時間教, 4gb ram, 有8gb ram揀就最好

th ...
你的RAM有點奇怪, 現時似乎是行DDR3-1066, 不是DDR3-1600

請看SPD那一欄, 那裏能看到現時RAM的型號, 買相同型號兼容性最好

回覆 引用 TOP

DDR3 1600 能根據主板的最高支援自動降頻行1066 或 1333

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ninety 於 2018-6-13 10:04 發表

ASUS 官方網站資料顯示
你部機可加多一條Notebook 用的 DDR3L 1600 4GB RAM 或 8GB RAM (1.35V)
當中的L是指低電壓版

***千萬不要買DDR3 1600 RAM 冇L是指1.5V
引用:
sswroom ,
ninety

你的RAM有點奇怪, 現時似乎是行DDR3-1066, 不是DDR3-1600

請看SPD那一欄, 那裏能看到現時RAM的型號, 買相同型號兼容性最好
我揀左呢兩個心水, 型號岩我部機嘛?

只係見到 "DDR3 1600 4GB SO-DIMM" 呢個資料, 唔識搵佢地咩型號

回覆 引用 TOP

仲有兩個8GB既心水, 型號岩裝嗎?

熱門搜尋: 業餘進修中心 持續進修基金 degree 課程

回覆 引用 TOP

確定是204針的 DDR3L 4GB 或 8GB RAM 1.35V 即可

熱門搜尋: 耳環 化妝學校 結婚對戒

附件

2018-6-14 10:12 AM

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。