註冊 登入

新手買DAP DP-X1a 定 DP-cmx1

新手買DAP DP-X1a 定 DP-cmx1 E-mail 此主題給朋友

想問下如果我本身都有2部手機
想買多部機黎做DAP用
咁應該買佢定DP-X1a?
上網睇都好似差唔多
因為都會用wifi 聽spotify既

熱門搜尋: 不織布袋 時裝 韓國女裝 西裝訂造 結婚對戒 日韓時裝 免費試用

回覆 引用 TOP

已經好多 review 講左兩部都開 standalone mode 音質係一樣。如果差價一千蚊內我就會揀 cmx1, mon 大啲,反應快啲,行 android 6, 又多 64GB 內存。

回覆 引用 TOP

X1A會LAG機....
CMX1順到痴線....
都係果句...聽唔出分別就建議CMX1

回覆 引用 TOP

咁可以講音質無分別?

引用:
原帖由 ZGMF-X20A 於 2017-9-12 02:20 PM 發表

咁可以講音質無分別?
我唔係金耳 唔係幾分得出...
但如果金耳分得出的話 更加唔會考慮同忍受到依兩部...我覺得...
BTW, CMX1 因為玩埋手機, 個UI順到直追SP1000

回覆 引用 TOP

音質無分別係好正常, 2部機的DAC 同AMP 用的chips都係一樣。
用左X1A 2個月, 未試過hang 機, 我係日本amazon買返來, 港幣$3800左右連運費, 之前最平有人買過港幣$3200, 不過依家貴左LU。

不過係出面試過唔同的player, 感覺X1A堆力真係差左D, 試過Fiio X7(1代), 堆力同聽感都好過X1A

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ZGMF-X20A 於 2017-9-12 02:20 PM 發表

咁可以講音質無分別?
無論國內外 review 都有人講左音質係一樣,前題係 cmx1 要開 standalone mode block 晒電話線路嘅干擾。

唔開 standalone mode 個背景會無咁黑,但分別極細,要好靜嘅環境同埋有返咁上下級數嘅耳機先聽到分別。

除非 X1A 平過 cmx1 一千以上,或者你真係好需要雙 sd card slot, 否則我諗唔到乜野原因唔買 cmx1。

利申:cmx1 用家

回覆 引用 TOP

如果樓主聽spotify,我覺得無需要買 player。

回覆 引用 TOP

借個位一問, 如果spotify 加 moov hifi,  又值得上player嗎?
如果音質有明顯提升的話可能會join埋tidal.
自已都在考慮dpx-1a, 300r, 而grandbeat更加可以一件過夠方便. 只係自己係apple人, 一大串imessage唔係好想放棄.
求師兄們比D意見. 謝過!

引用:
原帖由 619t 於 2017-9-13 09:12 AM 發表

借個位一問, 如果spotify 加 moov hifi,  又值得上player嗎?
如果音質有明顯提升的話可能會join埋tidal.
自已都在考慮dpx-1a, 300r, 而grandbeat更加可以一件過夠方便. 只係自己係apple人, 一大串imessage唔係好想 ...
好簡單,你拎埋你隻耳機出鋪頭試下用 player 聽 moov, 如果你認為同手機分別唔大咪慳返幾千蚊。

引用:
原帖由 fatsmp 於 2017-9-13 09:47 AM 發表

好簡單,你拎埋你隻耳機出鋪頭試下用 player 聽 moov, 如果你認為同手機分別唔大咪慳返幾千蚊。
我都想知,未用過moov·我主力其實都係聽返flac,但我都想知其實改用dap聽依d上網app有無d作為?

cmx1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fatsmp 於 2017-9-13 09:47 發表

舖頭的 demo player 無 spotify 無 moov, 無得比較番用手機播 moov hifi 同 player 播 moov hifi 之間的分別.
試過 demo player 聽 FLAC 的 hotel california, 但同我 i6s plus 播 moov hifi 的 hotel california 不是直接比較.
所以問下有無邊位大大可以比D意見.

引用:
原帖由 ZGMF-X20A 於 2017-9-13 11:06 AM 發表

我都想知,未用過moov·我主力其實都係聽返flac,但我都想知其實改用dap聽依d上網app有無d作為?
耳聽為實,聽 FLAC 咪抄落 sd card 拎出鋪頭試。個人認為主力聽 FLAC 更加應該用 player,前題係你用返有質素嘅耳機而唔係用 iPhone 跟機的垃圾耳機。

引用:
原帖由 619t 於 2017-9-13 11:24 AM 發表

舖頭的 demo player 無 spotify 無 moov, 無得比較番用手機播 moov hifi 同 player 播 moov hifi 之間的分別.
試過 demo player 聽 FLAC 的 hotel california, 但同我 i6s plus 播 moov hifi 的 hotel califo ...
同鋪頭講想下載 moov試下,斷估佢唔會唔俾掛。

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。