註冊 登入

人開箱我又開箱之 入門好圈鐵 UM MINERVA (更新:53樓 換線換及170小時後聽感)

人開箱我又開箱之 入門好圈鐵 UM MINERVA (更新:53樓 換線換及170小時後聽感) E-mail 此主題給朋友

衝完air之後先發現佢有air2,仲要係「兩圈一鐵」,真係喊左出黎。碌下碌下facebook比我見到um都有隻新既「兩鐵一圈
仲要四千幾蚊有交易,即刻衝番黎發洩下先。

廢話就唔講住啦,介紹下今日既主角先,就係UNIQUEMELODY新推出既呢隻「兩鐵一圈」,UMMINERVA。嗱… 細佬讀書唔多,點讀個名呢D野就交番比字典啦。MEAN LUR化下話…至於點解會睇中呢隻野,其實細佬一向都有鋪癮係鍾意圈既低頻既,尤其鍾意果D低頻夠晒彈既耳機。係等隻CM到既兩個月流流長,我仲煩惱緊冇新玩具點捱過呢兩個月。估唔到轉個頭就比我搵到呢隻好野。一如既往,UM既人聲都幾出既。開頭睇相就覺得佢平較平凡,不過UM既耳機通常都係唔花巧,深實中帶點格調。不過睇到實物,呢種係平凡中帶一點點 炭纖面板上既呢幾隻金字就好似漆黑中H螢火蟲一樣,咁鮮明,咁出眾。

個包裝真係PACK得好密,當然啦,有D人會話咁冇誠意。但其實隻隻耳機都鬥大個包裝,我屋企邊有咁多位擺呢DPACKINGPACK得密,而好睇先係包裝既精髓,唔係下下鬥大個盒既。當然你比個大盒我,我仲開心。

之後又係呢D配件,都係D飛機插,3SIZE既耳棉同耳膠,POUCH仔同埋張保養卡。可能今日一別,他日就冇機會相見。

嗱,個樣仲要幾靚仔,搞到我周不時都拎上手黎捽下。
首先講下煲左30個鐘既感想先,煲鬆左之後個低頻好出色,量感唔會太多,回彈又好快,呢種低頻真係聽足一日都唔會厭。高頻伸延唔錯,唔會話好吉耳,相信煲完應該會更加圓滑。換左條銀線之後,把人聲聽落去係好滑同好順耳既,聽到菊小姐把聲既時候真係令我覺得好感人。美中不足,就係個音場雖然都幾闊,但包圍感爭少少。暫時黎計,各樣野我都收晒貨架啦,但係我相信可以再搵下有冇其他線材可以再幫補下個包圍感 同埋幫人聲加番少少甜味就FIT晒。之後應該會去試埋條OCAUXRE-MIRROR同漢聲條solar-rayplus同埋D 8絞既銀線。

不過諗起開聲果陣,就真係略嫌聲有少少過暖,低頻比較搶,人聲又暗同頗後。不過有粒圈係度就預左佢煲機都比較需時,所以煲鬆左幾十個鐘先黎講下呢隻野。

換番條銀線先。
其實開頭用原裝線聽落已經聽得出隻呢野好有潛力。不過用原裝線聽既話,高頻伸延唔係太理想,中頻人聲就比較偏後同都幾暗。因呢條原裝線既訊息量真係唔夠,所以限制左佢出少左好多野。煲完頭兩日之後,換左條銀線之後,成個世界唔同晒。人聲當堂係貼耳既,高音伸延回復番呢隻野應有既水平。

再見LU…原裝線 收番落個好靚仔既盒仔度先…

煲圈鐵真係唔可以心急,煲機時間,換唔同既線材,對佢既影響都可以好大。但係付出既總有回報既。
今日就講到呢度先,之後煲到咁上下同夾好線再黎做包膠。繼續番去瘋狂煲機。

利申:呢篇既相唔係開箱既時候影既,係 「開完箱放番落盒」之後先影既。

引用:
原帖由 廢兔一隻 於 2017-11-13 07:04 PM 發表

衝完air之後先發現佢有air2,仲要係「兩圈一鐵」,真係喊左出黎。碌下碌下facebook比我見到um都有隻新既「兩鐵一圈

再見LU…原裝線 收番落個好靚仔既盒仔度先…

...
恭喜兔爺又有新玩具,果然係新進九衝王,利害,利害

引用:
原帖由 廢兔一隻 於 2017-11-13 07:04 PM 發表

廢話就唔講住啦,介紹下今日既主角先,就 ...
大家對依隻圈鐵都有唔錯評價 4千幾真係幾難忍手

兔爺真係開過不停 恭喜恭喜 

引用:
原帖由 kingkongsdu 於 2017-11-13 07:51 PM 發表

恭喜兔爺又有新玩具,果然係新進九衝王,利害,利害
講呢d 我忍左好耐手架啦

回覆 引用 TOP

果然係窮學生

引用:
原帖由 matthewchan1990 於 2017-11-13 07:59 PM 發表

大家對依隻圈鐵都有唔錯評價 4千幾真係幾難忍手
正解 所以我忍唔到手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 taje 於 2017-11-13 08:00 PM 發表

兔爺真係開過不停 恭喜恭喜?
多謝taje兄 我收手架啦 退燒啦 退燒啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edmond12345 於 2017-11-13 08:06 PM 發表

果然係窮學生
梗係啦 我鄭係夠錢買入門野咋

回覆 引用 TOP

引用:

廢話就唔講住啦,介紹下今日既主角先,就 ...
恭喜兔皇, 新進鳩衝皇~小鴨子甘拜下風😮😮

回覆 引用 TOP

細佬受唔起 細佬只係窮苦學生一名
小弟對鴨爺既敬仰有如滔滔江水 ,連綿不絕,又有如黃河氾濫,一發不可收拾

回覆 引用 TOP

又有一對Minerva, 真係咁正?? 恭喜樓主

頂你呀 我唔得閒去旺角就個個買玩具
呢對我都想試
兔爺 下次借黎玩下
恭喜兔爺繼續九衝

頭先我去咗試, 發現billow 4, pd 4 同 emerald 4 都好夾.billow 4, 音場大咗, 高頻延伸好咗好多但好滑, 中頻厚實包圍感足, 低頻唔轟. 人聲近返少少, 聽慢歌情歌, 廣東流行正, 快歌但整體有少少慢咗同拖pd4, 高頻亮麗返有好延伸性, 但聲比billow 薄少少, 高音位有輕微齒音, 中頻有提升但佢本身已經唔差, 低頻收得快咗有彈性, 人聲再前少少,all round demerald 4 有驚喜, 高頻亮返但無尾音, 薄聲D再, 中低頻好有彈性, 鐘意聽快歌好正, 我個人覺得聽廣東 歐美 pop, emerald/ pd4 都好岩feel
我試埋pd8, 人聲太暖厚, 低頻會變太多, 反而唔好, 依隻耳機好岩4芯

引用:
原帖由 赤道戇狗 於 2017-11-13 10:50 PM 發表

又有一對Minerva, 真係咁正?? 恭喜樓主
九爺,隻野真係好正,至少好岩細佬先

回覆 引用 TOP

57 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。