小米盒子2問題

小米盒子2問題 E-mail 此主題給朋友

用天—週左右,開心版,昨晚再用來看韓劇(小米自家平台),click入去,就話.....認證失敗...,連不到,再試電影及其他劇都失敗,試其他apps有d得,又有d唔得,昨天才有問題,唔知喺唔喺開心版被d apps被block咗或其他問題,冇c hing有同樣問題又點解決呢?

開心版有一年保,唔知要唔要去間店整整好呢?

我部小米都好多俾 block 左,依家主要係用泰捷同 vst,改 DNS 對小米冇幫助,但其他兩個 apps 就多返 d ok

引用:
原帖由 rwyau 於 2014-2-19 08:20 AM 發表
我部小米都好多俾 block 左,依家主要係用泰捷同 vst,改 DNS 對小米冇幫助,但其他兩個 apps 就多返 d ok

我用泰捷接好幾個sources如愛XX、Letv都接不到睇韓劇,本身個apps又被block,vst又未必得,好似部野廢咗武功,有保用,我會叫間店處理好部機

亲,安装一个泰捷视频看电视就更给力了,600多个直播电视频道、上万点播资源免费看,还没安装的就“out”了,安装问题请不断骚扰我,下载地址http://url.cn/DjDQps    /ab卖萌

來自泰捷视频@騰訊微博

貌似最新版的韌體1.3.20版有問題,還原到上個版本吧~

還是連不上建議你用手機網路做熱點連接一下小米盒子,然後先連接返你用開個網路,看看這是否可以解決~
其他app唔清楚,小米入面個d影片暫時仲可以睇到,無block,不過這幾天有連接失敗的問題發生~

有 d 討論區話改
DNS IP地址:192.241.222.103,可以試下幫唔幫到手

主要係1.3.20 版本有bug
你降返落 1.3.18 就可以了
方法其實超簡單, 你上網search 下就會搵到了

引用:
原帖由 jonesmak 於 2014-2-20 10:11 AM 發表
主要係1.3.20 版本有bug
你降返落 1.3.18 就可以了
方法其實超簡單, 你上網search 下就會搵到了
我最近都試過連不成功,但第日又ok,昨晚開mytv話要更新,我click入去就直接開browser連Google play store 網,我就入account,更新唔到,只是話已安裝,所以我就入去remove咗個apps想再裝,就入去再裝,但又話已安裝,所以依家唔知點裝回mytv可用的apps啦,有冇人好似我咁?

睇電影用vst也有用小米本身個apps,唔喺好多電影都暢順。

點樣做downgrade?

引用:
原帖由 Terminator2009 於 2014-2-20 10:48 AM 發表

我最近都試過連不成功,但第日又ok,昨晚開mytv話要更新,我click入去就直接開browser連Google play store 網,我就入account,更新唔到,只是話已安裝,所以我就入去remove咗個apps想再裝,就入去再裝,但又 ...
mytv我又係同師兄有同樣問題,有冇高手識解決?

萬分感激

You, me, or nobody is gonna hit as hard as life.
But it ain't how hard you hit;
it's about how hard you can get hit, and keep moving forward

引用:
原帖由 rwyau 於 2014-2-19 06:53 PM 發表
有 d 討論區話改
DNS IP地址:192.241.222.103,可以試下幫唔幫到手

轉貼台灣討論區

由於小米盒子的 CDN 伺服器在中國聯通下,通常 DNS 伺服器會依據使用者的所在區域,提供地理位置最近的 CDN 伺服器,用 HiNet DNS 或 Google Open DNS 解析出來的結果可能沒有太大差異,如果不想 root、不想用VPN、不想掛 proxy,可以嘗試先調整小米盒子的 DNS 設定,改為中國聯通的 DNS 試試看,例如北京市有 202.106.0.20、202.106.195.68、202.106.196.115、202.106.196.217、202.106.196.228、202.106.196.230、202.106.196.232、202.106.196.237 這幾組,前三組應該是聯通用戶比較常用的 DNS 位址,有小米盒子的不妨實測看看能否改善

引用:
原帖由 大口青 於 2014-2-20 05:06 PM 發表

mytv我又係同師兄有同樣問題,有冇高手識解決?

萬分感激
問過店員,話小米個software有點問題,有時ok有時唔ok,又話mytv又有問題,等人整好新apps再download用,我想,普通android機用Google playstore就可update mtv,點解我用小米2就有尼d問題呢?

尼2日用vst、泰、萬花筒等看韓劇都不暢順亦有load好久都load唔出,睇電影更加不成功,部機定網絡問題呢?手機wifi睇片又沒問題,唔知點好。

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2014-2-21 05:13 PM 發表

轉貼台灣討論區

由於小米盒子的 CDN 伺服器在中國聯通下,通常 DNS 伺服器會依據使用者的所在區域,提供地理位置最近的 CDN 伺服器,用 HiNet DNS 或 G ...
在香港用,可以改嗎?謝謝

引用:
原帖由 Terminator2009 於 2014-2-21 05:20 PM 發表

在香港用,可以改嗎?謝謝

小米2 改DNS  好易
可一試吧

各位師兄,我而家睇唔倒小米,大家係咪有這個問題?

完全連線不能,點算好啊~~~

各位師兄
請問點改dns

伸延閱讀
 46 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。