註冊 登入

想入下動鐵坑

想入下動鐵坑 E-mail 此主題給朋友

HALO各位師兄師姐
小弟初燒一年多D 從初初鐘意punch聽低頻冬茲打茲
之後都係玩圈/圈鐵為主 t20,灰雀(已放) 而家主玩w6(cm)+黑磚4.4
慢慢想轉下新口味 玩下純鐵
想試下分析力&層次感強 通透度好 耐聽既耳機
主力聽人聲 低頻適量有質 高頻可以亮d但唔好太刺耳(可接受少量齒音)
多數聽廣東國語慢歌,歐美 (女80%)
想參考兩個價位既耳機 15k內 & 20k
希望師兄們推介3-4個目標比小弟試試 謝謝

有20k 可以好多選擇………flamenco, 双子, faudio engine,

個人覺得哩排有兩隻多鐡耳機有D驚喜
15k: Noble Encore
20k: UM Mason V3

樓上師兄提給嘅flamenco我都鍾意
再平D有inear PP8

嚟緊隻64audio u12t可能都啱口味,good luck!

引用:
原帖由 a153153 於 2018-1-12 08:47 AM 發表

HALO各位師兄師姐
小弟初燒一年多D 從初初鐘意punch聽低頻冬茲打茲
之後都係玩圈/圈鐵為主 t20,灰雀(已放) 而家主玩w6(cm)+黑磚4.4
慢慢想轉下新口味 玩下純鐵
想試下分析力&層次感強 通透度好 耐聽既耳機
主力 ...
 c兄你好!小弟同你差唔多~初燒十一個月左右,純鐵小弟近排聽過比較有印像,Mason v3, Mason v2日本版,Flamenco, VE8,Zeus XIV,Noble Encore,qdc Gemini之類

引用:
原帖由 ykhoalvin 於 2018-1-12 09:08 AM 發表

有20k 可以好多選擇………flamenco, 双子, faudio engine,
faudio engine
師兄呢隻係咪香港牌子
好耐之前上過佢地WORKSHOP 但只係試線
未試過耳機
可否講多少少呢隻耳機?

15k 內 : In Ear ProPhile 8 , QDC Gemini, Aroma W12, Aroma 雙, Ambient Acoustic LAM7, Noble Encore, JH Angie2....
20k 內: Jomo Flamenco, VE6xc, JH Layla2, UM Mason V3, 64audio U18, Aroma 堯... 
你去到呢 d 價位真係大把好野聽,係驚你唔知中幾多對就真   

引用:
原帖由 HC524 於 2018-1-12 09:25 AM 發表

個人覺得哩排有兩隻多鐡耳機有D驚喜
15k: Noble Encore
20k: UM Mason V3

樓上師兄提給Hflamenco我都鍾意
再平D有inear PP8

嚟緊隻64audio u12t可能都啱口味,good luck!
感謝HC兄
果時做W6都試過隻MASON幾清 印象中好像三頻都平均 (希望無記錯)
NOBLE同V3就未試過 之後去試試先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billyduck 於 2018-1-12 09:49 AM 發表

c兄你好!小弟同你差唔多~初燒十一個月左右,純鐵小弟近排聽過比較有印像,Mason v3, Mason v2日本版,Flamenco, VE8,Zeus XIV,Noble Encore,qdc Gemini之類
謝鴨兄
爬文都知你大毒
費高同VE8雙修
VE去試果時仲未出8 試到5/6 果時都好驚喜 但可惜當時未想玩到咁貴住
GEMINI當時都試過 但可能當時部舊DAP同訊源問題 底燥都幾明顯
自己心目中都係想試宙斯 費高 VE8

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 赤道戇狗 於 2018-1-12 10:19 AM 發表

15k 內 : In Ear ProPhile 8 , QDC Gemini, Aroma W12, Aroma 雙, Ambient Acoustic LAM7, Noble Encore, JH Angie2....
20k 內: Jomo Flamenco, VE6xc, JH Layla2, UM Mason V3, 64audio U18, Aroma 堯...
...
謝狗兄
但咁搞法,,一個weekend去聽3-4隻 一個月都唔聽唔晒 會試到比人白眼
自己set兩個筆直係想15k內搞店既話 之後仲有玩線既空間
20k就摸晒頂

引用:
原帖由 a153153 於 2018-1-12 10:30 AM 發表

謝狗兄
但咁搞法,,一個weekend去聽3-4隻 一個月都唔聽唔晒 會試到比人白眼
自己set兩個筆直係想15k內搞店既話 之後仲有玩線既空間
20k就摸晒頂
2 皮野唔係買條菜咁簡單呀嘛,我雖然成日九兄去 shopping, 但係熟我既 sales 都知高價野我一會試九萬次先扑鎚

聽完幾位大大師兄推介
想問下有無地方可以一次過試晒
ve8,費高,noble encore,mason v3同宙斯
thx!

引用:
原帖由 赤道戇狗 於 2018-1-12 10:33 AM 發表

2 皮野唔係買條菜咁簡單呀嘛,我雖然成日九兄去 shopping, 但係熟我既 sales 都知高價野我一會試九萬次先扑鎚
你入到去d耳機排定晒隊等插你..耳仔啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a153153 於 2018-1-12 10:33 AM 發表

聽完幾位大大師兄推介
想問下有無地方可以一次過試晒
ve8,費高,noble encore,mason v3同宙斯
thx!
丁M甲應該齊喎

引用:
原帖由 赤道戇狗 於 2018-1-12 10:35 AM 發表

丁M甲應該齊喎
empire都有? 好耐無入
之前empire只係係星際2f角落好悠閒果間店試過 (無留意咩名)

回覆 引用 TOP

15000k左右價位我首推費高了,其他個人嚟講都唔太喜歡

39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。