註冊 登入

自製DIY耳機線,初聽有驚喜(多圖)

自製DIY耳機線,初聽有驚喜(多圖) E-mail 此主題給朋友

好耐冇分享過
見咁靜,出下post
唔好問我咩線,因為我冇睇佢價錢牌上面寫咩
睇落似銅+銅鍍銀雜交而成,簡稱雜種線
乜春野mk幾,又咩supernova,又priemium,又乜又柒個d線,sorry,我真係識條鍊

深水埗買線,其實睇中左佢一排
今次買條玩下

開壇

成條都係8絞,要打散佢,再自己織左右耳分叉位

織好後加木珠,要自己鑽窿鑽到啱條線size

淘仔cm插頭及鴨記熱縮通

夾住條鍊黎焊

呢個cm插好細較難焊接,要自己做少少mod(秘技)

吹完二叔公就屈番個形比佢

淘仔4.4插

先上錫

熱門搜尋: 抽脂 凹凸洞 collagen 粉底 去角質 make up 粉刺
SONY WM1A
Whiplash TWAU 4WIRE
Shure SE 530, SE 535
VE 6 XC
BOSE QC 35
BOSE on-ear
BOSE Soundsport
BOSE SoundLink Mini II
BOSE Music Monitor

那埋一住,記得埋尾用它錶度下佢

又同佢吹

完事!食番支事後煙是必須的

SONY WM1A
VE 6 XC
BOSE QC 35
BOSE on-ear

回覆 引用 TOP

條線352蚊,計埋插頭總共支出600-700蚊左右
第一次出聲居然拍得住我條whiplash twau咁好聽
對我黎講真係有驚喜
我唔識形容佢D聲,我只係覺得佢出黎嘅聲係好聽
就係咁簡單

SONY WM1A
VE 6 XC
BOSE QC 35
BOSE on-ear
樓主,支持DIY
下圖是自己DIY的線。

熱門搜尋: 結婚對戒 眼鏡 時裝 手錶品牌
引用:
原帖由 OFFLIFE 於 2018-2-13 05:08 AM 發表

對我黎講真係有驚喜
就係咁簡單

diy 有時焊完個插頭, 先知未上套。  

支持支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 OFFLIFE 於 2018-2-13 04:59 發表

好耐冇分享過
見咁靜,出下post
唔好問我咩線,因為我冇睇佢價錢牌上面寫咩
睇落似銅+銅鍍銀雜交而成,簡稱雜種線
乜春野mk幾,又咩supernova,又priemium,又乜又柒個d線,sorry,我真係識條鍊

先上錫
邊度買料?謝謝你先!

引用:
原帖由 OFFLIFE 於 2018-2-13 05:08 AM 發表

對我黎講真係有驚喜
就係咁簡單
師兄好勁, 請問要買乜 架生?有冇 DIY 既 video 介紹?

引用:
原帖由 阿你爸爸 於 2018-2-13 06:44 AM 發表

樓主,支持DIY
下圖是自己DIY的線。
師兄好波,你d線材唔平喎

熱門搜尋: 抽脂 凹凸洞 collagen 粉底 去角質 make up 粉刺
SONY WM1A
VE 6 XC
BOSE QC 35
BOSE on-ear
引用:
原帖由 FCU 於 2018-2-13 12:43 PM 發表

邊度買料?謝謝你先!
鴨記電子五金舖,自己尋找下
得一間有

SONY WM1A
VE 6 XC
BOSE QC 35
BOSE on-ear
引用:
原帖由 Pho7o 於 2018-2-13 01:04 PM 發表

師兄好勁, 請問要買乜 架生?有冇 DIY 既 video 介紹?
youtube好似冇乜介紹
架生list : 溫控辣雞,熱風槍,電鑽,電洛鐵,剪鉗,它錶

熱門搜尋: 抽脂 凹凸洞 collagen 粉底
SONY WM1A
VE 6 XC
BOSE QC 35
BOSE on-ear
引用:
原帖由 kzzstzst 於 2018-2-13 07:35 AM 發表

diy 有時焊完個插頭, 先知未上套。  
人類總是犯重覆的錯誤
哈哈

熱門搜尋: 按揭 物業按揭 兒童傢俬 梳化 裝修設計 女傭
SONY WM1A
VE 6 XC
BOSE QC 35
BOSE on-ear

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 OFFLIFE 於 2018-2-13 13:29 發表

鴨記電子五金舖,自己尋找下
得一間有
thx

回覆 引用 TOP

支持,師兄可否出埋織缐詳細教學?我指分線個位

熱門搜尋: 婚紗晚裝 結婚對戒 婚宴 身體檢查 懷孕
引用:
原帖由 kaleong1981 於 2018-2-13 05:44 PM 發表

支持,師兄可否出埋織缐詳細教學?我指分線個位

分線位吹條二叔公就ok

4絞編織方法

而我多數係左右(唔駛理佢邊條左邊條右)分叉線先織好

先銲CM針插個邊,焊好錫之後先係phone jack個邊用它錶度邊條打邊條

SONY WM1A
VE 6 XC
BOSE QC 35
BOSE on-ear

回覆 引用 TOP

44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。