註冊 登入

HXfXtrack買DSD問題

HXfXtrack買DSD問題 E-mail 此主題給朋友

有網友話個呢個網既DSD好多都夾硬升頻衝上去

叫我無必要買DSD黎聽,買番FLAC已經夠聽

我想知堅定流

身邊有朋友因為做咗多年酒吧認識不少香港樂壇圏子內某某歌手,曾經透露過所謂呢D賣歌網站根本絕大部分24bit 同DSD確實係由16bit CD升頻做出來嘅,除咗果D老餅年代歌手嘅DsD係堅野之外,其他嘅已經在心中!留名等睇樓下道德𠃊人仕再作補充一下!

唔出奇。 
其實,如果本身歌手都未出過SACD,或 blu-ray audio, 點會無里頭會突然又在網站出24/96。

唯一例外是日本歌手/樂隊係會出網上24/48版本。

西方樂隊或歌手,要留意本身是否有出SACD先。

例子, 網上有人話有ADELE 25專輯的24/192 Hi-Res版。

但是,ADELE唯一一個Hi-Res是Albert Hall演唱會blu-ray。  其個人專輯只有CD版。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leung234hk 於 2018/4/15 02:04 發表

有網友話個呢個網既DSD好多都夾硬升頻衝上去

叫我無必要買DSD黎聽,買番FLAC已經夠聽

我想知堅定流
花錢去找外國特別版(加送bonus track) 的CD更著數啦。 起碼多幾首歌曲聽。

例如, Norah Jones Day Break 銀色閃光包裝 Deluxe Edition 2CD。 多樂好多歌曲(live version) *2017年尾才加推出

附件

2018-4-15 02:41 AM

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2018/4/15 02:25 發表

身邊有朋友因為做咗多年酒吧認識不少香港樂壇圏子內某某歌手,曾經透露過所謂呢D賣歌網站根本絕大部分24bit 同DSD確實係由16bit CD升頻做出來嘅,除咗果D老餅年代歌手嘅DsD係堅野之外 ...
要Hi-res 建議買實體SACD 式 blu-ray /blu-ray audio。

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-4-15 02:50 AM 發表

要Hi-res 建議買實體SACD 式 blu-ray /blu-ray audio。
感謝師兄詳細解釋

熱門搜尋: 保濕面霜 make up 甩頭髮 抽脂 假髮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-4-15 02:50 AM 發表

THX CHING
甘我係咪要買個新既cd-rom黎讀 SACD/BR

熱門搜尋: 保濕面霜 make up 甩頭髮 抽脂 假髮 減肥方法

回覆 引用 TOP

DSD,16/44.1, 升頻 24/96 呢D係咪就係假DSD?

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-4-15 02:41 AM 發表

花錢去找外國特別版(加送bonus track) 的CD更著數啦。 起碼多幾首歌曲聽。

例如, Norah Jones Day Break 銀色閃光包裝 Deluxe Edition 2CD。 多樂好多歌曲(live version) *2017年尾才加推出
呢隻碟我喺HDtracks買左,唔知點解好大底噪

引用:
原帖由 taihkd 於 2018/4/15 10:58 發表

呢隻碟我喺HDtracks買左,唔知點解好大底噪
本身是CD版 = 16/44.1 (比HDTracks更便宜)
網購 24/44.1?
無里頭出個 24/44.1版?

另外, 底噪問題. 有可能關乎是製作方便的問題.
現在很多製作人習慣加"味精" (電子調音).
*例如, 很多 HIP HOP/ POP 都因為現代的電子設備太先進. 又有得補償, 又做效果.
主要是修補原本錄音上的缺憾.

有關SACD, 可以在拆解為SACD-ISO檔案時,
留意TOTAL FILE SIZE(容量)
一般都有1GB以上(ISO FILE)
*再對比, 當再拆解為DSD (dsf/dff)時, 是否還原為較大FILE SIZE?  又有多大呢?

*最近都遇到很多SACD檔案都是840GB左右 (廣東歌曲)
所以,真係好有懷疑.

引用:
原帖由 leung234hk 於 2018/4/15 10:37 發表

DSD,16/44.1, 升頻 24/96 呢D係咪就係假DSD?
一般實體碟是 "印制" 模具生產.
如果唱片公司要出品SACD大碟,
即是要制作一個"母碟"先.
咁"母碟"的製作是(理論上)必須要使用"父碟" (即是原本錄音室錄音的那個DAT帶*或現在更先進的高清數碼檔)再重新製作.
*所以, 中招機會更低.

不是100%無事(如果他們求其用CD果個"BACKUP"檔再升頻做"母碟"再去大量印制SACD, 這都是有可能)
*但是, 我覺得機會不高. 因為他們在製作"母帶"時, 同時做一份原裝 DSD 2.8/5.4 唔難.  唔需要倒過來升頻做假DSD.

不過, 廣東歌曲, 以前的歌手, 有部份"原裝錄音"是因為當年旺角"嘉利大廈"大火中被燒毀了. 根本不可能再去做其他版本.
往後, 再生產的CD也要靠原本的再複製.

*如果大家有興趣將普通CD音樂升頻去DSD, 可以用呢個免費軟件 (TEAC提供)

http://tascam.com/product/hi-res_editor/

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-4-15 11:23 AM 發表

一般實體碟是 "印制" 模具生產.
如果唱片公司要出品SACD大碟,
即是要制作一個"母碟"先.
咁"母碟"的製作是(理論上)必須要使用"父碟" (即是原本錄音室錄音的那個DAT帶*或現在更先進的高清數碼檔)再重新製作.
...
升頻的一睇 spectrum 便原形畢露了, spectrum 無得假的。

引用:
原帖由 齋煎 於 2018/4/15 11:27 發表

升頻的一睇 spectrum 便原形畢露了, spectrum 無得假的。
LOSSLESS睇LOSSLESS有一定難度.
LOSSY/LOSSLESS就易分.

以下文章是有教學用"耳仔"聽為分辨方法

https://positive-feedback.com/Issue60/hirez.htm

根據以上文章.
"頻譜圖"可以看出一個24/96 是否真的是24/96 (不是24/88, 24/44.1, ETC)

但是,只有用耳來查證是否由16BIT升24BIT

*另一文章也有討論

https://hydrogenaud.io/index.php/topic,97746.0.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-4-15 11:13 AM 發表

本身是CD版 = 16/44.1 (比HDTracks更便宜)
網購 24/44.1?
無里頭出個 24/44.1版?

另外, 底噪問題. 有可能關乎是製作方便的問題.
現在很多製作人習慣加"味精" (電子調音).
*例如, 很多 HIP H ...
我買嗰隻的確係24/44.1

熱門搜尋: 女傭 裝修設計 漏水 辦公室傢俬
是否原生 24bit 沒有圖表方法證明的。但咁樣睇,24/44 相對 16/44 唔會特別值錢,所以無乜誘因去造假。

47 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。