註冊 登錄

魚仔AMP BUFFER求推介

魚仔AMP BUFFER求推介 E-mail 此主題給朋友

小弟聽個朋友介紹呢粒好似幾好聽 就盲衝左2粒淘寶既SUPER627

相比原裝果粒聽落人聲好出 同個BASS量足左又實左 個背景又暗左D

換完之後又想換埋粒BUFFER 睇下會唔會再好聽D

附件

2017-4-20 01:57 PM

魚仔換左2粒SUPER627

回覆 引用 被引用(1) TOP

引用:
原帖由 廢兔一隻 於 2017-4-20 01:57 PM 發表
小弟聽個朋友介紹呢粒好似幾好聽 就盲衝左2粒淘寶既SUPER627

相比原裝果粒聽落人聲好出 同個BASS量足左又實左 個背景又暗左D

換完之後又想換埋粒BUFFER 睇下會唔會再好聽D
大家都叫627,Super627 同 Burr Brown opa627 有關係嗎?

熱門搜尋: 銀行 破產申請 旅遊保險 旅遊保 恆生旅遊保險 人民幣定期

回覆 引用 TOP

完全冇關係 求其改倨名既 D聲底完全唔同既

回覆 引用 TOP

開通634已經好D
魚仔用49600/49610,頻寬應該優於634
至於BUF03或魚仔原本果塊BUFFER版,一定最好,接近A類,但要花時間處理散熱

有閒錢可以試瑞典佬果塊BUFFER,老燒話得(我覺得同03差唔得好多)

引用:
原帖由 oscar0lai 於 2017-4-21 03:07 PM 發表
開通634已經好D
至於BUF03或魚仔原本果塊BUFFER版,一定最好,接近A類,但要花時間處理散熱

有閒錢可以試瑞典佬果塊BUFFER,老燒話得(我覺得同03差唔得好多)
眼界大開,電子嘢,學一世也學不完

.

熱門搜尋: 按揭 洗碗 梳化

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oscar0lai 於 2017-4-21 03:07 PM 發表
開通634已經好D

感謝 即刻去搞黎試試先

回覆 引用 TOP

樓主 介紹呢隻Super627睇落原理同BursonV5i差吾多,價錢又吾貴,我都有興趣衝一對返黎試下。另外我想介紹下呢對discrete opamp SS3601,我覺得相當吾錯,但係貴Burson些少。

附件

2017-4-21 10:42 PM

回覆 引用 TOP

用在小魚,感覺634p比較平衡

引用:
原帖由 hongbee 於 2017-4-22 09:53 AM 發表
用在小魚,感覺634p比較平衡
Buffer作用係功率放大,ㄧ份比較平衡嘅功率放大在聽感上十分重要,有了平衡嘅放大功率輸出,就可以專心研究每粒op嘅声音特性,每只耳机本身都有自己特性,用op去調整配合耳机嘅特性,應該容易找到合適嘅声音(亦可以話因應個人樂章同口味,而找出適當嘅組合)

引用:
原帖由 瓜瓜聲 於 2017-4-22 10:19 AM 發表

Buffer作用係功率放大,ㄧ份比較平衡嘅功率放大在聽感上十分重要,有了平衡嘅放大功率輸出,就可以專心研究每粒op嘅声音特性,每只耳机本身都有自己特性,用op去調整配合耳机嘅特性,應該 ...
完全同意,如果buf, 過機缐,電池等也偏音不平衡,咁就很難真正玩到不同opa的調音和特性

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RayDx806 於 2017-4-21 08:08 PM 發表

眼界大開,電子嘢,學一世也學不完
小弟初玩、大佬指教

熱門搜尋: 營養師 牙齒美白 五十肩 感冒

回覆 引用 TOP

引用:
開通634已經好D

瑞典佬buffer幾錢?可以邊度入手?

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。