註冊 登入

日本尋寶記(一)- 碧 midnight、Earnine EN120

日本尋寶記(一)- 碧 midnight、Earnine EN120 E-mail 此主題給朋友

月頭過左大阪,點都要去E-Earphone 潮聖下H,梅田同日本橋都去晒,都逗留左幾粒鐘試野。由於太多耳機同埋入口野偏貴H原因,主力都係試日本Brand 同 本土限量野。雖然心儀UM 隻 Maverick II,但中古都成8K 幾唔捨得買。所以轉戰試平貨。試左幾隻後就決定入 Earnine H EN120 silver 同 Intime 隻 碧 midnight 版。

先講隻 EN120,單鐵金屬殼,退完稅 5000yen 左右,聲底係中頻向,偏少暖,人聲塞,低頻未至於殘,佢無一般鐵H鐵味bass,只係打得淺少少,唔夠深。高音滑無乜齒音,亦唔會標得好高。總括性價比唔算好高,但舒舒服服聽下小品人聲都唔錯,尤其女聲。

到隻碧 Midnight 版,限量1000隻,買果日特價 ¥4000,退埋稅 ¥3680,如果計哩個價性價我就真係好高。佢用10mm 動圈,加黃銅殼噴黑砂coating,造工唔錯。開聲有D齒音,bass 都有D 量,好在人聲唔凹。煲左20粒鐘左右,齒音同bass 都收左少少,哩隻野潛力應該唔錯,不過聲就比較平面,層次不足。

依家平衡當道,無得換線都可以玩H,咱爸滶有孕h改2.5平衡,EN120 改後,分離度高左,聲密度都無乜點拉薄,但整體提升唔算大。但隻碧落平衡後相差較遠,首先分離度,音場因而已經有得益,Bass 再收左D,包圍感都好左,整體都幾值得改。

哩兩隻平價貨其實都唔差,如果去開日本都可以去聽下∼

跟住黎緊仲有一隻玩大D H∼稍後再出

(同場加映:E2000,E3000 改)

多謝gg兄分享
睇你咁講 碧同e3000你會點揀?

恭喜gg 兄狂開箱! E2000 可以改到平衡?

引用:
原帖由 taje 於 2017-11-14 03:49 AM 發表

多謝gg兄分享
睇你咁講 碧同e3000你會點揀?
多謝Taje,碧就清少少,e3000 image 大D,立體感好D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 赤道戇狗 於 2017-11-14 09:42 AM 發表

恭喜gg 兄狂開箱! E2000 可以改到平衡?
多謝九爺,可以呀,中間開

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ggwellplay 於 2017-11-14 02:57 AM 發表

月頭過左大阪,點都要去E-Earphone 潮聖下�,梅田同日本橋都去晒,都逗留左幾粒鐘試野。由於太多耳機同埋入口野偏貴�原因,主力都係試日本Brand 同 本土限量野。雖然心儀UM 隻 Maverick II,但中古都成8K 幾唔捨得 ...
師兄試鱁妃averick II覺得點

引用:
原帖由 ggwellplay 於 2017-11-14 02:57 AM 發表

月頭過左大阪,點都要去E-Earphone 潮聖下H,梅田同日本橋都去晒,都逗留左幾粒鐘試野。由於太多耳機同埋入口野偏貴H原因,主力都係試日本Brand 同 本土限量野。雖然心儀UM 隻 Maverick II,但中古都成8K 幾唔捨得 ...
恭喜GG兄。呢期日本有好多呢D,平平地,但又出乎預期咁好玩既野。

可惜細佬唔識焊野冇得改平衡。

引用:

月頭過左大阪,點都要去E-Earphone 潮聖下嘅,梅田同日本橋都去晒,都逗留左幾粒鐘試野。由於太多耳機同埋入口野偏貴嘅原因,主力都係試日本Brand 同 本土限量野。雖然心儀UM 隻 Maverick II,但中古都成8K 幾唔捨得 ...
恭喜gg兄又有新玩具,咁郚改到平衡,利害

引用:

月頭過左大阪,點都要去E-Earphone 潮聖下H,梅田同日本橋都去晒,都逗留左幾粒鐘試野。由於太多耳機同埋入口野偏貴H原因,主力都係試日本Brand 同 本土限量野。雖然心儀UM 隻 Maverick II,但中古都成8K 幾唔捨得 ...
恭喜GG兄 等一月我去大板又試下野先

隻Sora Midnight版同普通版差幾遠?
係條線雞d之外,超抵玩
上兩次去日本各買左兩隻,送比人都唔肉痛

熱門搜尋: 結婚對戒 婚紗晚裝 粉底 婚宴 證婚 化妝學校
不要哀求 學會爭取 若是如此 終有所獲
引用:
原帖由 matthewchan1990 於 2017-11-14 12:02 PM 發表

師兄試咗隻maverick II覺得點
包圍感同分離度都好好,人聲前得黎夠透,有少少攻擊性,但有師兄話會越煲越順,暫時聽過最全面H圈鐵。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 廢兔一隻 於 2017-11-14 12:44 PM 發表

恭喜GG兄。呢期日本有好多呢D,平平地,但又出乎預期咁好玩既野。

可惜細佬唔識焊野冇得改平衡。
多謝廢套,其實佢期期都有D好玩野,只係佢唔外銷啫。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkongsdu 於 2017-11-14 06:22 PM 發表

恭喜gg兄又有新玩具,咁郚改到平衡,利害
多謝SDU兄,唔利害,唔難攪,識焊野就得~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singhk1014 於 2017-11-14 07:14 PM 發表

恭喜GG兄 等一月我去大板又試下野先
多謝星爺,快D去啦,黎緊POST果隻野,你一定有興趣~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benson688 於 2017-11-14 08:23 PM 發表

隻Sora Midnight版同普通版差幾遠?
係條線雞d之外,超抵玩
上兩次去日本各買左兩隻,送比人都唔肉痛
普通版未聽過,有師兄話係中高向,隻Midnight 版係黃銅殼,我自己就覺得佢算平均地少少偏中低。
隻野真心好抵玩,其實佢條線算係咁。。。對比隻 EN120.....

熱門搜尋: 結婚對戒 婚紗晚裝 粉底 婚宴 證婚 化妝學校 ring

回覆 引用 TOP

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。