註冊 登入

Rip CD轉做Lossless 檔後拆聲

Rip CD轉做Lossless 檔後拆聲 E-mail 此主題給朋友

小弟有一張小提琴獨奏小品CD, 放在家中的Hi-fi 上聽超正及極有現場感, 連每一樂章樂手用不同的小提琴亦聽得出。之後小弟將隻CD放落電腦Rip 做ALAC後, 無論用咩播放裝置播放都聽到高頻位拆聲。請問各位師兄知唔知發生咩事, 同埋有咩方法可以解決? 謝謝

Mac 用 XLD, win 用 EAC.
iTunes 無 accuraterip 

我認知的佛法 link

耳: Atrix/su ax7 + E4c/GMP 8.35D
音: CS-725+MA BX2
手: BALL CM1011c
機: MBP/iPad4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 卍霸主卍 於 2018-1-11 09:24 PM 發表

小弟有一張小提琴獨奏小品CD, 放在家中的Hi-fi 上聽超正及極有現場感, 連每一樂章樂手用不同的小提琴亦聽得出。之後小弟將隻CD放落電腦Rip 做ALAC後, 無論用咩播放裝置播放都聽到高頻位拆聲。請問各位師兄知唔知發生 ...
單咁講真係連估都無得估啵;唔知你點 rip,唔知你 rip 乜,亦唔知你點播法。

有無正版數碼檔賣呀?買一首對比一下咪知邊個步驟出事囉。

回覆 引用 TOP

我用iTunes rip 做alac, 有開除錯模檢測的

播時我試過用Mac 及windows 機直出或外接dac 播,亦試過用DAP 播,都係係相同位置拆聲

咁根據MICMIC_2ND 兄所言,即係話iTunes rip 歌有機會會出錯?

引用:
原帖由 卍霸主卍 於 2018/1/11 22:13 發表

播時我試過用Mac 及windows 機直出或外接dac 播,亦試過用DAP 播,都係係相同位置拆聲

咁根據MICMIC_2ND 兄所言,即係話iTunes rip 歌有機會會出錯?
除錯模式無用。必須要硬件合格先。
需要找offset最少的drive

http://www.accuraterip.com/driveoffsets.htm

解決了硬件問題, 還要懂得設定軟件(dBpowersmp)

http://dbpoweramp.com/cd-ripper-setup-guide.htm

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-1-11 10:21 PM 發表

除錯模式無用。必須要硬件合格先。
需要找offset最少的drive
http://www.accuraterip.com/driveoffsets.htm

解決了硬件問題, 還要懂得設定軟件(dBpowersmp)
http://dbpoweramp.com/cd-ripper-setup-guide.htm
Thanks, 等我遲d 試下先

你需要用能夠出到報告有關「硬件問題(本身的CD等媒體)是否有問題的軟件。

你平時在CD機/SACD機播到,不等於CD/SACD製作質量好。

質量本身意思是:
(1)最好是第一個「批次」製造出來的生產模具的頭版印製產品。

*如果你唔好彩,買了批次第幾千次後的產物,咪唔好囉

(2)錄音方便,用日本版/德國版的錄音室調控音質/監製是最佳的選擇 *是地區性人才問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 卍霸主卍 於 2018/1/11 22:23 發表

Thanks, 等我遲d 試下先
試下用Cuetools 來將CD轉成image file(cue), 跟隨再將cue檔案拆番做獨立AIFF/FLAC。

*當遇到「CD」本身質量不理想時, 可以考慮用CUE來做image補救

回覆 引用 TOP

如果買唔到正版數碼檔,不如用 windows 機用 EAC rip 出黎,同時睇埋 rip 既報告睇下點。但 EAC 既設定最好睇教學跟足做。rip 歌講就易,但要 rip 得好都要研究一下的。

熱門搜尋: 樓宇按揭 恆生旅遊保險 估價物業 旅行保險 保險 財務公司 旅遊保

回覆 引用 TOP

樓主個問題可能係佢部CDP個DRIVER糾錯能力比佢部電腦用既ROM 好....

SOFTWARE 推荐用DBPOWERAMP

回覆 引用 TOP

aiff比較好?

引用:
原帖由 卍霸主卍 於 2018-1-11 10:13 PM 發表

若然不同的轉化都在同一個位拆聲,有冇諗過係原本CD的問題?
我也遇過同樣問題,反覆測試的結果係:CDP 做了修飾,所以拆聲唔明顯。用耳機放大聽,就相對明顯了。

哎,直接轉WAV格式啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 matrix123 於 2018-1-13 05:32 PM 發表

若然不同的轉化都在同一個位拆聲,有冇諗過係原本CD的問題?
我也遇過同樣問題,反覆測試的結果係:CDP 做了修飾,所以拆聲唔明顯。用耳機放大聽,就相對明顯了。
Jriver 會將-62dB 打落既全部奄晒。

古乳有云:
練拳不練功,到老一場空
玩機唔玩膽,不如唔好玩。
睇完tacet 0136-4 sacd 封面
原來下句係真既
玩膽不玩300B,玩到老死也枉然
咁我返去試下用另一部CDP 播返相同既歌先

熱門搜尋: 英文補習 進修 抑鬱症 韓文課程 設計 澳洲留學

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。