打印

[擴音機 Amplifier] 買二手音響小心!

買二手音響小心! E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
小弟原本想換HIFI , 所以走訪音響店,最後連二手店都去看看!
這天非繁忙時間到鴨寮街某舖, 內裡都是較為人熟悉的音響器材, 店內冇顧客,
無意往內裡一角看見有人正打開一名牌 amp. 用电鑽在机內底板鑽洞, 又用螺絲批,
不知在撬什麽。
當他看見我的時候, 馬上停止, 並將該机推向更隱蔽的地方。
我便離開, 但出舖外, 我就留守遠處, 很快該人又再做上述未完的工作。
據我估計應是火牛壞了,他在換另一牛上去, 或怎至其他靈件。
唉!如果有客人剛要買這机,相信他們一定不會講, 試机時有声便算, 〔換上去的一定
不是原廠牛〕。
這樣對顧客太不公道, 所以有心買二手音響的兄弟要特別小心才可購買。



實用相關搜尋: 名牌

TOP

鴨記買二手係咁上下啦,唔係點解會乜鬼都攞得去放。

我有次攞部機上代理睇過話燒咗牛 : 呢隻款咁舊配唔返架喇,只能夠幫你落柯打我地原廠幫你繞過一隻...咁又麻煩又貴,所以我話唔整喇攞返走。

部壞野幾廿斤重唔通真係抬返屋企咩,就拿到樓下去放,那管事的用不了半分鐘望下我部機就出一千,然後叫伙記開機試下,開唔著(燒咗火牛梗係唔著啦),佢也痛快,二話不說就500制唔制 ?
制!成交。

原廠修都要咁複雜,咁你話嗰位仁兄現兜兜用五百蚊收咗我部機,怎能叫他蝕本?唔理佢用乜野手法,總之整到試到賣出去,我喺佢間舖見過同形號嘅機賣$2,500.



實用相關搜尋:

TOP

多謝師兄俾料,又可証實小弟所言非虛,各兄弟買二手時要落足眼力,並希望有經驗的師兄提供意見。





TOP

剛剛也放了一部cdp,講明壞remote,壞出入倉,跳線,對方俾$1,500,大家都冇再講價,出黎望下個殼,俾錢,走人,過程分零鐘,皆大歡喜。(同款在鴨記二手$3,500)






TOP

[隱藏]
買二手貨,當然就要check清楚.


另外回原廠訂制的火牛與原本的牛也以經不同,
因使用的線材是不同,原廠只是依規格做.
所以當火牛壞了,我有朋友是自己繞火牛的.



熱門搜尋: 股票 醫療保險 私人貨款

TOP

好聽d, 人地係度"摩"緊機~你唔識野~笑


熱門搜尋: 帆布袋 crystal 折扣
真人版"麵包王金阿求"~
兩個臭雞蛋, 你喜歡邊個?

TOP

咁樣點解要買2手機,買新機就唔怕啦。






TOP

Have a cheap prize la. C.Hing.





TOP

靚既二手機都唔cheap la.  有時名機仲貴過新個時。

TOP

[隱藏]
我都試過買二手 Sansui, 試機冇事, 搬翻屋企唔夠二曰燒火牛


實用相關搜尋:

TOP

我有部 AUDIO REFINEMENT CD COMPLETE 想放, 但係部機入碟後會彈碟, 唔知乜事, 想順便換機, 有冇人有興趣呢, 但係部機在澳門.


實用相關搜尋: DC





TOP

話你知, 買二手貴價音响, 一定要開蓋CHECK清楚. 有無被人MOD過, 有就唔好買啦, 因為已經不是原來的了.

TOP

if the transformer is not right it won't even power up, if not enough current it will burn soon too.

buying 2nd hand from a store u may want some guarantee unless is dirt cheap.







TOP

2nd Hand shops

Yamato hing, you are right. 好聽d, 人地係度"摩"緊機~你唔識野


熱門搜尋: 孕婦奶粉 bb會 嬰兒用品 人奶 親子活動 maternity

TOP

伸延閱讀
[隱藏]
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。