註冊 登入

P記電視無訊號

P記電視無訊號 E-mail 此主題給朋友

昨晚睇睇下突然黑畫面寫住無訊號, 試過抆哂天線電源線再插, 重新搜台都無用, 問過同大廈唔同樓層既fd 都話睇到沒問題, 開門聽鄰居好似都睇緊(唔肯定)

因為屋企有3個位可插天線, 插住果個唔得, 就試下成部電視搬去第2個位再試都係唔得, 第3個位就因為有野遮左所以無試, 最後插返原位再試都唔得, 就無理佢, 走去訓覺(因都好夜)

想問下咁情況我應該點做 ?
(1) 問管理處 ?
(2) 自己買條天線再試 ?

最怕係牆內 d 線壞左就麻煩, 但無理由2個位都壞架 ?

Sorry 我唔識呢 d 數碼科技野所以可能問得好白痴, 請見諒, 唔該哂咁多位

P.S. 現在住的是公屋

回覆 引用 TOP

應換天線可解決

補充多少少, 因都係新搬入去, 所以部機都係新買用左 1 年左右, 估計唔係壞機問題,

而收台方面初初都完全沒問題, 但幾個月之前試過一次突然淨係收到2,3個台 (大台, J5同V 好似) , 後尾家人好似找左管理處唔知點搞又搞掂左, 跟住就到昨晚第一次完全收唔到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超神人 於 2017-10-11 09:00 AM 發表

應換天線可解決
唔該師兄, 咁有無話要買邊隻靚 d ?
其實我 google 過下 , 呢 d 情況有 d 話要買靚天線但又無講牌子 , 我驚買左返來無用咪蝕錢

引用:
原帖由 LVC 於 2017-10-11 09:06 AM 發表

唔該師兄, 咁有無話要買邊隻靚 d ?
其實我 google 過下 , 呢 d 情況有 d 話要買靚天線但又無講牌子 , 我驚買左返來無用咪蝕錢
去鴨記買條幾十蚊,訊號夠強的話,都夠用了

引用:
原帖由 超神人 於 2017-10-11 09:09 AM 發表

去鴨記買條幾十蚊,訊號夠強的話,都夠用了
幾十蚊
我以為要過百, 咁今晚去買先, 唔該哂你
即係如果都唔得就好大機會係訊號唔夠強 ? 即係大廈問題嗎 ?

引用:
原帖由 LVC 於 2017-10-11 09:16 AM 發表

幾十蚊
我以為要過百, 咁今晚去買先, 唔該哂你
即係如果都唔得就好大機會係訊號唔夠強 ? 即係大廈問題嗎 ?
都收不到的話,咁就大濟了,你屋內牆身天線壞了

引用:
原帖由 超神人 於 2017-10-11 09:28 AM 發表

都收不到的話,咁就大濟了,你屋內牆身天線壞了
咁大穫

引用:
原帖由 LVC 於 2017-10-11 09:40 AM 發表

咁大穫
又或你電視天線接收器壞左

引用:
原帖由 超神人 於 2017-10-11 09:55 AM 發表

又或你電視天線接收器壞左
一年都未夠, 無咁化學啩

回覆 引用 TOP

去鴨記買belden1394天綫啦,$6呎自掣都係幾十蚊。傳輸信號呢條冇得輸。

引用:
原帖由 yu2013 於 2017-10-11 05:52 PM 發表

去鴨記買belden1394天綫啦,$6呎自掣都係幾十蚊。傳輸信號呢條冇得輸。
多謝師兄, 已mark 低

回覆 引用 TOP

黑畫面時有無雪花?
有, 是天线問题,
若無,則是电视问题 ....

回覆 引用 TOP

會唔會屋外天線有人維修個陣攪過呢

回覆 引用 TOP

"問過同大廈唔同樓層既fd 都話睇到沒問題"

應該把電視拿到啲fd到試鵅A看結果怎樣才對正下藥。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。