註冊 登入

4K電視

4K電視 E-mail 此主題給朋友

以下三部電視,大家會選擇哪一部?
Sony KD-43X7000E
LG 43UJ6300
LG 43UJ7500

回覆 引用 TOP

X7000E

引用:
原帖由 猿渡翼 於 2017-10-10 03:46 PM 發表

X7000E
唔係都唔會叫 sony 死忠猿渡翼啦.
三個星期後我又去曰本進行新電視機之旅,今次的焦點當然是有機 LED 電視啦,同埋去拜見一吓 sharp 的真實 8K.
今次我會住三間唔同的酒店,睇吓有無人用 sony 電視. 唔講你唔知我三十幾年來往來日本無數次,從北至南每間酒店中使用 Sony 電視機的是零,換句話講三十幾年來從來未見過有一間日本各大小酒店肯使用 Sony 電視機.
請猿渡翼兄解釋此現象?

我都想問下,因對部LG 43UJ6300都有興趣,見$5000樓下左右

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2017-10-11 12:53 PM 發表

三個星期後我又去曰本進行新電視機之旅,今次的焦點當然是有機 LED 電視啦,同埋去拜見一吓 sharp 的真實 8K.
今次我會住三間唔同的酒店,睇吓有無人用 sony 電視. 唔 ...
商業用途同家用既係有別分,商業用既電視只求耐用價錢平,而家用電視消費者要求會多D如畫質,耐用之類又点同,
你有無見過D商業用既電視會用D貴野?日本D酒店二十年前都係用sharp唔係今日既事,多酒店用唔代表佢畫質一定好,
点解有咁現象?lee D商業野普通人点會知唔好話sony pan記都少用以前都話有D用日立....

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2017-10-11 12:53 PM 發表

今次我會住三間唔同的酒店,睇吓有無人用 sony 電視. 唔 ...
師兄,係呢3部之中,推介sony好正常,對lx稍有認識都唔會要另外2部假4k電視.

回覆 引用 TOP

已決定買Sony,謝謝大家的意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 猿渡翼 於 2017-10-11 09:31 PM 發表

商業用途同家用既係有別分,商業用既電視只求耐用價錢平,而家用電視消費者要求會多D如畫質,耐用之類又点同,
你有無見過D商業用既電視會用D貴野?日本D酒店二十年前都係用sharp唔係今日既事,多酒店用唔代表佢畫 ...

回覆 引用 TOP

引用:

我也是在酒店工作的,採購部是一定要㨂平價的選購,但平的也不一定是差的,但因成本問題貴的一定不會㨂,除非你住六星級的酒店除外!

引用:
原帖由 pangtman 於 2017-10-11 01:11 PM 發表

我都想問下,因對部LG 43UJ6300都有興趣,見$5000樓下左右
係呀, 我鋪頭睇過, 畫面都幾好, 而且4千幾蚊真係好吸引

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pangtman 於 2017-10-11 01:11 PM 發表

個display 質量 ok? 你覺得部機點?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edmond622 於 2017-10-12 09:24 PM 發表

我也是在酒店工作的,採購部是一定要㨂平價的選購,但平的也不一定是差的,但因成本問題貴的一定不會㨂,除非你住六星級的酒店除外!
有一樣嘢好好笑又係剛剛相反,我去過夏威夷兩三次,次次的酒店房都係 Sony 電視.街外的餐廳扒房商場又係 Sony,連美軍的軍事博物館入面都係用哂 Sony.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 猿渡翼 於 2017-10-11 09:31 PM 發表

你有無見過D商業用既電視會用D貴野?日本D酒店二十年前都係用sharp唔係今日既事,多酒店用唔代表佢畫 ...
c兄講得好但題外話pan記点解馬會投注站全部都用佢?是否小懷呢?我之前嗰部都用左9年但冇懷pat Pat痕走去換4k。

引用:
原帖由 阿比肌杰 於 2017-10-13 09:00 PM 發表

c兄講得好但題外話pan記点解馬會投注站全部都用佢?是否小懷呢?我之前嗰部都用左9年但冇懷pat Pat痕走去換4k。
pan記電視記有五年保唔好話用作商業用途家用都幾吸引,同埋馬會大批同你入主要都係睇下邊間公司比既價錢合理姐,
而sony,三星既低階型號電視都普遍比pan記既貴,点解唔用sharp或TCL果D?做得大公司果D甚麽採購顧問点會無做過功課,
入咁大批貨如果城日有問題隻鑊邊個孭? pan記多果三年保如果真係壞都幫公司慳唔少,馬會又日開夜開緊係想保養長D啦 ....

引用:
原帖由 猿渡翼 於 2017-10-13 10:12 PM 發表

pan電視記有五年保唔好話用作商業用途家用都幾吸引,同埋馬會大批同你入主要都係睇下邊間公司比既價錢合理姐,
而sony,三星既低階型號電視都普遍比pan既貴,点解唔用sharp或TCL果D?做得大公司果D甚麽採購 ...

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。