註冊 登入

[開箱及用家心得] M50真身(工程樣本)

M50真身(工程樣本) E-mail 此主題給朋友

M50係推出嘅時候都冇乜人睇好,不過經過今日上手玩過之後,其實都唔係咁差,唯一真係明顯問題就係4K拍片焦距會x2有多
但佢喺M5,M6之下,抗噪做得比佢地好,價錢亦明顯下調,其實都有一定吸引力。
不過重量來講,係無反嘅界別比較重咗一啲。

利申:5Dii

熱門搜尋: 健身教練 口罩 乳癌 醫療用品
引用:
原帖由 abcdefgkkk 於 2018-3-12 05:48 PM 發表

M50係推出嘅時候都冇乜人睇好,不過經過今日上手玩過之後,其實都唔係咁差,唯一真係明顯問題就係4K拍片焦距會x2有多
但佢喺M5,M6之下,抗噪做得比佢地好,價錢亦明顯下調,其實都有一定吸引力。
不過重量來講,係 ...
部機唔打住4k做招來,就乜事都冇,自己攞嚟衰。
其實性能係進步咗,但又平咗。有evf正常都會貴過m6千幾蚊,而家祇係八百蚊,
AF範圍大咗,對焦能力高D,cr3慳咗位即係寫出會快咗,又有揭mon

熱門搜尋: plastic surgery 雙眼皮手術 豐胸 lipstick
引用:
原帖由 tolo2036 於 2018-3-12 07:07 PM 發表

其實性能係進步咗,但又平咗。有evf正常都會貴過m6千幾蚊,而家祇係八百蚊,
AF範圍大咗,對焦能力高D,cr3慳咗位即係寫出 ...
呢部個價錢其實真係幾有誠意既,大小方面,用支餅鏡放入小腰包都得,岩曬我呢啲成日同小朋友出街,但又屎又懶引既屎忽鬼
不過工程機無得入自己卡,吳知部機本身個收音得吳得

港航航空
引用:
原帖由 tolo2036 於 2018-3-12 07:07 PM 發表

AF範圍大咗,對焦能力高D,cr3慳咗位即係寫出 ...
4K 都係叫人有我有,不過反映到 "4K" 未有一個正式業界統一標淮,好似記憶卡速有 class 2, 4 ... 10 , UHS-I , UHS-II ... 咁樣好點。
基本上 M50 spec 係比 M5 有進步,唯一弱了係減少左d 掣,機背無了轉輪控制...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abcdefgkkk 於 2018-3-12 11:56 PM 發表

呢部個價錢其實真係幾有誠意既,大小方面,用支餅鏡放入小腰包都得,岩曬我呢啲成日同小朋友出街,但又屎又懶引既屎忽鬼
不過工程機無得入自己卡,吳知部機本身個收音得吳得
我相信收音一定沒外置 mic 好吧
我都同意做隨身 snap 機唔錯,以135FF 35mm 等效,22餅已是無反中最細支

熱門搜尋: plastic surgery 雙眼皮手術 豐胸 lipstick
引用:
原帖由 moonkaru 於 2018-3-13 12:00 AM 發表

我相信收音一定沒外置 mic 好吧
我都同意做隨身 snap 機唔錯,以135FF 35mm 等效,22餅已是無反中最細支
收音我唔擔心, 加支RODE VIDEOMICRO或VIDEOMIC ME導向MIC, 都係幾百蚊, 收得好清
唔知幾時出多幾支大光圈餅鏡

引用:
原帖由 tolo2036 於 2018-3-13 07:51 發表

收音我唔擔心, 加支RODE VIDEOMICRO或VIDEOMIC ME導向MIC, 都係幾百蚊, 收得好清
大光圈餅鏡,又要平先得

熱門搜尋: 信用卡迎新禮品 旅行保險 貸款
強烈建議香港政府:
delete from 公屋輪侯表 where 香港身份証號碼 in
(select 香港身份証號碼 from 薪俸稅人士
  where 年收入/12 >= (select 個人申請收入 from 公屋申請資格));
引用:
原帖由 tolo2036 於 2018-3-13 07:51 AM 發表

希望會再出些大光圈啦啦,但要出到餅應會較難

引用:
原帖由 MT4Money 於 2018-3-13 10:46 AM 發表

大光圈餅鏡,又要平先得
係,出到都要平過人先得

引用:
原帖由 moonkaru 於 2018-3-13 11:47 AM 發表

係,出到都要平過人先得
死馬支30 1.4 E 街價都係2080,如果cannnnnon有支同級既餅鏡,3500都應該大把人要

熱門搜尋: 激光脫毛 頭髮護理 脫髮問題 防脫髮 增髮
港航航空
引用:
原帖由 moonkaru 於 2018-3-13 11:45 AM 發表

希望會再出些大光圈啦啦,但要出到餅應會較難
我舊年見特價$1500入咗支ef-m 28mm f/3.5 macro,用後雖然冇真macro咁sharp,但已超水準,支牙醫燈都有點用,真係幾扺,點知年尾會員特價仲平⋯⋯

引用:
原帖由 tolo2036 於 2018-3-13 02:48 PM 發表

我舊年見特價$1500入咗支ef-m 28mm f/3.5 macro,用後雖然冇真macro咁sharp,但已超水準,支牙醫燈都有點用,真係幾扺,點知年尾會員特價仲平⋯⋯
那裡有特價

熱門搜尋: maternity kid bb
引用:
原帖由 abcdefgkkk 於 2018-3-13 01:33 PM 發表

死馬支30 1.4 E 街價都係2080,如果cannnnnon有支同級既餅鏡,3500都應該大把人要
1.4 比較難出到餅,當然能有枝1.4 就當然好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hakuton3 於 2018-3-13 03:28 PM 發表

那裡有特價
過咗好耐la! 我朋友買咗,佢話就算唔啱,影完賣番出去,$1500(而家二手價),都有賺(錢)

引用:
原帖由 tolo2036 於 2018-3-13 05:57 PM 發表

過咗好耐la! 我朋友買咗,佢話就算唔啱,影完賣番出去,$1500(而家二手價),都有賺(錢)
真係唔知 佢出呢支鏡嗰時我都有留意...
本人情報弱弱的...

熱門搜尋: 梳化 interior design 鋁窗工程 女傭 裝修設計 漏水 洗碗
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。