註冊 登入

DIY 多單元耳機未必好聲

太多單元撞埋一齊,是但一個衰聲都一死累全家。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaleong2017 於 2017-9-13 08:58 PM 發表

話說今日行過深水埗福x見到有款DIY12單元耳機,好奇之下試咗,戴咗5分鐘唔夠已經覺得聲音太平面,完全冇乜分離度!真心呢個價位入隻二手jh仲好過,三路分音技術真係好大影響!真係一分錢 一分貨&# ...
會唔會未煲好, 或者你部player唔夠力?

引用:
原帖由 kaleong2017 於 2017-9-13 09:48 PM 發表

分離度同煲好未冇乜關係,12動鐵一定易推,肯定唔關我部dap力水問題!
未必ga

根本多單元等於靚聲已經係都市傳說ie800已經係好例子說明呢一點。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaleong2017 於 2017-9-13 09:55 PM 發表

冇3路或4路分音行多單元根本冇咗意思,faudio果隻22單元我都未試,希望呢隻本地制造有貨交到因為有D期望
faudio好多人讚, 應該唔會令你失望

faudio不比淘貨好、上過去試D嘢…5單公模只比淘好小小、只是外壳美觀、
老細吹水説一單改都會飛、真系當人唔懂電工、多單要好聲好難!除分音、推力也是重點、所以早年有
Sleek Audio CT20這類產品
https://www.head-fi.org/threads/sleek-audio-ct20-first-impressions.547218/
香港右店抄過這技術

附件

2017-9-14 07:37 AM

引用:
原帖由 WorldScope 於 2017-9-14 07:37 AM 發表

faudio不比淘貨好、上過去試D嘢…5單公模只比淘好小小、只是外壳美觀、
老細吹水説一單改都會飛、真系當人唔懂電工、多單要好聲好難!除分音、推力也是重點、所以早年有
Sleek Audio  ...
入面有幾多塊分音板?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 WorldScope 於 2017-9-14 07:37 AM 發表

Sleek Audio  ...
多謝師兄對faudio的評價, 比我了解多左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaleong2017 於 2017-9-13 10:00 PM 發表

我聯絡過佢地,只係叫我留意佢地Hshop !希望快D有demo派去舖頭可以試聽
入耳多單元呢家野,貴價既落到 d 鋪手, 拆得到既d 伙記一定用 d 勁耳擴聽完做QC,  好野留番俾friend ,

衰聲既掉係出面做 demo 或賣俾 d 牛奶仔。

俾我就唔會做呢d 傻仔。

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。