註冊 登入

【開箱&評測】Unique Melody Mason ii CM

【開箱&評測】Unique Melody Mason ii CM E-mail 此主題給朋友

【開箱&評測】Unique Melody Mason ii CM∼(戴頭盔:小弟資歷比較薄,又係第一次出post,若有什麼不足之處敬請包容)小弟玩耳機係由3年前開始,耳機歷史如下∼2014 ATH-IM50 DX90> 2014 ATH-IM04 Fiio X5i>2015 SE535R Fiio X5i> 2015 SE535R加2單內地cm Fiio X5i>  2016 JHAK Angie ii AR-M20口味:偏向喜歡western流行曲,J-POP,同日本動畫歌,女聲為主(其實都比較雜食)咁大概2016九月尾買左angie同m20啦,剛剛好半年後就開始手痕想升級(jh耳機個size耳仔carry唔到)於是開始試萬元level耳機∼試過 JH UE Westone QDC Noble 1964 Fitear 直到試到 UM masonii 發現幾啱退燒,就決定了∼
市場調查後發現馬雲賣得最便,計落港紙萬三(um全有九五折x1.13)有,咁唯有乖乖比錢(平過香港店大概2k)∼不過不得不“吐槽”一下,佢個色板同其他cm公司真係差太遠。。。。。。
於是幾經波折,終於同意由我提供原材料製作面板∼
∼∼∼今日終於收到(終於入正題)∼∼∼∼SF 兩日到家∼
∼包裝簡潔∼
∼全物如下(黑色個張卡背面係“身分證”)
∼出世紙∼
∼Zoom in (Mason字樣係日版限定百般辛苦才爭取翻來)
~Performance (未煲)~*輸出係 Onkyo Granbeat CMX-1 ACG2.5mm *MOOV hi-fi*使用原裝銀線試聲*以下評分為個人觀點,可以爬翻頁頂睇翻我d耳機歷史了解我評分點來-----人聲:8.5/10 測試音樂:Freesia-URU(無咩男聲歌請包容)
明顯未煲開有小矇的聲音,不過表現也已經好impressive-----解析:9/10 測試音樂:AM3:00-Aimer(Jazz風格pop),Wonderful Tonight-Eric Clapton

前者電吉他聲聽得出fade out;後者木吉他聲聽得出弦震,人聲樂器聲分明。對我來說係聽過最好,最balance的味道。

-----音場:10/10 測試音樂:千本櫻-和樂器樂團
呢首歌普通耳機聽起來就是亂。。。一堆樂器大雜燴,聽完即累;但mason聽起來層次分明:鼓等打擊樂(中及低音),跟住係弦樂器(中及高音),再係笛(高高音)等突出樂器。只能用強大形容總結:UM Mason ii 入耳個下,真係無特別驚喜感,但聽多陣你會發現佢更加注重聲音的精緻。佢唔係一款豔麗或味精重的耳機,很耐聽,適合退燒。煲好之後會再跟進∼∼

回覆 引用 TOP

我頂。。。d格式咩事。。。

回覆 引用 TOP

勁呀師兄~好波
好靚

回覆 引用 TOP

真心想問你個珍珠料邊到入

聽日出埋線材比較&評測文

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gamestony 於 17-4-2017 21:37 發表

真心想問你個珍珠料邊到入
萬能的馬雲
打關鍵字“天然珍珠板”,再搵件賣原材料㗎商家,最好係叫佢send整塊實物圖,再麻煩佢切成小塊拋光(如上圖中)
有興趣留言我pm我搵個間俾你,唔係間間肯整,同肯用靚料同你切小塊。

PMPM ,其實我之前都搵過但係都只係搵到D修甲用果D普通野

回覆 引用 TOP

同埋耐聽真係好緊要,我自己都就黎放左隻846轉W60 直推,咩都有又耐聽
唔耐聽真係聽一陣個人都攰埋,

引用:
原帖由 Jeremy_Kahay 於 17-4-2017 21:44 發表

萬能的馬雲
打關鍵字“天然珍珠板”,再搵件賣原材料㗎商家,最好係叫佢send整塊實物圖,再麻煩佢切成小塊並拋光(如上圖中)
有興趣留言我pm我搵個間俾你,唔係間間肯整,同肯用靚料同你切小 ...
原來我未有得pm。。。
我搵個間叫“真質貝殼”,個客服比較火辣注意,另一間都肯做叫“海昌星貝殼工藝”。
必須記得要叫佢拋光,厚度1mm∼2mm不可以再厚。正常size 25mm*35mm 就夠,天然貝殼片越大價錢是倍升。
50人民幣左右一塊,我的品種成色靚d貴d。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gamestony 於 17-4-2017 22:11 發表

同埋耐聽真係好緊要,我自己都就黎放左隻846轉W60 直推,咩都有又耐聽
唔耐聽真係聽一陣個人都攰埋,
係啊,年輕鍾意有驚喜同刺激d,玩得耐發現持久最重要
男人最明白

回覆 引用 TOP

好似幾正, CHING, 耳模點搞?

引用:
原帖由 真。邊緣的節子 於 18-4-2017 08:58 發表

好似幾正, CHING, 耳模點搞?
耳模我搵油麻地WIDXX整,咬木棍。
尼間整得幾好,整兩次cm從來無頂耳或鬆,唔洗refit。$360。

搞好後寄去個淘寶店架地址佢哋會處理。用順豐同要記得“易碎”

熱門搜尋: 消脂 facial 減肥方法 醫學美容 黑頭 make up 瘦身
好似有D麻煩要搵人整再寄上去
香港整要15k?

引用:
原帖由 真。邊緣的節子 於 18-4-2017 09:53 發表

好似有D麻煩要搵人整再寄上去
香港整要15k?
無記錯信和正確店要,一樣要整耳模比佢。
其實唔係好麻煩,book個時間整完順路行去油麻地順豐寄埋佢∼

回覆 引用 TOP

Mason V2 Universal 用家
同意係好好既退燒之選,佢非常平均、耐聽,唔會話唔剌激就聽落好悶。

熱門搜尋: 樓宇按揭 借錢 期指

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。