註冊 登入

新手請教

新手請教 E-mail 此主題給朋友

平時用 V20 聽開歌, 如果想買部dap要咩野價位 , 先會比V20 好。 希望甘多位c 兄比下意見, thx.

價錢先係重點…你心見中大約諗住幾錢

熱門搜尋: 信用卡迎新禮品 旅行保險 貸款 醫療保險 股票
引用:
原帖由 leung234hk 於 2018-3-13 12:43 PM 發表

價錢先係重點…你心見中大約諗住幾錢
c兄, 請問3k 有無得諗下

回覆 引用 TOP

Sony NW-ZX300 
Pioneer XDP-300R
Cayin N5ii
Onkyo PD-S10

回覆 引用 TOP

純熟個人意見, 我用自己有既v20, 同dap簡單比較的說, 排名是dpx1a > dx90 > V20, dpx1a無論分析力, 音場, 推力, 音樂感各方面都明顯地好很多, dx90 推力, 人聲, 部機夠靜好於v20, 但v20音樂感又好過dx90, 整體嚟講dx90是小勝v20

引用:
原帖由 andy14011982 於 2018-3-13 01:06 PM 發表

純熟個人意見, 我用自己有既v20, 同dap簡單比較的說, 排名是dpx1a > dx90 > V20, dpx1a無論分析力, 音場, 推力, 音樂感各方面都明顯地好很多, dx90 推力, 人聲, 部機夠靜好於v20, 但v20音樂感又好過dx90, 整體ࢩ ...
c 兄請問咩野系夠靜 ? dpx1 a, 同dx 90 咩野價位

引用:
原帖由 sup9 於 2018-3-13 01:20 PM 發表

c 兄請問咩野系夠靜 ? dpx1 a, 同dx 90 咩野價位
即係少電流聲, 即係d人話既底噪, 同埋v20始終係電話, 電話會有訊號干擾, 你無可能長期開住飛行模式聽歌吧

引用:
原帖由 andy14011982 於 2018-3-13 01:26 PM 發表

即係少電流聲, 即係d人話既底噪, 同埋v20始終係電話, 電話會有訊號干擾, 你無可能長期開住飛行模式聽歌吧
明白,謝謝你解答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sup9 於 2018-3-13 11:54 AM 發表

平時用 V20 聽開歌, 如果想買部dap要咩野價位 , 先會比V20 好。 希望甘多位c 兄比下意見, thx.
ess 同門自家野.  DAC 一定好過 SOC.  

會比 大法小黑 既信息量更加豐富..  樣本歌曲, 拎MJ 首96k/24 Jam 去小黑同 佢 AB 比下..

http://digital.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27271714

不過. 要拎LG V20 , 駁USB 線, 用HIBY 播歌.. 好似睇落搞野左少少..

但番到屋企拎佢黎做 sound card 解碼插頭戴, 咁既價錢有咁既推力應該算無敵..

國磚x5iii都唔差 最近仲減價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kzzstzst 於 2018-3-13 03:07 PM 發表

ess 同門自家野.  DAC 一定好過 SOC.  

會比 大法小黑 既信息量更加豐富..  樣本歌曲, 拎MJ 首96k/24 Jam 去小黑同 佢 AB 比下..

http://digital.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27271714

不過. 要 ...
請恕小弟無知, 我諗我都系想買住一部dap先, 我怕我吾食駁甘多機,謝謝c 兄 reply,.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andy14011982 於 2018-3-13 01:06 PM 發表

純熟個人意見, 我用自己有既v20, 同dap簡單比較的說, 排名是dpx1a > dx90 > V20, dpx1a無論分析力, 音場, 推力, 音樂感各方面都明顯地好很多, dx90 推力, 人聲, 部機夠靜好於v20, 但v20音樂感又好過dx90, 整體ࢩ ...
我心態系本來想買部v30, 但系又無得換電,個價吾平。
我平時吾打機,聽歌多。所以想dap + 部 小米已經夠用。個價都系5 k 樓下,吾知我甘諗對不對。

引用:
原帖由 sup9 於 2018-3-13 05:32 PM 發表

我心態系本來想買部v30, 但系又無得換電,個價吾平。
我平時吾打機,聽歌多。所以想dap + 部 小米已經夠用。個價都系5 k 樓下,吾知我甘諗對不對。
dx90 太舊, 只有2手, 我唔建議你買, dpx1a 係唔錯選擇, 但建議買水貨, 平好多, hk price夾下價吧, 另一個建議都係onkyo cmx1, 電話有埋dap功能, 呢部音質不用懷疑, 肯定遠勝v30, 同dpx1a同級, 但聽說dap以外其他功能都不強, 電也去得快, 勝在一部過

引用:
原帖由 andy14011982 於 2018-3-13 05:44 PM 發表

dx90 太舊, 只有2手, 我唔建議你買, dpx1a 係唔錯選擇, 但建議買水貨, 平好多, hk price夾下價吧, 另一個建議都係onkyo cmx1, 電話有埋dap功能, 呢部音質不用懷疑, 肯定遠勝v30, 同dpx1a同級, 但聽說dap以外其他功 ...
c請問里d 機,系吾系要買好貴d 耳機先有好聲,我平時用d 耳機都系1k 左右

正如上面師兄講fiio x5iii&onkyo dpx1a都係你選擇架啦,2部各有優缺點,自己試下先

31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。