註冊 登入

獨特的旋律 Minerva 開箱及小比併?!

獨特的旋律 Minerva 開箱及小比併?! E-mail 此主題給朋友

Unique Melody (UM) D圈鐵耳機我今次都係第一次入手,
之前見同聽開相對比較貴(maverick+ / maverickII /maverick ii r..etc..)
其實都唔打算入其他耳機住, 但呀須山先生...遲遲都未造好隻AIR 比我...
又見UM新出一隻, 就狗衝左出去試玩一下
本身差唔多價位都打算入隻AAW 的AXH 玩下, 我都有聽過比較過
以同期的圈鐵(AXH)做一個小小比較

AAW AXH 係 1圈4鐵,4分路, 而UM Minerva 係1圈2鐵,3分路
單元上係好似AXH 勁D WOR, 不過老老實實玩左咁一排都知, 單元多少並非壓倒性取勝, 即使多單都可以做得好差, 少單都可以更好
小弟用的係 AK70mkii (run in 200 hours) 以及 ZX300A (4.4 run in 300hours, 3.5 run in 100hours)

分析力方面, 我會覺得兩隻差不多
而聽感方面
AXH 上網睇人REVIEW算係屬於 V 型, 但我聽落無想像中咁DEEP V XD
高頻會有少少刺耳, 聲底都算薄, 低頻有但唔算係多 (跟線好似係NULL AUDIO 鍍銀線?)
小弟在亦X 試, 換埋佢地提供的銅鍍金, 齒音同高頻都收番一點,但高頻都有少少吉同都仲係少少薄

UM Minerva 算係中低走向
開聲中頻有少少凹, 低頻都係比較多同大力, 跟機線係原廠普通銅線, RUNIN 左20小時, 低頻收番D, 中頻正常番D, 換番自己用開條DIY銀鍍金線, 低頻都再收番少少, D鼓打落去果下實在番D
佢個低頻都幾彈下
高頻同齒音方面反而冇AXH 咁強同冇咁吉

配戴感方面, 兩隻都唔錯, 我覺得相比下UM 個模會好少少
用埋耳膠都已經好FIT
買的師兄記得要試下佢原裝耳膠,
原裝有4-5SET SIZE, 其實唔錯
如果想要多番少少BASS 的可以考慮Acoustune aet07, 唔會遮住導管 (用08膠會遮住)
原裝會收番D BASS

而係夾機方面
70MKII 同300A , MINERVA 我自己覺得夾70MKII 理想D, 主要係因為唔會有咁重BASS, 夾300A 中頻會出多少少 , 而MINERVA 用加強BASS的銅線,千萬唔好夾300A, 因為會一鎚打爆你心口 ......

本身其實等緊AAW AXH 造CM, 但暫時又只有公模訂購, CM 版仲未有得接受訂購住 +_+
最後見UM 新出走去玩下, 又幾好玩就買左返去
兩隻耳機都AROUND 4-5K
AXH 跟Null Audio , 而Minerva 跟送其他線
兩個口味, 大家可以試試

唉,點解我又唔知有新野出架,我就快同呢個世界脫軌!   恭喜樓主!!!!   

引用:
原帖由 ~~峰~~ 於 2017-11-13 02:11 PM 發表

Unique Melody (UM) D圈鐵耳機我今次都係第一次入手,
之前見同聽開相對比較貴(maverick+ / maverickII /maverick ii r..etc..)
其實都唔打算入其他耳機住, 但呀須山先生...遲遲都未造好隻AIR 比我...
又 ...
恭喜 峰兄
你咁多傢撑 點夠你玩呀

引用:
原帖由 ~~峰~~ 於 2017-11-13 02:11 PM 發表

又 ...
師兄有無試埋merlin V2? 

引用:

又 ...
恭喜峰兄又有新玩具,D嘢多到玩唔哂

恭喜恭喜,玩唔切出聲啊

峰爺近排入手不停 恭喜 支持詳盡評測

引用:
原帖由 赤道戇狗 於 2017-11-13 02:54 PM 發表

唉,點解我又唔知有新野出架,我就快同呢個世界脫軌!? 恭喜樓主!!!!??
謝狗兄,隻野新出無耐,快啲去丁下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ken3220 於 2017-11-13 03:13 PM 發表

恭喜 峰兄
你咁多傢撑 點夠你玩呀
唔多唔多

熱門搜尋: 懷孕須知 baby 奶粉 親子活動 妊娠紋 初生嬰兒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 matthewchan1990 於 2017-11-13 03:51 PM 發表

師兄有無試埋merlin V2??
Merlin無試,下次試下先
Mathew 兄都去試下隻Minerva

引用:
原帖由 kingkongsdu 於 2017-11-13 05:30 PM 發表

恭喜峰兄又有新玩具,D嘢多到玩唔哂
謝sdu兄唔係玩不完,只係呀須山仲未比隻air 我買下玩下,聲又唔差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edmond12345 於 2017-11-13 05:50 PM 發表

恭喜恭喜,玩唔切出聲啊
謝Edmond 兄,一早玩唔切

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 taje 於 2017-11-13 06:15 PM 發表

峰爺近排入手不停 恭喜 支持詳盡評測
謝他池兄
退燒去

引用:

又 ...
恭喜米峰爺~衝嘢永遠唔使諗~勁👍

恭喜恭喜~~~兩隻野都好令仔 中價位底玩

熱門搜尋: 帆布袋 鑽石 韓國時裝 crystal 名牌 情侶戒指 婚紗晚裝
 50 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。